17 July 2012

Jalan-Jalan di Bandar Melaka

Assalamualaikum...

Citer hujung minggu hari tu sudah, so hari ni nak tulis plak citer tentang hujung minggu lepas..terlebih dulu, nak mintak maaf lah yer...entry kali ni memang banyak gambar...kalau ada yang nak muntoh, sila rehat sekejap lepas tu boleh tengok balik..hehe...saya malas nak buat part by part..kita sekali harung senang..

Alkisahnya, hari ahad minggu lepas saya dan husband bercuti ke Melaka selama 2 hari 1 malam...husband 5 minggu kerja takde kat rumah, so dia ajak bercuti tempat dekat-dekat je kali ni...kejap je sekadar cuci-cuci mata kat bandar orang...boleh release tension kerja...

Hari sabtu tak boleh gerak lagi sebab kena servis kereta..kebetulan dah sampai waktu servis, kenalah servis dulu sebelum jadi apa-apa kat tempat orang...ahad pagi baru gerak ke Melaka..turun dari rumah lebih kurang pukul 7 pagi, sampai lebih kurang pukul 9.30 pagi...kejap je kalau dari Puchong..kalau mereka yang suka drive pecut, pukul 8.30 dah boleh sampai dah...kami bawak keta relax je, bukan lari pun tempat tu nak pecut laju-laju...(^_^)

Masuk bandar melaka terus ke dataran pahlawan parking kereta kat sana...ramai jugak orang walaupun bukan musim cuti sekolah...macam biasa, sampai melaka kena beli  kupon parking kereta dulu kalau taknak kena saman...saya beli yang satu hari terus RM5 sebab senang nak parking kat area mana pun guna kupon yang sama...

Sebelum ni datang melaka, tengok je menara taming sari tak terbukak hati nak naik...kali ni, husband terbukak hati tak taulah kenapa...hehe...beli tiket RM20 untuk 2 orang..masa beli tiket org kaunter tanya saya  dari mana? so kami jawablah dari selangor...itu yang agaknya ada "Selangor" kat tiket tu...

Tunggu turn dalam 10-15 minit...kalau cikgu bawak murid-murid sekolah datang lawatan, memang seronoklah tempat macam ni...

Turn kami sudah tiba..satu, dua cheese...!!! kat sebelah saya ada family dari utara sangatlah riuh rendah sebab boleh naik menara ni...takpe makcik, saya faham...excited yer..(^_^)

Mak buyung usap perut kejutkan baby suruh bangun...nanti bila dia kuar, cakap kat dia baby dah naik dah menara taming sari dengan ibu..tapi duk dalam perut jelah...(^_^)

Pemandangan biasa yang boleh dilihat kalau ke bandar melaka...beca-beca yang dihias dengan pelbagai jenis bunga..itu tak dengar lagi mereka pasang lagu, rock kapak tangkap leleh beb....

Pemandangan dari atas menara taming sari..Dataran Pahlawan...

Muzium kapal..kali ni ke melaka, saya dah tak masuk dah...cukuplah pernah masuk sekali..

Jalan-jalan kat area Gereja Christ...matahari dah mula terpacak atas kepala...

My husband jadi model jam kejap...

 Tak beli apa pun sekadar cuci-cuci mata dan feeling-feeling as a pelancong...

Sebelum ni datang melaka tak pernah masuk ke Jonker Walk..kali ni try masuk nak tengok apa yang bestnya kat area sini...tengah jalan tiba-tiba tengok ramai tengah beratur dan semuanya CHA.YA.NUN.ALIF..ingatkan apalah rupanya tengah beratur tunggu turn nak makan kat kedai ap ntah...sampai mcm tu sekali yer...sedap ke..? jalan masuk ke dalam lagi semuanya kedai chinese jual macam-macam barang..selipar, kasut, baju, cenderamata..separuh jalan je saya dah tak larat, lepas tu keluar sebab TERASA ASING di bumi sendiri..hehe...takdelah, actually sebab perut dah lapar..

Teringat blog-blog yang tulis tentang Restoran Asam Pedas Selera Kampung..katanya kat area dataran pahlawan..tapi saya ni lupa nak tengok betul-betul alamat dia...pusing punya pusing cari sampai berpeluh ketiak tapi tak jumpa...habis satu bandar pusing by walking mana tak berpeluh...kebetulan hari ahad banyak kedai makan melayu tutup...last-last masuk Dataran Pahlawan Megamall, makan kat food court je...walaupun tak sedap tapi habis lah jugak sebab dah lapar sangat-sangat...huhu....

Lepas dah habis makan, terus menuju ke hotel untuk check in..tak larat dah nak jalan sebab badan dah bermandi peluh tadi...pasal hotel nanti saya buat entry lain yer...petang lepas rehat, mandi dan solat, keluar pusing-pusing dalam Dataran Pahlawan Megamall...sempatlah shopping beberapa barang and as usual my husband pantang tengok kedai kasut..."dah lama lah yang abang tak beli kasut"..herm....yelah tu....tiap kali pergi bercuti mesti bawak balik kasut baru...terbalik pulak dengan isterinya ini yang jarang-jarang beli kasut.....

Sempat jugak singgah bazar herritage shopping dodol, kerepek dan cincalok..saya tak makan cincalok tapi husband suka mencuba...2 botol dia beli, cincalok udang dan cincalok sotong...oo..dah lupakan budu yer by...hehe....

Malamnya cari makan lagi...nak makan ikan bakar...saya tanyalah pekerja kat Big Apple kat mana area bandar melaka ada restoran ikan bakar best...dia cakap kat area bandar takde....tapi kat area muara sungai duyung best..nak cari tempatnya akak follow jalan ke ujung pasir je..lepas tu nanti jumpa signboard restoran tu..begitulah menurut adik tu..saya pun ikut direction seperti yang diinform nasib baik jumpa...

Bila masuk je kedai, semerbak bau ikan bakar memang memang dah tertarik dah..tapi bila tengok semua orang makan nasi lemak, takde nasi putih ke kat sini? tomyam? alamak...saya tak lalu sangat nak makan nasi lemak malam-malam...saya nak nasi putih, ada tomyam ke sup ke macam selalu makan kat kedai ikan bakar...

So kami decide, makan kat kedai lain...rupa-rupanya kat melaka ni memang makan ikan bakar cara macam ni..makan dengan nasi lemak...duduk je masa tengah tunggu order, diletak depan kita nasi lemak dan otak-otak...memang nasi lemak wajib ada yer..manalah saya tau...tapi hati ku tidak tertarik lansung, tetap nak makan nasi putih....


Husband keletihan melayan kerenah isteri tercinta lagi-lagi dengan feel mengidam macam-macam ni...sabar yer by...hehe....
Order sudah sampai..ini baru makan malam kami...tomyam campur dengan kalilan ikan masin...nasi lemak malam-malam tak main yer...hehe..tomyam dia so-so aje...agak masam sket tapi ok lah...

                     
Mulanya nak makan ikan pari bakar tapi pari yang ada besar sangat takut dah tua nanti masak isi keras..so terpaksa pilih ikan siakap bakar...yang pasti rasanya tak recommended sebab sambalnya tak sedap..


Keesokan harinya pukul 11.30 pagi baru check out hotel...pusing-pusing cari kedai makan asam pedas akhirnya jumpa restoran asam pedas selera kampung...tapi malangnya tutup lah pulak..
Nasib baik ada restoran hajja ruhana, bertentangan je dengan restoran tadi. asam pedas dia pun banyak pilihan dan sedap...tak snap gambar sebab ramai orang...2 orang makan RM20, boleh tahanlah...
Sebelum gerak balik, singgah area A Famosa husband nak snap gambar..beria sungguh dia...saya kalau ikut tak larat sebab panas matahari atas kepala...tapi takpelah, ikut je nanti berdosa plak...hehe...


Mana ada orang snap gambar tengahari kat sini by..abang sorang je yang bersemangat...hehe...

Husband suruh saya posing tapi tidaklah ku layan sebab panas...duduk boleh?
Gambar terakhir kami berdua di melaka sebelum bergerak pulang ke Puchong...datang ke melaka kali ni tak macam dulu semua tempat nak pergi...kali ni just untuk relax-relax habiskan masa kami berdua je...perut dah makin besar ni nak jalan-jalan macam dulu memang taklah kan...nanti baby dah keluar baru jalan-jalan jadi lebih seronok...InsyaAllah...(^_^)

3 comments:

  1. nieyl pun sempat naik menara tuh bulan 2 aritu...hihi~best..mase tuh blm kwen lg..br bertunang...:)

    ReplyDelete
  2. Selamat cuti ! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa 827

    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete
  3. Slm nk tny asam pedas selera kampung n kedai y akk mkn tom yam tu dekat x ngan dataran pahlawan..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...