14 March 2012

Langkawi Here We Come Again-Part 1

Assalamualaikum...

Selepas 2 minggu lesap, hari ni saya muncul balik dengan entry yang tak berapa nak fresh lagi dah....sebenarnya tak tau nak mulakan dari mana...habis masa duk fikir last-last jadi cerita basi..hehe...

Okeylah...biar saya mulakan dari awal yer...sebenarnya percutian ke Langkawi kali ni dibuat tanpa perancangan awal...masa tu husband ada kat offshore...seperti kebiasaanya, 2  minggu sebelum husband balik rumah dia akan tanya..."yang..abang cuti kali ni kita nak gi mana?"

Saya ni pantang kalau husband tanya bab-bab percutian ni....mula-mula saya decide nak gi Melaka je..lepas tu Bukit Merah Laketown Resort..eh tiba-tiba tukar fikiran sebab rasa mcm bosan je kat situ...kebetulan Air Asia ada harga promosi, apalagi saya pun booking tiket pergi balik ke Langkawi selama 3 hari 2 malam...kata je promosi tapi dah campur tax, campur bag, campur seat jadi 400 lebih jugak...cuti-cuti bajet ke laut....:)


Beberapa hari sebelum pergi bercuti, sempat window shopping beberapa helai t-shirt just untuk pakai kat sana nanti...kebetulan ada promosi 1/2 price...

 Bayar time...confident je amik baju seluar tak try lansung...husband ada jugak masuk fitting room..saya main sambar-sambar terus pergi kaunter...

Entah kat mana silapnya...tup-tup sehari sebelum berangkat saya demam panas...malam sebelum tido dah rasa sejuk semacam je..bila bangun pagi nak gi keje hari Jumaat tu rasa sakit satu badan, sakit tekak, sejuk sangat-sangat..tapi kuatkan hati jugak gi kerja sebab nak cuti lama kali ni takut keje bertangguh banyak...sempat duk ofis setengah jam je kut lepas tu saya dah tak tahan..sakit kepala makin menjadi-jadi...last-last balik pergi klinik jumpa doktor....dapat MC satu hari....


Balik rumah husband bagi makan ubat...teringat masa time dia demam hari tu saya cakap kat dia jangan ikut sangat demam tu..kali ni amik hang!! kena kat batang hidung sendiri....balasan Tuhan bagi terus kat dunia je..huhu...rasa mcm dah tak boleh nak bangun lansung dah masa demam tu...kat dalam panas Tuhan je tau...makan ubat doktor pun tak jalan...last-last  lepas balik semayang jumaat  husband belikan ubat active fast...demi nak pergi bercuti sanggup ku telan jua..sebenarnya tak suka sangat ajar badan ni bergantung pada ubat...nasib baiklah malamnya ok sket walaupun ada batuk-batuk dan selsema lagi...
Pukul 4.30 pagi bangun mandi cepat-cepat bersiap...taxi sampai dalam pukul 5.30 pagi terus gerak ke LCCT...sampai LCCT lebih kurang pukul 6.10 pagi tengok-tengok dah bersesak orang ramai..eh..diaorang ni tido kat sini ke....lepas check in, terus ke surau untuk solat subuh...elok je saya keluar dari surau, husband cakap kami dah lewat...saya tengok jam.."eh...lambat lagi lah...apa yang lewatnya". Sekali tengok-tengok orang dah takde..kami adalah antara orang yang last..fuh nasib baik tak kena tinggal...inilah muka orang yang baru sihat sket...muka excited nak bercuti...hehe...
So pada tanggal 3 March 2012, tepat jam 7.30 pagi berlepas lah kami suami isteri menuju ke Pulau Langkawi, pulau yang penuh dengan kenangan masa honeymoon pertama kali dulu...seperti biasa, dalam flight saya lebih suka pandang ke luar tingkap dari pandang husband sendiri...jahat kan..:p. .kalau tak nampak apa-apa kat luar baru lah cari husband kat sebelah kan...hehe....

Finally, setelah lebih kurang 1 jam berada di atas awan...lebih kurang pukul 8.30 pagi kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi..ketibaan kami disambut hujan renyai-renyai seolah-olah tidak merestui kedatangan kami...cewah..pandai je kan...agaknya baru lepas hujan lebat...nasib baik Air Asia ada sediakan payung untuk para penumpang..tapi ada orang tu kan dia pi amik payung kecik untuk budak-budak tu...adoiii....nasib baik hujan rintik-rintik je....:)

Sementara tunggu beg, husband setel pasal kereta sewa..jangan risau sebab kat dalam airport ada banyak kaunter....kami pergi bukan musim cuti sekolah so tak risau sangatlah pasal kereta sewa ni...kereta memang banyak dan kami siap dapat harga promosi lagi...kami cuma mintak saga BLM, tapi  masa gi amik kereta dapat nissan sentra..bayar untuk 3 hari RM200 sahaja.memang berbaloi-baloilah....

Tapi kalau musim cuti sekolah atau Peak Season jangan sesekali buat mcm ni...harga kereta kancil saja pun RM100 untuk satu hari...make sure kena booking awal-awal...nanti tak pasal-pasal gi jalan-jalan naik basikal je...:)

Cerita pengembaraan seterusnya akan bersambung di entry yang akan datang....wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...