03 April 2014

Trip Ke Batu Pahat , Johor- Part 1

Assalamualaikum wbt...

Husband saya dah lama simpan satu hasrat nak bawak mak (MIL) dan ayah (FIL) bercuti gi jalan-jalan tengok tempat orang...lagi best kalau semua adik beradik dia boleh follow sekali...

Rasanya hasrat tu tersimpan sebelum kami dapat Khasif lagi...tapi disebabkan komitmen kerja dan jadual cuti yang tak sama dengan orang lain...hari berganti hari...tahun berganti tahun...impian tinggal impian...

Tup-tup awal tahun hari tu dia wasap dalam group family..ajak family gi bercuti mana-mana...tiada niat lain kat  hati dia selain NAK HAPPY KAN MAK DAN AYAH..

Kami ni bukanlah dari golongan kaya raya, senang lenang sangat...nak bercuti-cuti mewah bagai..tak..kami pun dari golongan sederhana..cuma kalau ada rezeki lebih, husband lebih suka spend duit untuk family..bawak anak isteri gi bercuti mana-mana..kalau mak atau adik-adik datang rumah, dia jenis tak lokek bawak makan-makan besar...

So hari tu time rezeki  lebih, niat dia nak spend untuk mak, ayah dan adik beradik lain jugak...bagi dia satu kepuasan bila dapat spend duit untuk family dan parents daripada belanja untuk benda lain......tapi tu la kan....niat kita ni tak semestinya orang boleh faham...kadangkala niat baik pun orang tetap anggap buruk...whatever la...

Mula-mula husband ajak gi Langkawi..tapi rasanya tak best kalau nak gi Langkawi secara drastik camtu.....takde preparation..kami bincang suami isteri, sepakat nak gi jalan Johor rumah adik beradik mak yang tinggal kat sana...walaupun dulu selalu gi johor, tapi kami suami isteri tak pernah sampai rumah sedara mara kat sana...

Tapi disebabkan komitmen kerja, faktor kesihatan dan beberapa halangan yang lain, adik beradik lain tak dapat ikut...kebetulan plak Kak La dan Yani (my SIL) tengah pregnant..masih di dalam fasa awal so mereka juga tak ikut...ayah pun taknak ikut...tiga kali tanya ayah tetap taknak ikut jugak...FIL saya ni memang lebih suka duduk rumah..

Mula-mula tu impian kami macam terbantut la jugak...takkan mak nak tinggalkan ayah sorang-sorang kat rumah...masa tu ayah baru sihat..sebelum ni ayah diserang angin ahmar...tapi lepas dapat rawatan dari klinik,  pergi mengurut, buat terapi..keadaan ayah nampaknya makin sihat dan ada perubahan...

Banyak kali kami tanya mak...boleh ke tinggal ayah...mak cakap takpe...ayah dah sihat...ayah izinkan mak ke johor...kami bawak mak ke Johor bukan untuk berhibur kosong tapi kami bawak mak sebab nak ziarah sedara mara kat sana...

Eh..kenapa tulis ni macam dalam emosi sedih plak ni....huhu....

Dah...dah..tukar emosi ceria...(^_^)

Saya amik cuti lama tau kali ni...seminggu...hehe..balas dendam sebab sebelum tu kerja banyak tiap-tiap hari balik lambat..huhu...

Kami gerak dari Shah Alam menuju ke Batu Pahat hari Sabtu,19 March pukul 5 pagi...sebuah kereta kami je... campur mak dan kak cik (anak buah)...

Mula-mula singgah RNR Seremban untuk solat subuh...lepas tu berhenti bfast kat RNR Ayer Keroh, Melaka..lepas tu baru sambung perjalanan ke Batu Pahat...

Lebih kurang pukul 10.30 kami sampai Batu Pahat, rumah Ayah Su (adik mak yang bongsu)..rasa seronok bila kami disambut dengan senyuman dan keramahan Cik Su..dijamu plak dengan roti jala...sedap..tapi Cik Su cakap roti jala tunjuk kedai ajer...hehe....kedai pun sedap jugak cik su....

Sempat rehat dan mandi kejap..lepas tu lebih kurang pukul 12 Ayah Su bawak gi makan nasi beriyani yang paling sedap kat batu pahat...

Mula-mula saya dengar "nasi beriyani", perasaan macam biasa-biasa je..tak teruja sangat sebab saya bukanlah penggemar nasi beriyani...tapi tetap appreciate usaha ayah su yang nak entertain kami...



Tu dia...nasi beriyani mohd shah yang berada di Kompleks Niaga Peserai, Benteng Peserai..gerai dia  no 13 dan no 14 ...nasi beriyani dia paling famous kat sini...

Ayah su cakap selalu orang beratur sampai ke belakang..hari tu je barisan tak panjang sangat...


Kami tengah menunggu order..Khasif plak tidor kat bahu babah...tudung purple, Cik Su...baju hitam, Ayah Su..si kecik nisa dan dani...


Baju biru kak Nuha (anak ayah su) dan kak cik...

Tada..nasi beriyani batu pahat dah sampai...ada lauk ayam, daging dan kambing...sila buat pilihan...


Hidangan dia simple ajer...tapi bila masuk  mulut rasa nak suap lagi..nak suap lagi...ayam lembut..nasi pun lembut...

Selalu kalau makan nasi beriyani saya tak suka sebab nasi dia rasa 'heavy', rasa muak bila makan 3, 4 suap...tapi nasi beriyani mohd shah tak rasa muak...memang terbaik dan sedap..recomended !!

Dah habis makan, solat zuhur..ayah su bawak kami ke Ayer Hitam....yahoo boleh shopping....(^__^)

Perjalanan ke sana tak jauh pun..cuma 30 minit saja dari batu pahat...


Jalan-jalan tengok kedai dulu...macam-macam ada kat sini...




Tujuan utama ke sini sebab ayah kirim beli tembikar besar..rasanya harga kat sini agak murah kut sebab tu suruh cari kat sini...


Mak tengah tawar menawar dengan tuan kedai...dapatlah kurang harga tapi saya dah lupa berapa harga mak dapat..range 40-45 kut...


Sape-sape yang ada anak kecik pompuan faham kan camne perasaan teruja ... (^__^) 
Sampai babah yang tak pernah amik tau pasal teddy bear pun boleh teruja nak beli untuk Khasif...

Tapi saya tak bagi beli sebab kat rumah dah macam-macam ada..mainnya kejap je lepas tu jadi anak terbuang...T__T

Gerai kerepek...

Kedai bantal dan aksesori anak-anak kecil..



Cuaca boleh tahan panas...babah Khasif tiap-tiap kedai masuk nak cari topi untuk princess dia...



Teddy bear tak dapat...belon pun okey kan dik...

Kalau ikut kan nafsu banyak benda kami nak beli...lebih-lebih lagi tengok karpet cantik-cantik...tapi nanti la dulu...kang kalau shopping sakan,  ada yang tak muat masuk kereta...kereta pun kecik je...

Dah penat pusing Ayer Hitam, kami balik rumah ayah su rehat-rehat kat rumah plak...esok nak sambung lagi perjalanan ke daerah lain...

Bersambung...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...