31 March 2011

Takdir Penentu Segalanya..

23 March 2011

Lepas apply cuti..terus balik rumah..baring dan rehat depan tv...mula-mula husband tanya ada keluar lendir coklat lagi ke..saya cek ada keluar sebab tadi kan saya gi kerja..kat ofis nak taknak kena gerak jugak...naik turun tangga..lebih kurang pukul 3 saya rasa something..pergi toilet tengok ada darah keluar..bukan lendir coklat lagi tapi darah..mula-mula tak banyak cuma 2-3 titik..lepas tu keluar mcm darah period...


Saya terus ajak husband pergi klinik sakit puan...tapi bukan kat KPMC sebab dah kecewa dengan doktor semalam..kali ni saya gi klinik lain..saya bagitau doktor apa masalah yang terjadi..doktor tanyalah banyak mana darah keluar (dia tak cek tengok sendiri)...doktor tu cakap, bila ujian dah positif sebelum ni, doktor pun dah sahkan sendiri..memang sah saya mengandung..tak mungkin doktor salah..


So doktor tu nak scan perut saya nak tengok keadaan baby..bila doktor scan, doktor kata tak clear lagi..tak nampak jelas..tapi ada kemungkinan saya dah keguguran tapi tak sedar (silent miscarriage).so doktor tu tanya saya nak pergi refer hospital atau nak cuci rahim kat klinik dia..cuci rahim??ya Allah..tak dapat saya bayangkan camnelah prosedur cuci rahim tu...ngeri..


Saya bagitau doktor nak refer kat hospital dulu...so doktor tu terus buat surat nanti boleh tunjuk kat hospital...balik rumah darah makin banyak...berketul-ketul keluar..saya tak pernah alami pendarahan sebanyak ni...malam time nak tido saya mula sakit perut..sakitnya cuma Allah saja yang tahu...mula-mula husband sapu minyak nak bagi kurang rasa sakit..selalunya kalau saya sakit sengugut lepas sapu minyak dah boleh tahan..tapi kali ni takde kesan walaupun minyak dah sapu berkali-kali...


Sekejap saya pusing ke kanan..sekejap pusing ke kiri...saya suruh husband tido dulu..husband cuba nak urut sket-sket nak bagi kurang sakit..tapi sebab terlalu sakit saya tak bagi lansung husband sentuh..saya baring membelakangkan husband..saya tukar tempat tido tapi masih tak berhasil jugak..


Husband cakap kalau dia tertido tapi saya masih tak dapat tido, kejutkan dia..tapi saya taknak ganggu husband...saya biarkan dia tido..saya bergelut, mengerang sorang-sorang sampai satu tahap saya mengucap kalimah syahadah..saya takut dah sampai masa Allah nak amik nyawa masa tu...sesekali menitik air mata tahan kesakitan...mulut tak putus-putus sebut nama Allah...akhirnya lebih kurang 2 jam saya menahan kesakitan, saya tertido....sedar-sedar dah pagi...


Darah banyak keluar...berketul-ketul..ada yang keluar seperti daging lebih kurang besar kuku jari telunjuk...saya tak tau apa yang keluar...darah period atau darah keguguran...sakit masih sakit tapi tak serius macam malam tu...sekarang darah dah mula kering tapi tak sama seperti darah period sebelum ni..saya bingung sangat...


Saya tak pergi pun cuci rahim...mak mertua saya cakap, kandungan saya masih awal bukan dah masuk 3 bulan...biar dia keluar sendiri secara normal..kalau darah tak kering jugak lebih dari hari yang sepatutnya baru pergi jumpa doktor...Alhamdulillah..hari ni darah dah kering..saya pun takde rasa sakit apa dah...


Sudah tentu saya sedih tapi saya tak terlalu tunjuk pada husband...sesekali bergenang air mata waktu mandi tapi saya sapu cepat-cepat..saya taknak husband tau saya menangis..saya taknak terlalu ikut perasaan....dan saya jugak pasti husband lah orang yang paling kecewa..namun selepas beberapa hari kami redha dan terima ujian ini dengan hati yang lapang..semua yang terjadi pasti ada hikmahnya...sesungguhnya takdir Allah penentu segalanya..Dia Maha Mengetahui...

8 comments:

  1. hukk!....sedihnye syg bce entry akak ni... sbr tau.. semua tu ade hikmah disebaliknya... ade rezeki jgk nt... sbr keyh! ;)

    ReplyDelete
  2. tengku- thanks a lot..insyaAllah..sabar itu separuh daripada iman..

    ReplyDelete
  3. sabar kak...fit paham macm mana kecewa,sedih n mcm2 lg...mungkin belum masanya lgi..Allah nak kak honeymoon puas2 lg kot...mmuahh...

    ReplyDelete
  4. Fit-time kasih banyak-banyak..itulah, kena honeymoon puas-puas dulu...fit dah ada isi belum?

    ReplyDelete
  5. fit pon x ada isi lg...:( tp x apa la...mungkin nk suh fit rajin kemas umah dl, rajin bgn pg, rajin jimat duit...hehehhe...

    ReplyDelete
  6. Sy pun pernah alami situasi yg sama,2 kali prgnant,ke dua duanya gugur dengan sendiri. Pada 22.2.2014 sy pregnant lagi sekali,takut jadi mcm kandungan terdahulu,sy banyakkan selawat.Alhamdulillah kadungan sy bertahan dan nak masuk 4 bln dah..semoga baby sy ni selamat dilahirkan dengan izin ALLAH S.W.T

    ReplyDelete
  7. Allah lebih mengetahui.. kita pon xboleh nk stress dan sedih2 berterusan kan. InsyaAllah 1 hari ada la rezeki kita suami isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Kenari Putih..entry ni saya post 2011..sekarang 2014, alhamdulillah puteri pertama dah nak masuk 2 tahun...insyaAllah setiap kesabaran pasti ada hikmah disebaliknya...^_^

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...