06 November 2013

Celebrate Birthday Tuan Puteri..

 Assalamualaikum wbt...

Hai korang...hari ni mesti ramai yang dah start kerja balik kan...saya tak cuti pun isnin tu..cuti dah habis...hehe...

Semalam saya bawak Khasif gi cucuk imunisasi untuk 1 tahun kat UMRA..ku sangka cuti panjang macam ni tak ramai orang kat klinik..sekali hamik, 1 jam lebih jugak menunggu baru la turn Khasif...berat Khasif terkini adalah  10.74 kg..saya  ingat dah 12kg lebih sebab kalau dukung lama-lama boleh krem lengan dibuatnya...

Sebelum inject doktor bagi info la sket...kalau vaksin untuk 12 bulan ada 1 je iaitu MMR..lepas tu ada satu additional kalau saya nak iaitu vaksin Chicken Pox..tapi vaksin ke 2 tu tak wajib cuma doktor recomended saje...demi kebaikan anak, saya setuju amik kedua-dua vaksin sekali...sekurang-kurangnya kalau Khasif kena Chicken Pox tak la teruk sangat sebab dia dah kebal..hehe..total RM178 termasuk consultation fee..

Habis citer pasal cucuk Khasif..

Sebenarnya nak share citer pasal celebrate birthday Khasif...kami tak planning holiday jauh-jauh pun..


Pagi Ahad kami ke IOI Mall bawak dia jalan-jalan cuci mata..lepas tu makan-makan sket..saya jarang bagi dia pakai blouse kalau setakat nak keluar jalan-jalan..kalau pakai blouse tu macam "beria" sangat..tapi hari tu dia Birthday Girl kan..so bagi nampak ala-ala princess sket...cardigan pun ibu bagi pakai sekali...

Kami makan kat kat KR. "Tepi-tepi...princess nak order makanan ni.." menu dia punya dah ada tapi sibuk jugak nak tengok babah punya...


Dah siap order tunggu makanan sampai...mulut dia duk pot pet pot pet cakap apa ntah...oo nak suruh letak beg kat bawah yer..baik tuan puteri...


Makanan dah sampai...ni semua ibu dan babah punya....kunun-kunun sebab hari special Khasif, saya pun cakap kat husband "abang..kita order jugak la untuk adik..." tengok menu, saya order mash potato...


Sekali bila sampai hambik ko....banyak giler..Khasif makan 5 hari pun tak habis...kenapala waiter tu tak cakap portion dia besar...saya ingat kan lebih kurang macam kat KFC tu je...huhu...memang tak habisla jawabnya...sebenarnya tak terusik lansung pun..husband suruh tinggal je tapi saya macam tak sanggup nak bazir plak...takpe bang kita bungkus nanti kita jumpa orang mintak sedekah kita bagi la kat diaorang..dapat jugak diaorang makan kenyang...last-last terbiar dalam peti ais je...haha....


Khasif dan babah yang asyik berkepit...semua pun babah layan..bagus-bagus...senang kerja ibu nak makan sambil romantik-romantik sket..sejak ada anak bukan senang nak makan dengan tenang okey...

Kagum giler saya tengok sepasang couple tu makan....mula-mula mereka makan sup sorang satu...lepas tu sampai plak main dish ayam sepinggan sorang...lepas tu lasagnia sorang sepinggan..lepas tu ais krim sorang satu...badan awek dia tu biasa-biasa je tapi boleh makan habis licin dengan tenang sekali..saya ni masa mula-mula je beria makan laju..dah tengah-tengah tu rasa nak muntah sebab banyak sangat kena habiskan...rasanya perut dah cukup besar dah sekarang ni..hehe....

Lepas dah habis makan, husband cakap nak beli kek untuk Khasif nak sambut kat rumah...sebelum makan lagi dia dah bunyi pasal kek tu..tapi saya cakap kita makan dulu lepas tu baru beli kek...sekali masa dah kat kedai kek jurujual tu cakap kalau nak yang special kena tempah 3 hari...kalau nak amik terus pilih yang kat depan tu je...huhu....terpaksa lah amik jugak kek yang kek depan tu daripada takde lansung...

Tu la sape suruh planning program last minit kan...tahun depan ibu tempah kek yang marvelous gitu adik ek... (^___^)


Maka malam itu kami sambut birthday Khasif bertiga sahaja...celebrate ala kadar sebab nak ada gambar dia tiup lilin masa umur satu tahun....


Part yang paling dia excited adalah potong kek...yeaaa!!!! adik dah setahun...ini birthday kek last minute punya..rasa kek okey la..


Tengok Khasif tu..kalau dengan babah nak manja je kerja dia...malu-malu kucing gitu...

Saya tak masak special pun sebab perut masih kenyang makan part siang dah terlampau banyak..cuma goreng ayam dan keropok sajo...

Entah apa yang kelakar tak ingat la plak saya...yang pasti kalau dua beranak ni ketawa mesti mata tertutup..hehe...oh yer Khasif dah tumbuh gigi dah..
Banyak budak kecik ni makan kek..lepas tu bila dia tengok kitaorang makan ayam goreng, dia telan air luir lepas tu buat kunyah-kunyah jugak...sorry adik...nanti dah besar sket baru boleh makan ayam goreng okey...:)

Itu saja kisah celebrate birthday Khasif..sempoi ajer...sekadar untuk suka-suka...

InsyaAllah kalau dipanjangkan umur, ada rezeki lebih tahun depan kita celebrate cara lain plak... (^__^)

1 comment:

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...