28 September 2009

PERSIAPAN MAJLIS PERKAHWINAN- PART 3

Bosannya cuti weekend minggu lepas..2 hari kat umah tak tau nak buat apa...
Cuma terperap dalam bilik, kemas2 bilik saya yang kecik comel lote tu..hehehe...

Nak buat benda lain,contohnya nak masak kat dapur ke, saya tak selesa..ada parasit kat umah tu..isk..saya tak suka tengok 2 ekor parasit tu...menyemak mata..malasla nak citer pasal parasit bodoh tu..takde faedah pun...maaf kl bahasa tu terlalu kasar tapi kl sape2 yang kenal 2 ekor parasit ni memang akan setuju dengan saya...:)

Nasib baik saya ada kawan yang baik kat umah tu,Iranian..baik sangat dengan saya..selalu panggil masuk bilik dia ajak sembang2....tak sangka jugak sebab dia sudi kawan dengan saya yang agak pendiam ni...hehehe....;P

Ok lah, hari ni saya nak sambung lagi citer pasal persiapan majlis kawin saya..kita masuk ke bahagian ke-3 plak...(saya teringat, minggu lepas by baca blog saya..dia tanya...banyaknya masa sayang tulis panjang2..)..hehehe...by jangan tak tau keje sayang ni...time banyak keje, tak cukup tangan tak cukup kaki..tapi kl takde keje...memang takde keje lansung...=)
10. DOOR GIFT

-paper beg saya dah beli kat kedai smua house bulan lepas..kat umah saya pun dah ada lbh krg 100 keping baki kakak kawin hari tu..so, dah setel untuk bahagian paper beg..saya dah tak payah pening kepala lagi fikir..saya memang taknak beli paper beg untuk VIP sebab saya taknak orang nampak saya membeza2kan tetamu yang datang...kl untuk kawan2 rapat yang datang saya akan bagi beg yang sama tapi isi je lain sket..sekurang2nya takde yang berkecik hati lagi...

-saya dah fobia sgt2..saya ingat lagi masa kakak kawin awal bulan lepas...adala orang tu(dia sorang je) sampai yang menangis2, kecik hati ..sebabnya kakak saya bagi kawan2 rapat gift special sket...dia tak dapat...
-Alah, bukan beza apa pun sangat..cuma yang VIP gift tu kakak tambah satu barang je kat dalam compare dengan yang lain..orang tak tau pun kl dia tak kecoh2..saya pun tak faham sampai benda tu pun nak jadikan isu..terlalu kecik..ingatkan masa majlis macam ni nak mengeratkan lagi silaturrahim antara keluarga..tapi lain jadinya..jadi saya dah buat keputusan, paper beg sume sama besar, sama warna, sama patern...malas nak tengok orang kecik hatilah, nangis2lah sebab benda kecik tu...malu orang luar tau..betul tak... :(

- gift VIP macam ni untuk sedara2 terdekat dan kawan2 rapat yang datang...kalau saya beli benda yang kecik macam ni dan letak dalam paper beg tu, orang takkan nampak beza dengan isi yang lain kan...saya akan letak kat bawah sekali, sorok2...so, takdelah yang nampak, yang kecik hatilah..yang nangis2lah..bukan taknak beli untuk semua tapi takkan saya nak bagi kat semua orang...no bajetlah..lagipun nama pun kawan2 rapat dengan family terdekat, mestila hadiah dia special sket..takkan nak sama dengan orang lain..adatla tu pergi mana2 pun...huh..saja orang tu nak emosional lebih..:D
-hmm..tapi masalah kat sini saya tak beli apa2 lagi untuk VIP gift..hehehe...tak tau nak beli apa..lagi satu,saya tak tau nak beli berapa banyak..kawan2 saya tak tau ramai mana yang datang..masing2 tinggal jauh, bukan satu negeri..itu masalahnya...takpelah..saya ingat saya nak beli dalam 200 je kut..campur dengan family terdekat..beli banyak2 nanti kang ramai kawan yang tak dapat datang membazir plak..


-2 barang ni fungsinya sama...tempat letak telur...tapi bentuk dan rupa berbeza...saya masih tak beli lagi bekas telur dan bunga telur...mesti ada orang tanya, "eh..ada lagi ke orang guna bekas telur sekarang?bukan ke sume orang bagi bunga telur"...iyer..memang..tapi ini majlis saya..so, saya punya sukalah nak bagi bekas telur ke, bunga telur ke..betul tak?..:P

-Yang perempuan, insyaAllah saya akan bagi bunga telur..yang laki saya bagi bekas telur..tapi isinya sama...telur jugak kan...bunga telur ke, bekas telur ke yang penting tetamu yang datang happy...;)..dan simbolik telur tu adalah zuriat..so, saya cuma harapkan sume tetamu yang hadir doakan saya dan hubby cepat2 dapat zuriat..;)..

-Tapi masalah kat sini..saya tak happy sekarang sebab saya tak beli lagi..huhuhu...takpe2..saya dah tengok2 dah yang mana berkenan kat hati...insyAllah balik cuti deepavali nanti saya dengan hubby akan pergi shopping bunga telur,bekas telur, VIP gift plak..:)

-selain daripada telur, saya nak letak cupcake atau kuih baulu yang kecik tu...tengok dulu camne..kl tak dapat cupcake, saya nak beli kek pisang yang panjang tu banyak2, saya hiris kecik2, masuk dalam plastik,then stapler...at least orang datang umah saya kenyang..dah dapat makan nasi, dapat bawak balik kek plak..:)...saya tak berminat nak beli tuala kecik tu sebab bukan orang boleh pakai pun tuala tu..saya akan cuba jugak bagi cupcake atau kek pisang...isnyaAllah...:)..bajet tak tau lari ke tak ni..hehehe...

11. KEK UNTUK ACARA POTONG KEK

-saya memang kuat berangan..dan inilah kek yang saya duk berangan untuk acara potong kek nanti...hahahahahaha....(jahatnya ketawa...tak sesuai)..:P...saya berangan jelah bukan betul2...saya tak nak beli yang macam ni..lagipun majlis saya kat umah kat kampung aje..bukan kat hotel atau umah bangalow..melampaunya saya nak beli kek macam ni kan...saya masih berpijak di bumi yang nyata...:)

- saya tak tau nak buat ke tak acara potong kek..dan kl ada acara potong kek pun, saya tk sure nak beli kek yang 2 tingkat atau satu tingkat je...tapi yang pasti kek besa2 je..takdelah special macam dalam gambar ni..saya kena bincang dgn family dulu...nak ke tak..nak ke taknak...nantilah...:P

-saya rasa untuk part persiapan kawin saya stop dulu sebab yang lain2 saya tak buat apa2 lagi...nanti dah ada progress terbaru saya akan update...yang boleh saya list kat sini, yang masih belum setel dan belum buat apa2 lagi:-

  1. Tok kadi (tak tempah lagi)
  2. Langsir, carpet, bunga dan hiasan bilik pengantin (tak cari lagi)
  3. Daftar kawin (belum lagi)
  4. Kanopi
  5. Kompang (tak sure lagi nak ke tak...)
  6. Tudung untuk nikah, sanding, sambut menantu (tak beli lagi)
  7. Tempah Hotel dan beli tiket untuk Honeymoon(sangat penting tapi tak buat lagi)
  8. Rawatan muka dan badan (ada bajet ke?insyaAllah ada...:D)
  9. Apa lagi ek....

    -apa2 hal saya akan sambung lagi di entry yang seterusnya...TO BE CONTINUED...... Wassalam.......

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...