27 January 2014

Setiap Gambar Ada Kenangan..

Assalamualaikum wbt...

Hari minggu saya kat rumah konon-konon nak update blog tapi tidaklah termampu...Khasif asyik datang kacau...part yang paling dia suka bila kita bukak laptop nak TEKAN KEYBOARD...

Kalau tekan lembut-lembut takpe jugak...ini PAP! PAP! PAP! main tekan dengan tapak tangan.... T_T

Bila dilarang, kejap je dia stop..lepas tu buat balik...siap ketawa lagi...dia ingat kita nak main-main dengan dia agaknya...huhu...

Seperti sedia maklum kan..husband saya jarang ada kat rumah disebabkan tuntutan terhadap kerja...selalunya dia kat offshore 4 minggu lepas tu cuti 2 minggu baru ada kat rumah ...masa kami bersama husband agak limited...

Saya ni sebab dah terbiasa sejak dari mula-mula kawin lagi so macam takdela terasa sangat...tapi untuk Khasif yang jarang-jarang jumpa babah mula-mula kami risau...risau bila husband balik, dia tak kenal dan taknak dengan husband....

TAPI setakat ni syukur Alhamdulillah...sejak dia kecil walaupun husband gi kerja lama...tapi bila husband balik dia tetap kenal "OO..ITU BABAH SAYA"....dan bila babah ada kat rumah dia lebih manja dengan babah berbanding dengan saya.... -..-

Moment mereka bersama.....

 Lokasi : Hotel Grand Continental Kuantan
Dalam banyak-banyak, gambar ini yang paling saya ingat kisah yang terjadi...

OTW balik ke Ganu nak mengundi, husband taknak drive malam-malam..so tidor bermalam kat kuantan...masa ni Khasif berumur  6 bulan..

Okey nak citer satu rahsia..family pun saya tak citer pasal kejadian yang berlaku malam tu...huhu...alkisahnya lepas amik gambar ni...saya tidorkan Khasif...

Masa cek in saya tanya ada baby cot tak? receptionist cakap takde..so terpaksa la letak Khasif tido atas katil.. kiri kanan saya letak bantal...tapi bawah kaki saya tak letak...

Lepas tu saya masuk washroom nak mandi..husband masa tu tengah solat membelakangi Khasif...masa saya baru bukak paip, tiba-tiba saya dengar Khasif merengek...

Walaupun husband ada kat luar tapi saya tak sedap hati...saya keluar dari washroom nak tengok keadaan Khasif...

Tengok-tengok Khasif dah ada kat tepi katil kepala nak jatuh dulu...
ABANG!!!!!! Jantung saya berhenti...

Berdesup saya lari dan menggelusur atas karpet nak sambut Khasif tapi kepala dia jatuh dulu...
WAAAAA Khasif menangis kuat...

Saya dengan ketar angkat dia atas riba, peluk dia sekuat hati...macam-maca dalam kepala saya...patah ke? kepala kat dalam camne? 

Ya Allah..jangan jadi apa-apa kat anak aku ya Allah...ya Allah....berulang kali saya sebut sambil peluk dan usap belakang dia...air mata bercucuran...

Tak lama Khasif nangis...dia tertidor kat bahu saya...ya Allah..rasa nak gugur jantung...

Husband?? husband dah terduduk masa tengok kejadian tu...dia menangis sungguh-sungguh...saya tambah lagi tekananbagi dia rasa bersalah..hehe...

Saya marah dalam nada kesal sambil nangis..."abang kalau yer pun solat tapi tak boleh ke berhenti kejap bila dengar anak nangis?" 

Malam tu saya tak mandi...terus takut nak tinggal khasif...tak sabar nak tunggu esok dia bangun nak tengok dia ok ke tak..dia ketawa macam selalu....

Alhamdulillah esoknya Khasif bangun dengan happy...cuma ada luka sket kat dahi dia kena karpet..lutut saya pun melecet teruk sebab menggulusur atas karpet keras...

Rasanya dalam seminggu jugak kami suami isteri fobia pasal kejadian tu...tak beraninak ingat dan tak berani nak fikir kalau saya tak sempat sambut badan dia malam tu.... :(

LOKASI : IOI Mall Puchong...
Khasif berumur 4 bulan...Masa ni bawak mak (MIL) dan kawan mak jalan-jalan..mak nak cari jubah kat Tewah..saya plak sibuk nak cari baju Khasif kat Anakku...so babah la tukang jaga Khasif... (^__^)

Macam best je dapat tidor atas riba babah...masa ni Khasif montel kan...muka dia bulat...rambut pun malu-malu nak tumbuh...

LOKASI: Plaza Masalam, Shah Alam

Khasif 6 bulan...seminggu lepas kejadian di Kuantan..parut kat dahi dah tak berapa nampak dah tapi still ada lagi sket-sket..

Masa tu bila dia dapat "cik ulat", excited sangat-sangat..tapi tak lama...babah dukung je terus lena dalam dakapan babah...

LOKASI: Rumah 
Khasif genap 7 bulan.....entah apa la yang dua beranak ni duk main...

Duduk pun macam nak tertonggeng dah...rasanya masa ni latihan duduk bersama babah...baru nak belajar duduk bersandar...

LOKASI: AEON Jusco Bukit Raja 
Khasif 8 bulan...masa ni bulan puasa nak shopping raya...tau kenapa kecik tu merengek? 
Yes..betul..dia taknak duk dalam stroller lama-lama..nak berdukung...nampak tak babah tu dah kurus kering dik sebab dukung adik yang gemok sangat...(^_^)

Cari baju Khasif kat sini dapat sehelai je sebab yang lain macam tak cantik...hahaha....punyalah beria datang kan...sekali sehelai je dapat..nasib baik babah baik je layan kerenah ibu....

LOKASI: IOI Mall Puchong..
Khasif 8 bulan..time puasa jugak..giliran babah shopping baju raya sendiri plak...
Habis nak berdukung, camne babah nak testing baju dik...
Oo masa ni tengah cari selipar untuk ayah (FIL)...

LOKASI : Hentian Bas Ekspress  Seksyen 17, Shah Alam
Khasif 8 bulan...saat-saat perpisahan dengan babysitter...selamba je takde apa perasaan...ibu plak yang sedih masa ni mengenangkan nasib kamu selepas itu yang akan ke nursery...

"takpe...janji babah ada..yang lain adik tak kisah.." hoho..gitulah ibarat dia berkata-kata...

LOKASI: Chicken Rice Shop, Giant Seksyen 13 Shah Alam..
Pun Khasif 8bulan jugak...masa ni berbuka puasa lewat sket kat CRS..ketang-ketung Khasif ketuk meja...
OOO...datang sini sebab mengidam teringat CRS kat Midvalley yang tip top...tapi rasa makanan dan servis jauh berbeza walaupun satu company...kenapa begitu?? 


LOKASI: Playground Kat Depan Rumah
Khasif 10 bulan....rambut macam lelaki dah jadi..hehe...

Babah bawak jalan-jalan santai kat playground..first time dia dapat main jongkang-jongket excited yang teramat okey......

Bukan selalu dapat jalan santai petang-petang dengan babah...walaupun kat depan rumah je tapi dah cukup membuatkan Khasif happy go lucky...(^_^)


LOKASI: IOI Mall Puchong..
Haha..tak habis-habis IOI Mall...kami kan sebelum pindah ke Shah Alam, hampir 3 tahun stay kat puchong...so dah jadi macam habit plak singgah IOI Mal..

Khasif 11 bulan..pelik dia tengok kenapa belon dah macam tu...

LOKASI: AQUARIA KLCC
Khasif 11 bulan,  lagi beberapa hari nak masuk satu tahun...antara moment yang paling best kami bertiga spend masa bersama..no tension-tension...hari itu fokus kami cuma nak tumpukan sepenuh perhatian pada Khasif...

LOKASI: Jetty Lumut, Perak
Khasif 1 tahun, 1 bulan...makin besar makin dia manja dengan babah...

LOKASI: Sunway Piramid
Three of us..masa ni Khasif 10 bulan...happy dapat tengok muka sendiri kat cermin...(^_^)

Saya pernah terbaca kat salah satu blog...ada seorang ibu ni mengeluh sebab husband dia kerja offshore jarang ada kat rumah...kataya dia malu bila keluar berdua dengan anak, orang macam pandang serong seolah-olah anak tu tidak berbapa...kadang-kadang dia rasa orang lain anggap seperti dia takde suami...

Pada saya...apa yang nak dimalukan...apa yang nak dikisahkan tentang pandangan dan tanggapan orang sekeliling...bukan orang sekeliling tu yang bagi makan, bagi nafkah kat kita bulan-bulan..

Yang penting kita tau siapa kita, siapa suami kita...kita faham kerja suami kita...dan kita redha dengan pekerjaan suami kita...suami kerja untuk cari rezeki..

Berjauhan dengan suami tak bermakna kita dan anak kurang kasih sayang...sekarang ni zaman dah canggih...macam-macam cara kita bole berhubung dengan husband..so tepuk dada, tanya hati...

Apa yang saya selalu buat, setiap kali husband balik, kami spend masa betul-betul dengan anak..tak kisahlah nak gi bercuti ke, nak jalan-jalan ke, keluar makan depan rumah ke...janji ada 'family time'..insyaAllah kasih sayang antara suami, isteri dan anak sentiasa berkekalan....

Wassalam....

p/s: tak sabar tunggu husband balik rumah lusa...khasif dah rindu sangat-sangat dah kat babah....(^_^)

3 comments:

  1. yea yea!!! babah nak balik dah...
    kak Za... huhuhu.. terkesima jup bace hok Eisya jatuh tuh... huhuhu..
    teringat masa aini jatuh katil umah manir.. hihihi... time tuh dia baru pandai golek.. ase besar Eisya jugk kot.. hihi.. tpi benjol gop ar.. hihihi tp xde ape2.. mujurla...

    ReplyDelete
  2. x berani nak nk kabo ke sape-sape masa tu Ani..takut kena mrh...huhu...

    Aini pun pnh jatuh jgk ke..tula bl pandai golek mmg bahaya...nasib baik budok dua org ni x jd ape2...:(

    ReplyDelete
  3. hihihi... xpe yea jatuh.. janji x mendatangkan kemudaratan... hihihi... biasalah bila nak membesar nim... Eisya tengah nak lalui.. Aini melepasi dah hahaha... tpi lenim pun.. koho ganas... kat taska plop lenim ade soram budok tuh wahi gigit orag... lam sehari 5 mangsa wajib kena 'ngap' .. biru sokmo tangan Aini.. hahaha... hari ini ibu jadi jahat sikit.. pesan ke Aini kalu budok tuh gigit plop.. Aini baham.. hahahah...

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...