07 May 2014

Khasif Masuk Ward Seminggu...

Assalamualaikum wbt....

Dua minggu lebih saya menyepi...masa sangat terhad untuk catat sesuatu yang sangat penting di ruangan ini...

Menyingkap semula entry terakhir saya yang lepas, MINGGU YANG PENUH DUGAAN ..cerita tidak habis di situ...rupanya itu cuma satu permulaan....

Alkisahnya........

Petang habis kerja, saya terus ke nursery amik Khasif..kali ni bila nampak je saya dia hulur tangan mintak dukung..teacher dia cakap dia tak berapa aktif, taknak makan, selalu meragam..tak macam selalu happy main dengan kawan-kawan....badan pun panas walaupun dah makan ubat...

Bila saya dukung, dia peluk...lentok kepala kat  bahu..kesian sangat tengok badan dia lemah...bila letak kat baby seat, Khasif start menangis...tanpa fikir panjang, saya terus drive ke DEMC Specialist...tak sedap hati la bila keadaan anak macam ni....malam-malam batuk, muntah..demam kejap ok, kejap teruk...

Hari tu plak hari Jumaat...jalan memang jem teruk waktu balik kerja..sepanjang perjalanan Khasif menangis non stop...bila kereta stop kat trafic light lagi kuat dia meraung, meragam..habis basah kuyup baju kena air mata...

Sampai DEMC, terus refer ke emergency...masa tengah menunggu turn, Khasif dah ok, dah tak nangis macam tadi....kali ni takde la lama sangat menunggu..lebih kurang setengah jam dh boleh jumpa doktor...

Masuk-masuk, belum duduk pun lagi...doktor tengok dari jauh doktor cakap nafas dia tak lancar..lepas cek, doktor suruh saya ikut nurse buat neb (nebulizer) untuk Khasif...

First time kena buat neb...so faham-faham jelah...Khasif meronta-ronta, meraung, melawan...nurse suruh saya peluk kuat-kuat..tapi tak berkesan..tenaga dia sangat kuat okey...nurse bedung...

Bila bedung, lagi lah kuat dia meraung dan menangis...rasanya satu hospital dengar kut...dia cuba nak keluar dari bedung...merah muka takyah cakaplah..berpeluh-beluh macam dah kena jirus dengan air...

Lepas dah buat neb sekali..tunggu doktor datang cek...bila doktor cek, doktor cakap nafas dia tak lancar lagi...

Di pendekkan cerita..doktor tu panggil doktor pakar (PAED) untuk cek Khasif...Doktor Fadzillah namanya..bila Doktor Fadzillah cek, Khasif suspect kena jangkitan kuman kat paru-paru..kahak sangat banyak masuk paru-paru dia...

Dada Khasif masa tu pun dah berlekuk dan nafas tak lancar...dia macam susah bernafas...nurse bagi pakai tiub oksigen...masa tu kadar oksigen dia < 90..memang rendah...


Dan masa tu jugak doktor cakap Khasif kena tahan kat ward...tapi ward kanak-kanak dah penuh..ada ward lain yang  kosong tapi kat HDU (ward rawatan separa rapi). doktor cakap elok Khasif masuk ward HDU supaya senang nurse nak monitor oksigen dia setiap masa...


Masa tu saya dah tak fikir panjang dah...saya setuju apa saja asalkan anak dapat rawatan yang sebaik mungkin...

Lepas tu Khasif kena X-Ray dada, amik darah, drip air..badan dia start panas balik nak demam..nurse masukkan ubat ikut buntut...Khasif menangis, menangis dan menangis sampai keletihan...


Disebabkan letih menangis, dia tertidor...saya masa tu BUNTU, FIKIRAN KOSONG SKJP....barang-barang keperluan takde..nak harap pada siapa...family jauh..husband dah tau masa tu tapi dia kan kat offshore...tak boleh balik on the sport..kena arrange chopper, flight, crew change semua...

Saya cuba call beberapa orang kawan tapi tak dapat...call kakak twin...dia cuba nak datang secepat yang mungkin tapi masalah husband dia balik kerja lewat malam...dia nak datang drive sendiri tak berani sebab dah lewat malam..rumah pun agak jauh kat Saujana Putra..saya pun faham la keadaan dia masa tu..lagipun dia tengah early pregnant...hari tu pun dia bleeding...saya cakap takpe, datang esok pun takpe..nanti saya usaha cara lain....

Kalau boleh saya taknak susahkan sesiapa...tak datang melawat anak saya pun takpe...cuma keadaan masa tu  memang saya perlukan bantuan untuk dapatkan susu, pampers dan baju Khasif..baju saya tak bertukar pun takpe yang penting barang-barang Khasif ada...sedih giler masa tu...

Nasib baik botol susu ada dalam beg school dia...dan kebetulan dalam beg ada baju spare sepasang yang masih tak pakai...alhamdulillah boleh pakai untuk esok..

Mak (MIL) bila dapat tau je Khasif masuk ward, terus call saya...menangis-nangis memikirkan cucu...dengan keadaan kami yang takde tempat bergantung masa tu...saya memang sebak tak tau nak cakap..cuma saya jenis taknak tunjuk...saya cakap kat mak, takpe mak...jangan risau..insyAllah Khasif ok kat sini di bawah jagaan doktor dan nurse..


Lebih kurang pukul 10 malam baru boleh naik ward...Khasif jaga sekejap bila sampai kat ward...lepas nurse bagi ubat, pukul 11 malam baru dia tidor...dan masa tu jugaklah saya mintak tolong nurse tengok-tengokkan Khasif sekejap..saya perlu turun ke kedai bawah cari pampers dan susu..

Harap-harap adalah....

Sampai bawah...pekerja kedai tu cakap tak jual susu kat situ..ya Allah...mana aku nak cari susu dalam keadaan sekarang...hari pun dah jauh malam...kesiannya anak aku tak minum susu dari petang lagi...

Naik ward jumpa nurse kat kaunter dulu...tanya nurse boleh tak pinjam susu kat ward baby..tak kisah susu jenis apa...janji susu yang boleh budak minum...

Tak lama nurse call, susu ada tapi stage 1 je ada..untuk umur bayi 1-12 bulan..saya cakap takpe, boleh..janji bukan susu budak besar...lebih kurang 10 minit nurse bawak susu masuk bilik...

Alhamdulillah..baru lah hati saya lega, tenang sket.....


Khasif malam pertama tidor di dalam ward...kesian anak ibu....

Pukul 12 lebih badan saya dah penat..tapi mata masih tak boleh tidor....fikirkan keadaan Khasif...fikirkan barang-barang keperluan takde...fikirkan husband....


Perut tiba-tiba berkeroncong mintak untuk di isi..baru teringat hari tu makan pagi je...tengahari tak makan...nasib baik beli roti...cicah dengan nescafe panas..

Nurse masuk bilik setiap 2 jam sekali untuk bagi neb pada Khasif..kebetulan plak malam tu nurse lelaki yang bertugas...so saya tido pakai tudung..baju masih pakai baju kerja siang hari tadi...takde baju lain lagi..

Malam tu jugak, tengah-tengah tidor Khasif batuk lagi..habis muntah atas tilam..baju yang dia pakai pun terkena muntah jugak...nurse tukar cadar dan sarung bantal..baju Khasif saya lap macam tu je tak tukar baju lain pun...baju spare ada cuma sehelai untuk pakai esok hari... :(



Tempat tidor saya malam pertama dalam ward...nasib baik ada bantal dan selimut lebih..kalau tak tidor dalam kesejukanlah saya malam tu...



Pagi keesokan hari Khasif bangun tapi mood tak ceria..kaki, tangan, hidung masih berwayar...pergerakan dia sangat limited..lepas makan ubat pagi, dia sambung tidor...

Alat untuk monitor oksigen..bacaan tidak begitu memberansangkan...masih dibawah kadar yang sepatutnya..so masih perlu pakai oksigen...

Neb masih setiap 2 jam..masa ni kahak masih banyak..batuk masih kerap...

Oh yer...abang nurse ni baik sangat-sangat dengan Khasif...maybe dia suka budak...mula-mula Khasif ok je dengan abang nurse...tapi....



Lepas buat fisioterapi untuk keluarkan kahak, Khasif jadi fobia...takut dengan orang....prosedur terapi ni pukul-pukul belakang..mestila budak takut... (^_^)

Mula-mula saya tengok orang fisioterapi buat prosedur ni rasa macam sedih giler.."kesian anak aku.."

Tapi sebab tiap-tiap hari Khasif buat terapi dan ada perubahan positif, rasa macam dah tak kisah...hahaha....

Hari keempat kat ward baru babah sampai...happy sangat dia bila dapat tengok babah..hari keempat Khasif dah tak perlu pakai oksigen waktu siang..malam waktu tidor je kena pakai...


Sementara husband ada, saya sempat balik rumah kejap amik baju dan peralatan lain...bawak sekali block lego Khasif..takdela dia boring sangat duk kat ward...

Tengoklah.....masa ni tak mandi pun lagi....bangun-bangun nak main lego..tangan masih berbungkus pun boleh main susun-susun.



Drip air dah tanggal..lagi seronok dia bebas dalam bilik...masih bizi dengan lego..


Bosan kat katil, nak turun main kat bawah...walaupun dah cakap tak boleh, dah pasang pagar tepi katil...dia ada je idea camne nak turun...


Takde hal...janji nak turun bawah...



Yes, berjaya turun dari katil...babah dan geleng-geleng kepala....


Boleh babah dia beli topeng bagi anak main usik-usik..? ish..ish..layan je la anak...nasib baik beli buku sekali...

Khasif masa ni macam orang dah sihat kan..

Tapi masih tak boleh discharge lagi..doktor cakap kahak masih ada lagi...


Hari ke-5 baru dapat tukar ke ward kanak-kanak...bukan main berseri-seri lagi ward kanak-kanak ni...


Hari-hari terakhir dalam ward, neb dah tak kerap sangat dah macam awal-awal hari tu..hari tu setiap 2 jam..lepas tu hari ke empat setiap 4 jam .masa ni dah 6 jam sekali....

Khasif pun dah boleh terima dah kalau nurse datang buat neb..dah tak melawan..pasrah je sedut gas sambil main-main...(^_^)


Lunch terakhir kat ward sebelum discharge...ikan tenggiri masak apa ntah..rasa macam kuah ayam percik..sedap...


Alhamdulillah 7 hari bermastautin dalam ward..tibalah masa yang ditunggu-tunggu...1 May Khasif dah boleh discharge...badan pun dah gemuk sebab makan banyak masa dalam ward..

Sebelum masuk ward berat 11.4 kg...hari discharge berat jadi 12.5 kg....hohoho....patutlah ibu dah tak larat nak dukung dia sekarang...

Balik rumah, Khasif masih kena sambung makan antibiotik (2 hari) dan ubat-ubatan lain...nak pitam tengok banyak sangat ubat kena bagi dia makan...

Alhamdulillah selama Khasif menerima rawatan di DEMC Specialist, PAED doktor Fadzilah dan PAED doktor Roliza telah bagi servis dan layanan yang terbaik..tak tau nak explain camne tapi memang recomended!!

Tak lupa jugak nurse kat ward HDU yang telah bagi servis dan layanan yang bagus..walaupun setiap 2 jam kena masuk check Khasif, siang hari ke, tengah-tengah malam ke... diaorang datang memang on time...kalau nurse kat ward kanak-kanak tak berapa on time sangat...

Terima kasih juga kepada family dan sahabat handai yang tak putus-putus bertanya khabar, yang mendoakan kesihatan Khasif supaya cepat sembuh, yang datang ziarah kat ward..hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian...

Alhamdulillah, keadaan Khasif sekarang dah makin pulih..walaupun batuk lagi waktu malam tapi tidaklah sekerap dulu...bila dia batuk, muntah sekali lepas tu terus lena...semoga dalam beberapa hari lagi ada perubahan positif yer sayang...

Ya Allah..sembuhkanlah penyakit anak ku ya Allah..amin....

# minggu depan ada follow up lagi dengan PAED...harap-harap semuanya ok....

4 comments:

  1. Sedihkn bila saat memerlukn x ada org yg bole kita minta bantuan...sabar yer semua ni ujian akk pun tgh cuti anak kena hfmd kena kuarantin kat rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih tu sedih kak tapi bila fikir balik...dugaan tu yang beri kekuatan untuk kita..semoga anak akak cepat sembuh..khasif pun penah kena hfmd cuma tak teruk sampai mulut...

      Delete
  2. Harap kak hani tabah dgn ujian ni.tp part yg kelakar khasif ni org dok hospital xlalu mkn.dia berat bertmbh plak.hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you ida...lama tak dgr berita.. :). itu la khasif selera makan bertambah masa kat dalam ward..hehe...tapi lepas keluar ward 2 minggu dah kurang plak nak makan nasi..dia nak makan telur dan carrot je...huhu..

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...