12 April 2013

Spageti Boleh Buat Ikat Rambut...

Assalamualaikum...

Salam Jumaat buat semua..kejap giler masa berjalan kan..tup-tup dah dua kali Jumaat bulan ni..

Kali ni saya nak share HOT story okey..rasanya dah tak berapa HOT sebab citer tersimpan kat draft dah berkurun lama...type..type..lepas tu delete..type lagi...delete lagi...hehehe...

Alkisahnya, dua minggu lepas saya singgah Giant seksyen 13 shah alam nak cari makan sebab perut dah lapar sangat...masa tu otw balik ke rumah lepas pickup Kak Siti (BS Khasif) kat perhentian bas shah alam..

Mula-mula nak makan kat Subway tapi terasa jauh la plak nak menapak..padahal dalam bangunan tu je tapi disebabkan saya dukung Khasif yang seberat 7kg itu..hooiii..sakit jugak bahu ibu dik...last-last saya masuk Secret Recipe..eh, tak masuk dalam sebab kerusi kat luar kedai..waiter datang amik order..

Saya order spageti bolognese + jus fresh orange..kak siti plak order laksa singapore + jus kiwi..mula-mula spageti saya sampai, saya dah macam...EHHH..kenapa macam ni?belum rasa saya dah nampak mee tu keras kejung...saya belek bahagian bawah, ada yang lembut ada yang keras...


Saya agak kerap jugak makan spageti kat secret recipe tapi tak pernah jumpa yang keras macam ni..takpe...takpe...saya cuba rasa sikit...ya Allah...kalau saya makan jugak mee ni, mau satu bulan baru boleh hadam dalam perut..KERAS dan tak masak...

Jangan percaya pada gambar sebab masa tu saya dah gaul-gaul..so dah bercampur spageti keras dan spageti lembut sket..saya panggil waiter..saya cakap spageti keras saya tak boleh makan...dia panggil pekerja sorang lagi, rasanya tukang masak...

Saya tanya dia "rebus spageti ni berapa minit?"
Dia jawab.."eh..kami tak rebus...spageti ni kami masak guna microvave.."

Wah canggih giler cara ko masak spageti kan...terus masuk microvave spageti yang mentah dan keras tu..rasanya selama ni aku masak spageti, kena rebus dulu bagi lembut..tengok kat tv chef mat salleh masak pun rebus dengan air dulu..lepas tu letak kuah, letak cheese baru masuk microvave..tak pernah plak tengok yang mentah-mentah tu terus masuk microvave...cara dah canggih dah tapi kenapa keras jugak????

Lepas dia cakap macam tu..saya balas..
"terus masuk microvave???? masalahnya keras..selama ni saya makan spageti kat tempat lain tak pernah plak jumpa keras macam ni.."  

Boleh waiter tu jawab..."memang spageti macam ni"... 
Hotak hang..memang sakit hati giler masa tu...bukan dia nak amik masak yang lain..dia boleh nak menjawab...

Saya sebenarnya bukan nak argue sangat pun...cuma nak tunggu dia cakap.."takpe kak, saya boleh masak balik.." tapi takde pun..ibarat menunggu bulan jatuh ke riba..whatever you punya alasan pun, client is always right..dia ni jenis ego kut..tak jugak terdetik kat hati nak buat balik...

Dia tanya saya.."akak nak ke tak nak? kalau tak nak saya ambik..."
Ikutkan hati nak je bangun dan blah dari situ...tapi kesian plak Kak Siti masa tu tengah makan..dengan Khasif plak masa tu merengek nak susu...saya cakap dengan muka masih tak berpuas hati.. "takpelah"...

Dia pun blah masuk dalam..sakit hati giler..rasa masa tu nak je suruh panggil manager...tapi sebab ada anak kecik, saya tak larat nak panjangkan isu...

Nak sejukkan hati saya minum jus fresh orange...dah masuk dalam tekak, rasa macam nak nangis..orange lansung tak fresh..rasa orange yang dah lemau...adoilah...kenapa nasib tak begitu baik...rasanya aku bukan makan kat gerai tepi jalan....sabor...sabor...

Saya tak makan lasnung spageti tu...cuma rasa sesuap yang mula-mula tadi je..bila kak siti habis makan saya gi bayar..malas nak panggil waiter datang amik duit..nanti kata saya ni berlagak mak datin plak..tapi sepatutnya itulah layanan yang kita kena terima kalau restoran ada service charge + tax..lepas bayar saya blah, tak tengok lansung muka cashier..sakit hati..dalam hati, patutlah tak ramai orang makan kat secret recipe sini...makanan tak sedap...tak macam kat tempat lain...

Dalam kereta, Kak Siti cakap..sebenarnya mee dia pun keras..tapi dia makan jugak takut membazir...LAAA...saya dah tepuk kepala...kenapa tak cakap tadi? kenapa paksa diri makan benda yang tak masak...kalau tau tadi memang saya tak bagi dia makan dan saya takkan bayar satu sen pun...

Saya memang pantang kalau gi makan mana-mana kedai makan tak kira kedai biasa atau restoran...bayar MAHAL tapi makanan HAZAB...kalau mahal tapi sedap takpe..dulu dah berapa kali masuk kedai makan saya tak puas hati..makan nasi lauk biasa-biasa tup-tup harga macam nak potong leher customer...saya tanya satu persatu lauk kat makcik kedai "yang ini berapa ringgit, yang itu berapa ringgit?" terkial-kial dia nak bagitau harga one by one...ok, nampak sangat menipu....

Balik rumah, saya rebus mee magee makan laju-laju....rebus je dik ooiii..takde nak masuk masuk microvave pun...sedap 10 kali ganda dari spageti yang awak masak guna microvave tu.....

2 comments:

  1. trukny....
    secret recipe bkn ke diantara yg jga standard....
    klu sy la,sy blah je trus...

    ReplyDelete
  2. Asenya restoran yang kat situ je dik..akak pun nak blah tapi takut jadi kes polis plak...hehe....

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...