20 March 2014

Zoo Negara Semakin Suram..

Assalamualaikum wbt...

Cerita kali ini adalah entry yang tertangguh sebulan yang lepas...hehe..:p


Husband la suka buat kezutan....mula-mula pagi tu dia ajak gi Wangsa Walk kat Wangsa Maju..saya pun ok je sebab dah lama tak turun KL..

Lebih kurang pukul 2.30 petang dah habis round dalam mall, saya macam dah bosan tak tau nak buat apa kat dalam tu..tiba-tiba husband cakap...yang, jom kita gi zoo nak? 

(@___@)

Ok, rupanya dia dah planning siap-siap dari rumah...wangsa maju dengan zoo kan tak jauh sangat ...T_T

Sebenarnya dah lama dia cakap nak gi zoo sebab seumur hidup dia tak pernah lagi sampai zoo negara....saya sebelum ni macam, 

"zoo? (pandangan sebelah mata)..takyahlah bang...bukan ada apa pun kat sana..."

Mentang-mentang dah selalu pergi masa zaman kecik-kecik dulu kan..hehehe....padahal seingat saya paling last saya sampai zoo negara masa saya darjah 6..19 tahun yang lepas...hahaha....

Okeylah...kali ni saya taknak mengecewakan husband tercinta...lagipun Khasif dah besar dah, dah reti tengok animal..dah reti tunjuk kalau kita tanya bird, elephant, cat.. seronok la jugak nak bawak anak mengembara ke alam binatang ni..

Let's go babeh....

Harga tiket untuk dewasa ialah RM30 (malaysian). Khasif free aje sebab masih dikira bayi...


Dah masuk dalam, sebelum start pengembaraan..singgah kedai dulu makan aiskrim menyejukkan tekak yang tengah kehausan..harga aiskrim 3 kali ganda lebih mahal dari harga di luar...kelas ko dah tahap sunway lagoon dah..tapi kita tengok dulu camne....



First binatang yang Khasif tengok kat dalam zoo...


Tak tau apa nama binatang ni...tengok sekali sekadar tengok..lepas tu jalan...

Terus terang cakap persekitaran kat dalam tu berbau busuk najis...saya memang tak selesa..risau jugak bawak anak kecik macam tu ada effect apa-apa kan...


Panas okey...dengan dukung si kecik ni lagi tercungap-cungap dibuatnya..

Saya tak tau la dalam sangkar tu pokok yang sengaja ditanam atau pokok liar yang tumbuh tak terjaga...memang dah nampak macam semak samun kat dalam tu...terbiar...


Akuarium ikan besar...Khasif suka la dapat tengok fish..tapi sayang, akuarium tu airn keruh macam tak terjaga....

Kat sebelah tu ada tempat pertunjukkan binatang macam dolphin / singa laut tapi kami tak sempat kut..show time pukul 3 petang..masa kami sampai situ dah dekat pukul 4..


Masuk ke akuarium...lansung tak teruja nak tengok ikan sebab air keruh dan berkeladak..cermin plak  berlumut.  ada yang cuma diletakkan tunggul kayu tanpa kehadiran ikan..sedih...T__T


Sedih saya tengok keadaan pinguin kat zoo negara ni...badan dan kaki kotor...tengoklah batu-batu tempat aktiviti mereka ..berlendir ok..




Cuba bandingkan dengan pinguin kat Langkawi... gambar ori saya snap tanpa edit..putih, bersih, comel..batu tempat main pun bersih...



Bersama dua ekor encik dan mak encik zirafah yang tinggi lampai tengah dating...


First time Khasif tengok elephant depan mata dia...kesian elephant tu kan...kurus je macam tak cukup makan...kulit pun macam nampak takde isi...huhu....


Tapi elephant ni gatai tau...kalau orang Tranung cakap "gelenyar"...elok orang gi dekatt depan dia, dia pusing tunjuk punggung lepas tu dia gelek-gelek punggung dia...eeii...tak senonoh awak ni....

Sekali terpeleot kaki tu jatuh dalam longkang besar baru tau...hikhikhik...

Kat dalam kandang gajah pun penuh dengan rumput dan lalang terbiar...kesian la binatang kat zoo ni...baik ko gi masuk dalam hutan boleh makan sedap-sedap...


Kat depan gajah ada tasik yang dipenuhi burung bangau...

Kalau tak silap saya, dulu-dulu masa zaman kecik datang kat area gajah dan tasik ni happening sangat..ada kedai makan besar..singgah beli aiskrim, beli air...beli makanan...tapi sekarang takde apa...


Khasif yang tak takut tengok "bird" besar...siap nak kejar lagi tu..amboi berani sungguh...

Sekali bangau tu patuk tangan adik baru tau...


Tengah-tengah layan bangau makan, tiba-tiba datang seekor datuk bangau...besar sangat...halkum dia pun besar..hehe....

Masa berjalan dengan pantas..kawasan plak besar kan...so memang tak sempat nak tengok betul-betul...cuma sebelum keluar, kami nak cari dulu Raja Rimba dan Pak Belang...


Tu dia Raja Rimba yang tak cukup makan kurus kering...patutlah dah tak berapa dengar dia mengaum....


Pak Belang yang sedang berehat di atas para...


Sekali tiba-tiba dia bangun berdiri atas para tu pandang kami seolah-olah nak terkam...tapi kami tak takut pun sebab kat depan tu ada air dan pagar elektrik...hehe....



Masa ni penat sangat-sangat dah nak jalan..dah berpeluh-peluh dah...rasa nak tercabut kaki okey....husband ajak naik tram je untuk keluar ke pintu gate...tak boleh jalan dah katanya..(^_^)

Camne nak masuk rancangan Amazing Race ni by..hehe....


Bayaran RM5 seorang untuk sekali naik...maknanya kalau time masuk 5 hinggit..lepas tu kita turun jalan-jalan tengok binatang...lepas tu nak naik untuk keluar kena bayar lagi 5 hinggit...botakla kepala rakyat..


Dah sampai kat area pintu gate..mohla kita keluar dari sini dik...Panda pun tak sempat nak tengok sebab hari dah petang sangat dah..


Tercapai lah hajat husband ku yang nak sangat masuk zoo negara kan...hehehe...

Last-last masa keluar dia komplen,  kecewa dengan keadaan binatang dan persekitaran yang macam terbiar, tak terjaga dan tak diselenggara..bayaran tiket yang dikenakan pun tak berbaloi dengan apa yang dipersembahkan untuk pengunjung...

So harap pihak zoo negara dan pihak yang bertanggungjawab dapatlah membuat sesuatu untuk improve kan lagi keadaan zoo..kata pun ZOO NEGARA..orang kata biarlah padan dengan nama..kata dapat sijil ISO kan...


Map Zoo Negara untuk dijadikan rujukan...

Wassalam....

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...