18 November 2013

Ragam Anak Dara Merempit...

Assalamualaikum...

Hari Jumaat lepas Khasif tiba-tiba demam tau...huhu..pukul 3.30 petang teacher dia mesej..

"Salam kak..badan Khasif panas la petang ni"

Masa tu saya kat ofis...terus jadi tak keruan bila dengar anak tak sihat..

" Ye ke. panas sangat ke?"

" Leh tahan jugak la..baru je ni panas..tadi tak lagi..dia pun macam tak aktif je..sekarang tengah tido"

"Ok..kejap lagi akak gi amik"

Dengan pantas, kemas meja capai beg jumpa bos cakap terpaksa balik awal, anak demam kat nursery..laju-laju keluar ofis..takde mintak izin dah..emergency kan. giteewwww....... 

Masa amik dia kat nursery nampak la dia lemah je tak ceria macam selalu..

Dalam kereta, diam termenung je..selalu pot pet pot pet je.....takde tenaga...

Kesian anak ibu.....

Sampai rumah, bagi susu dia baring kat tilam....badan dia panas tapi tak la seteruk masa dia demam hari tu....

Saya tak bawak gi klinik sebab ubat demam yang doktor bagi bulan lepas dah ada tak bukak pun lagi...lagi pun suhu demam dia tak cecah 38 dc..cuma sekitar 37.4 - 37.8 macam tu la...

TAPI...demam kali ni Khasif lain sket perangai dia...

Dia meraung rasanya satu kawasan perumahan dengar kut....

Tengah tidor terjaga sket dia meraung kuat giler...sampai merah-merah muka, air mata bercucuran, air hingus sekali...berpeluh-peluh..mengamuk.....

Tepuk-tepuk tak jadi...bagi susu dia baling botol..angkat letak atas riba senyap kejap lepas tu menggelupur...dukung...senyap...letak balik kat bawah dia meraung lagi...

Aduh...serba tak kena dibuatnya....tak tau la sebab dia demam tak sedap badan dia buat perangai atau sebab perubahan usia...

Kadang-kadang rasa geram jugak la...dah tak tau nak pujuk camne..kadang-kadang saya biar...dengan harapan dia berhenti menangis sendiri...tapi tak pun...makin kuat dia "teran"..

Marah jugakla...tapi bila tengok dia time tidor rasa kesian plak....

Alhamdulillah sabtu dia dah ok..makan pun banyak...aktif main satu rumah dia pusing....

Mungkin Khasif demam sebab rindukan babah...sejak akhir-akhir ni babah ada kat rumah manja kan dia...tiba-tiba hari Khamis babah dah takde gi kerja...itu yang Jumaat terus demam.... 

Kalau babah call dengar suara babah...sengih manjang....tapi tak cakap pun...

Semalam dia tekan-tekan telefon saya...tapi takde dengar suara babah....waaaa dia mengamuk, meraung...!!

Saya pun call husband kat tempat kerja....happy bukan main boleh dengar suara babah....lepas tu amik phone letak kat telinga dia...kiss mmuaah..muaahh tefon ibu....

Babah duk panggil adik...adik...dia sengih sebab boleh dengar suara babah....

Lepas dah letak...dia tekan-tekan lagi tapi takde suara babah....waaa...dia meraung mengamuk lagi....

Aduh....tensi ibu dik.....jenuh nak memujuk....huhu.......itulah perangai Khasif sejak dua menjak ni...makin banyak ragamnya.....

Jom tengok ragam Khasif merempit masa dia sihat...^__^
 

Merempit dengan trolly....wroooommmm.....cepat-cepat ibu....kita nak bayar tol kat depan..nanti ramai orang beratur....



 Oook oooooo.......kena tahan polis plak....terlebih muatan....



Broooooommm......merempit dengan kereta lagi best...macam best jer...macam terrer je....(^_^)


 Apa? Nak tumpang? Erm.........jap ek....boleh.... tapi duk tas bumbung je la yer...

 

Merempit dengan walker pun boleh........


Cara- cara naik walker macam ni.....tapi hati-hati jangan sampai mama papa korang nampak tau...nanti diaorang menjerit boleh pecah gegendang telinga... #masa ni Khasif tak boleh jalan lagi....


Ni lagi best...sambil merempit sambil "kemas rumah".....ampaian baju adalah feveret dia....


Dah jatuh terlingkup sikit lagi nak kena badan dia...eh takde hal lah....janji boleh tolak ampaian....boleh tarik hanger....#sabar.....urutdadatahanmarah.....

Ibu mana yang tak sayang anak...dia lah dunia akhirat yang saya ada...tapi itulah...bila badan ni terlalu letih kadang-kadang nafsu amarah tu tak dapat nak dikawal....

Ibu mintak maaf....ibu sayang Khasif sangat-sangat...sampai akhir hayat ibu...jangan nakal-nakal yer....

1 comment:

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...