02 October 2014

Catatan Perjalalan: Nasi Kandar Line Clear, Penang - FINAL PART

Assalamualaikum wbt....

Harga minyak naik lagi? hmm...tak tau dah nak cakap apa dah...lantak deme la....

Sebelum tu nak ucap takziah kepada kedua ibu bapa bayi berusia 3 bulan yang meninggal kat taska di putrajaya 2 hari lepas...sedih sangat baca...lagi-lagi terbayangkan perasaan seorang ibu...bukan senang mengandung 9 bulan bawak kandungan ke mana saja pergi..lepas tu bertarung nyawa nak bersalin..dah selamat bersalin, di jaga, dibelai, diberi susu...nyamuk seekor pun tak bagi singgah...

Hantar kat orang elok-elok, tup-tup masa amik anak dah tak bernyawa...yang lagi sedih anak tu terbiar keras dan kaku macam takde orang peduli...ayah kepada arwah bayi tu cakap masa ambil, bayi tu dah dikelilingi semut...ya Allah kenapa la sampai macam tu sekali..kesiannya...

InsyAllah syurga tempat bayi tersebut...Al Fatihah..

Hari ni nak sambung balik kisah percutian ke Penang...FINAL PART sudah...maksudnya hari dan jam-jam terakhir berada di pulau tersebut...huhuhu...sedih..dah nak kena balik..tak puas lagi jalan-jalan kat Penang ni..tapi apakan daya setiap permulaan harus ada pengakhiran...wah..begitu sastera bunyinya..hehehe....

Pukul 12pm checkout hotel di Batu Feringghi menuju ke....


Persiaran Gurney a.k.a Gurney Drive...


Yer..saya singgah kat sini sebab nak rasa pasembur yang paling femes di Penang tu...pasembur menari.. orang cakap pernah masuk paper ek? dah ada kat Penang ni nak la jugak rasa...

Tak dapat tengok mamak tu menari pun takpe..janji dapat rasa pasembur yang orang cakap sedap sangat tu...
Kalau dapat tengok dia menari tu kira satu bonus la kan....^_^

Usyar-usyar..rupa-rupanya pasembur menari bukak kedai pukul 4pm...

T_T
Alahai...lagi sekali sejarah berulang...kami selalu macam tu..
Mesti salah timing...tu la sebelum datang tak check awal-awal...dah sampai baru la menyesal....

Ada je kedai lain dah jual pasembur tengahari tu...tapi husband taknak..dia cakap alang-alang baik makan nasi terus...tadi tu ingat nak rasa je kalau jumpa pasembur femes tu...

Ala...tau..sebenarnya husband saya tu nak makan nasi kandar yang paling femes kat Penang...hari pertama kat sana lagi dia dah berzikir kat telinga saya tapi hari tu kan tak jumpa..

So kali ni jom la kita cari betul-betul kedai nasi kandar tu....
Let's go waze...

Menuju ke Georgetown...



Tada!!
Restoran Nasi Kandar Line Clear..
Sentiasa meniti di bibir penggemar nasi kandar...

Restoran Line Clear ni bukanlah macam kedai mamak yang gah-gah ada aircond...
Kedai ni berada di celah lorong antara 2 bangunan je...
Tak taula kenapa diaorang tak tukar lokasi..padahal berniaga untung..customer takyah cakaplah...
Kalau hujung minggu tu padat orang kat dalam kedai...

Yang bagusnya Line Clear ada sediakan tempat parking kereta kat belakang kedai...
Tapi kena pusing bangunan sket nak cari parking... 
Tapi parking berbayarla..mana ada benda free sekarang kan..^_^


Masuk dalam meja agak penuh jugak..maklumlah hari Isnin orang bekerja keluar lunch.tapi nasib baik saya dapat jugak tempat duduk.....
Amik nasi gilir-gilir yer...maklumla ada anak...
Nampak tuan blog pakai tudung hijau kat hujung sana? hehehe....

Tengah-tengah saya beratur nak amik nasi tu dengar la mamak-mamak pekerja ni sembang..

 "Ada budak kecik korea..duduk sana sama ayah dia..."

Saya pandangla...

Khasif? Korea? HAHAHAHA...
Dey mamak..itu anak melayu lah....


Ini budak korea itu....korea kah? 
 Tengah pandangnasi kandar yang terhidang di depan mata...


Nasi kandar line clear...
Macam biasa wajib kuah campur-campur baru namanya nasi kandar...

Dah makan...dah rasa sendiri....
Setiap orang punya rasa berbeza bukan?
Tak semestinya apa yang orang suka, kita akan suka jugak..dan begitu jugak sebaliknya....

Okey...ini pendapat peribadi saya...kalau pendapat kita tak sama korang jangan marah-marah okey...^_^
Rasa nasi kandar line clear ni BIASA-BIASA SAJA...
Yer..ayam dia memang besar TIP TOP besar puas hati..
Eh tapi bukan tak sedap tau...SEDAP JUGAK..

Tapi my expected sebelum makan tu...bila masuk mulut....
WAAAHHH..nak lagi...nak lagi...gitu...
Tapi bila makan sendiri....okeyla...sedap..tapi tak seperti yang macam digambarkan...saya ingat rasa special lain dari yang lain..

For me nasi kandar kat rumah saya, AL-FAIROS lagi marvelous...
Begitu saya komen jujur ikhlas dari hati nurani...
PEACE...\./


Dah siap makan...it's shopping time!!
Sederet dengan line clear tu ada kedai india jual baju..so singgah kejap nak cari baju penang untuk anak-anak buah husband...

Saya suka sangat masa beli baju kat sini...pekerja dia memang bagus..bayangkan ek...
Anak buah husband termasuk adik bongsu ada  7 orang..
Paling besar form 3 sampai kecik sekali baby umur 2 bulan...
So memang macam-macam size kena cari...lepas tu warna pun nak cari yang berbeza senang tak tertukar nanti...

Kitaorang ni kejap nak size itu..nak size ini..kalau size ini ada tak warna ni..ada tak warna lain? kalau yang besar ni ada tak baju sekali dengan seluar...
Pekerja tu layan je....bawak kami masuk dalam kedai selongkar bungkusan dalam kotak cari size yang kitaorang nak..

"Ada..ada...kakak tunggu sekejap..saya cari.."

Saya ada jugak berkenan satu baju blouse tu..sutera harga almost 200..mula-mula macam nak tapi fikir-fikir macam tak berbaloi je blouse 200..huhuhu...letak balik...pekerja tu takde la nak paksa-paksa saya amik...

Suka berurusan dengan kedai macam ni...tak memaksa orang...ada je yang suka paksa..nanti ek depan lagi saya citer...

Dah habis shopping baju, drive kereta ke area chowrasta market...
Nasib baik dapat parking kat tepi-tepi kedai..
Kalau tak kena parking kat tapak parking jauh jugak nak menapak...


Kat area Chowrasta market tu ada banyak kedai jual jeruk...
Tapi wajibla saya nak beli Jeruk Madu Pak Ali...sebenarnya Jeruk Madu Pak Ali ni banyak je cawangan dia bukak...kat mana-mana saja dalam area Penang ni....kalau tak datang georgetown, kat batu feringghi, balik pulau, gelugor pun ada..banyakla..so takyah risau..


Hari tu saya beli untuk rasa sket-sket je...kali ni nak borong banyak-banyak...
Nak bagi family sorang satu bungkus...nak bawak ofis jugak sket....untuk stock kat dalam peti ais kat rumah sendiri jugak...hehehe....

Yang best makan jeruk madu pak ali ni kita tak rasa perit tekak macam makan sesetengah jeruk lain...
Cuma yang tak best kat kedai saya singgah ni dia dah bungkus siap-siap...nak jugak mintak yang fresh yang masih dalam tabung tu, tapi tuan kedai macam tak mesra pelanggan je...
Takpela..amik jela yang dah siap bungkus...borong 7 bungkus besar...makan la puas-puas....


Cuaca panas best gak dapat minum ais cendol kan..nak lagi sedap ada pulut..


Order 2 cup ais cendol pulut....


Bagilah si kecik ni rasa sket ais cendol...
Nanti kang dia nangis mengamuk susah jugak nak pujuk....



Slurp...slurp.....


Sedap....
Kalau travel jalan-jalan negeri orang..takyahla malu-malu nak duduk tepi-tepi gerai macam ni...
Seronok apa...barulah feel pelancong kan..^_^

Ops..kalau rasa tak layan gerai-gerai macam ni..nak minum dalam kedai aircond..sila main jauh-jauh....


Sedap sangatla tu bila ibu bagi peluang dia minum air sejuk...
Sila minum puas-puas yer..balik rumah no more ice okey...


Satu lagi cawangan kedai jeruk madu pak ali...
Kan dah cakap memang banyak..tak susah nak cari....

Lepas tu saya try la masuk kedai CHA.YA.NUN.ALIF...
Kedai jual baju macam tadi jugak...nak usyar-usyar maxi dress...
Saya berkenanla satu helai tu..pegang-pegang ukur kat badan sendiri...macam labuh je...
Tauke kedai pun datang..

"Cantik..cantik.."
"Macam labuh je..saya nak try dulu.."
"Tak payah try ma..angkat satu la..dah cantik dah..free size"
"Tak boleh..saya kena try..kalau labuh sangat pun tak cantik ma.."

Muka ketat je...apahal dia ni..salah ke customer nak try dulu sebelum beli..pelik betul..lepas tu nak paksa-paksa orang...

"Saya nak try jugak la tauke.."
"Okeyla..pergi belakang sana..boleh try kat situ.."

Rupa-rupanya bukan fitting room...tempat tu terbukak hujung kat belakang kedai...
So sarung macam tu jela..besar dan labuh..dah macam orang pregnant...pergi depan...

"Tak jadi nak angkat tauke...besar...labuh.."
"Besar la bagus..pakai kecik-kecik tak cantik.."
"Tak boleh..labuh nanti pakai kotor kat bawah saya nak solat susah.."

Muka dia bengang je bilasaya letak baju tu balik...saya keluar cepat-cepat...
Pelik kan..nak paksa-paksa orang plak...tak suka okey..

Dah siap shopping sket-sket..sampai la masa keluar dari pulau...
Masa tu dah dekat pukul 4pm...
So kena keluar cepat-cepat sebelum petang..


Terus menuju ke Terminal Ferry di Penang's Weld Quay..kali ni keluar dari pulau naik ferry plak, old school gitu...bukan selalu dapat naik ferry..


Beratur tunggu giliran...
Yang bagusnya naik ferry dari Terminal Penang ke Terminal Butterwoth tak perlu bayar..free of charge...
Tapi kalau dari Terminal Butterwoth ke Terminal Penang kena bayar RM7 untuk satu kereta..



Kerusi gergasi....
Dulu-dulu masa kecik datang penang saya selalu tengok..wah..kat sini ada kerusi gergasi...sape yang duduk? tertanya-tanya masa tu..

Rupa-rupanya dah besar baru tau..situ ialah pelabuhan...
Besi yang berbentuk kerusi tu rasanya kren untuk angkat kontena berat...betul tak tekaan saya..hehehe...

Tengah-tengah menunggu giliran nak masuk ferry...
Tiba-tiba...

"Aci..aci...yak...." Khasif bersuara...

Adoila adik...takde waktu lain ke...huhuhu....
T_T



Nampak tak gelembung besar tu?
^_^
Kat atas ferry ni mana nak cuci..toilet ada pun tapi tak sesuai...
Sabarla kejap sementara nak tunggu sampai ke darat.....
Baunya sungguh menikam kalbu...
Hahahaha.....

Dah sampai Butterworth, terus drive menuju ke PLUS highway...
Nak kena singgah RNR, nak solat dulu..lepas tu nak cuci dan mandikan Khasif terus sebelum teruskan perjalanan...


Alang-alang masa tu dah pukul 6.30pm..lepas setelkan Khasif, kami makan malam kat situ jugak...
Dapat jugak rasa laksa penang kat RNR...huhuhu....
Sedap..kuah dia pekat...saya suka..saya suka...^_^

Siap makan, teruskan perjalanan meninggalkan Butterwoth..
Begitulah kisah saya selama 3 hari 2 malam di Penang...
Holiday kali ni ada misi yang berjaya dan ada juga yang kecewa hampa....
Harapnya satu hari nanti dapat jejak lagi kaki ke sini...
 Selamat Tinggal Penang....

Korang..nanti ada lagi kisah sambungan..tapi bukan di Penang lagi...ada tempat lain yang saya singgah selepas itu...
Tunggu.....
^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...