19 June 2015

Tak Semua Orang Tahu, Tak Semua Orang Faham..

Assalamualaikum....

Jam sudah pun menunjukkan pukul 1.30 am..dan aku masih lagi di depan laptop mengerah kepala otak siapkan kerja ofis....

Sebelum aku terlupa, aku nak ucapakan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak..semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan dariNya..

Ah...rindunya aku pada blog sendiri...rindu untuk berceloteh..rindu untuk berkongsi cerita...berkongsi rasa..tapi aku kini tak punya masa dan kesempatan seperti dulu..

Di pejabat, tak usah cerita la...kiri kanan tanggungjawab yang harus aku selesaikan...sehinggakan aku rasa waktu 24 jam tu terlalu pendek..kalau la dalam satu hari ada 40 jam...

Rutin harian aku...seperti biasa pagi-pagi lepas aku dah bersiap baru kejutkan si kecik..mandikan dia dalam keadaan aku dah bertudung dan berbaju kemas untuk ke pejabat bukan satu perkara mudah...air terpercik pada baju, tudung dah elok-elok jadi senget benget...dengan nak pujuk dia gosok gigi lagi..memang betul-betul menguji kesabaran aku...

Kenapa aku tak siapkan dia dulu lepas tu baru aku bersiap? sebabnya nanti time tengah tunggu aku bersiap, Khasif dah berada dalam keadaan sedar..masa tu dia akan ingat segala mainan dan buku dia..masa tu la nak main, nak color2...nak tengok kartun dulu la...makanya makin bertambah lambat la aku ke pejabat..so better aku bersiap dulu.

Dah hantar anak ke sekolah, aku bergegas ke ofis...boleh dikira dengan jari aku sampai sebelum 8.30 pagi...selalunya 8.40- 8.45...tapi takpela...aku ganti balik waktu petang 15 minit yang aku dah ambil dari majikan...mungkin pada sesetengah orang, aku selalu sampai lambat..

Yang itu orang nampak..TAPI YANG ORANG TAK TAU...malam-malam aku tidor lambat sebab siapkan kerja ofis...almost every week aku bawak balik kerja lagi-lagi kalau ada tender masuk...yes..korang faham-faham sendiri la kalau kerja tender ni ada dateline...kalau tak sempat siap sape nak jawab? entah-entah tak sempat nak jawab ko kena buang kerja...so nak taknak kena bawak balik kerja...

Kalau time husband takde..aku kesian kat Khasif...kalau aku tengah mengadap laptop tak layan dia, dia datang....

"Ibu buat apa tu?"

"Ibu tengah work..."

"Ooo..ibu tengah work..."

Itu kalau time dia faham...tapi kalau dia dah bosan untuk faham dia akan cakap..


"Ibu..jomla duduk sini..." ajak aku duduk depan tv temankan dia..

Takpun dia ajak..

"Ibu..jomla main horse...."

"Ibu..jomla color-color.."

Kalau aku buat-buat tak dengar.....

"Ibu...oooo ibu.......cakapla........"

Bayangkan anak sebesar tu, seusia 2 tahun 7 bulan dah boleh rasa terabai...so nak taknak aku teman dia dulu...lepas dah tidorkan dia pukul 10.30 - 11.00 malam, baru aku sambung kerja balik...

Kalau time babah dia ada, ok alhamdulillah sebab dia ada teman kat rumah..babah akan layan apa saja kehendak dia...tapi masa aku dengan husband camne plak?

Selalu je aku buat kerja lewat malam kat bawah..husband offerkan diri nak teman aku...dia tengok tv sampai tertidor...last-last aku suruh dia naik dulu tidor kat atas..aku sambung buat kerja sorang-sorang....

Husband memahami? erm.......ada jugak time-time dia tak faham...

"Hari ni sayang balik lambat lagi ke?"

"Hujung minggu ni sayang nak gi ofis jugak ke?"

"Bawak balik kerja ofis lagi hari ni?"

Itula soalan-soalan husband yang kerap aku dengar dan aku rasa macam sindiran...kadang-kadang aku cakap kat dia, bukan saja-saja aku nak buat semua tu...aku buat semua ni untuk company..untuk job dia jugak...dan aku rasa setiap orang dalam company masing-masing ada peranan penting...

Gitulah aku nak citer keadaan aku sekarang...kekangan masa...untuk diri sendiri dan untuk family...

Tapi aku tak menyesal dengan kerja aku sekarang..no regret..sebab aku rasa makin hari makin aku belajar benda baru...timba pengalaman dan cabaran baru...

Aku bukan nak jadi hamba kerja...aku cuma nak buat sesuatu yang terbaik untuk company..selagi aku mampu aku akan berusaha...tipula kalau aku cakap tak penat, tak letih...mestila ada..tapi aku percaya dan aku cuba tanam dalam diri, kalau kita buat sesuatu dengan ikhlas tanpa mengeluh, InsyaAllah ada ganjarannya nanti... 

Beri aku sedikit masa lagi...sampai masanya aku akan move on dalam kerjaya aku... InsyaAllah doakan yang terbaik untuk aku dan family...

Sekian, wassalam...

# Selamat Bersahur....

# Bulan puasa kena banyakkan sikap sabar yer...apa guna berpuasa tapi gelojoh yang amat..sabarlah....orang lain pun puasa....bukan awak sorang je puasa....

# Jaga mulut, jaga hati, jaga pandangan... 


2 comments:

  1. selamat berpuasa dik....camtu la dilema yg harus di lalui oleh ibu2 yg berkerjaya....sabar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa sis malinda..tq sangat2 sebab selalu tinggalkan komen kat sini..maaf sebab jarang dapat reply...anyway, betul cakap sis..ibu yang berkejaya selalu berada dalam dilema antara tanggungjawab terhadap family dan tuntutan terhadap kerja..dua-dua sama penting..insyaAllah doakan yang terbaik dan moga kita semua mendapat rezeki yang berkat..amin..

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...