03 August 2012

Sebelum Shopping Raya Haruslah....

Assalamualaikum...

Salam pagi Jumaat buat semua...bila Jumaat tiba rasa semangat je nak datang kerja..sebabnya esok kan weekend...tambah plak hari isnin cuti Nuzul Quran..wah...lagi syok boleh rehat lama-lama kat umah...nak shopping raya pun tak boleh lagi sebab husband tak balik lagi...insyaAllah minggu depan lah yer...

Rasanya mesti dah ramai yang dapat gaji + bonus raya kan..tak kisahlah bonus setengah bulan gaji ke, sebulan gaji ke..ada company yang besar-besar tu dapat bonus 6 bulan gaji..masyuk lah korang...(^_^). tapi yang tak syoknya banyak jugaklah kena potong income tax yer..sabar-sabar...hehe....erm, tak kisahlah dapat bonus banyak mana pun janji ada jugak rezeki lebih untuk raya...

Alhamdulillah kami suami isteri pun ada lah jugak dapat rezeki lebih bulan ni...mungkin rezeki baby dalam perut...apa pun sebelum shopping, duit harus kena ada perancangan yang elok..kalau tak rancang elok-elok, maka berlakulah pembaziran..tak sampai hujung bulan duit dah kering...

Selalunya apa yang saya amalkan tiap-tiap bulan, tak kira bulan raya ke atau bulan-bulan biasa, bila dapat je  gaji, duit untuk simpanan harus diasingkan terlebih dulu....nak shopping ke, nak holiday ke, bahagian SAVING harus ada...awal-awal lagi pergi bank masuk dalam ASB...bukan duit saya je, duit husband yang paling utama saya kena uruskan...hehe...yelah, tanggunggjawab dia kan besar...so simpanan untuk masa depan pun kena lah besar jugak...

Lepas dah setel yang itu, setel duit bil segala bagai dulu...ha, lepas tu nak shopping sakan pun tak kisah dah...sebab bahagian SAVING dah selamat dalam bank...so setakat ni alhamdulillah orang kata takdelah lagi tengah bulan dah ikat perut kan..yang penting kena pandai uruskan duit...berbelanja ikut kemampuan kita...kalau gaji besar nak belanja sakan tiap-tiap hari pun takpe sebab ongkosnya besar..tapi kalau gajinya biasa-biasa je, kenalah berbelanja biasa-biasa je...barulah hidup tenang...

Sebut pasal shopping raya, tahun ni maybe saya shopping ala kadar saja kut...satu sebabnya tahun ni husband kemungkinan tak dapat sambut raya....jadi mood raya takdelah seperti tahun-tahun sudah...sob-sob.. tak sanggup nak fikirkan lagi situasi beraya tanpa suami disisi...keduanya sebab nak simpan duit untuk shopping barang baby lepas raya ni...hehe...sekarang ni barang-barang baby saya tak beli satu apa pun lagi...tunggu habis raya baru kita shopping yer baby....ibu nak tunggu baby besar sket lagi...nanti kita pow abah cukup-cukup...hehe...

Wassalam....

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...