01 October 2014

Ada Mata Yang Memerhati...SIAPA ITU?

Assalamualaikum...


Sebelum saya sambung final part kisah percutian hari tu...ni nak citer satu kisah yang baru berlaku malam tadi..hot story lagi ni..panas..panas....

Kisah yang agak mencemaskan berlaku di rumah saya....cemas la jugak sampai malam tadi nak naik tidor pun takut...huhuhu...

Cemas dan scary....

Malam tadi lebih kurang pukul 9.40pm macam tula...saya tengah duk basuh pinggan kat dapur..husband tengah baring kat depan tv sambil layan Khasif duk main apa ntah...

Tiba-tiba handphone saya berbunyi ada orang call...KAK MAS...

Kak Mas ni jiran sebelah rumah saya...jiran yang paling rapat la kat situ..apa-apa hal memang selalu refer kat dia..

Dalam kepala saya..kenapa kak mas call malam-malam ni? ada dengar apa-apa ke kat rumah...?

Hehehe..sebenarnya Kak Mas jiran saya ni pernah la beberapa kali call waktu malam...pernah sekali kak mas cakap macam dengar bunyi orang nak bukak pintu rumah dia..terus dia lari angkut anak-anak gi rumah parents tak jauh dari situ..

Pernah jugak kak mas cakap macam ada bunyi bising waktu tengah malam time orang semua dah tidor..so nanti esoknya dia akan call saya tanya ada dengar tak? hehehe... 

Selalunya kejadian macam tu time husband dia oncall..husband kak mas ni doktor..so memang selalu la oncall dan tinggal kak mas dengan anak-anak kat rumah...nasib kami sebenarnya lebih kurang je..cuma bezanya husband saya outstation jauh dalam tempoh yang lama...

Sebab tu apa-apa hal memang kak mas dengan saya ni saling amik berat...independent mother la katakan...

Okey..berbalik citer kak mas call malam tadi...

"Hello has..." dia macam berbisik..

"Hello kak mas...kenapa yer?" terus la tanya sebab suspicious sangat bila dengar dia berbisik macam tu...

"Has kat rumah sorang-sorang ke? husband has ada tak?"

"Husband has ada..kenapa kak mas?" 

"Akak tengok ada 2 lelaki kat luar rumah has..macam dah lama diaorang kat luar tu..."

"Ha..ye ke?" cepat-cepat gi intai kat belakang langsir sliding door..

Nampak la dua orang lelaki..sorang tengah tekan-tekan butang loceng, muka ganas tapi kurus je...yang sorang lagi pakai smart macam datuk-datuk gitu..tengah pegang handphone sambil intai-intai dalam umah...

Eh? sape malam-malam ni..tak kenal pun..

"Aaa kak mas..has dah tengok..tak sedar..loceng tak bunyi...ok kak mas..thank you...nanti husband has keluar.."

Saya ni kepoh la...abang cepat tengok sape kat luar kat depan gate?  tuan rumah ke? abang dah bayar duit rumah belum? ahlong ke? 

Kepoh kan....hehehe....tak logik la ahlong sebab kami takde berhutang dengan ahlong pun...

Husband keluar gi kat gate..tapi tak bukak pintu gate pun..saya tunggu kat dalam rumah....

Lebih kurang 10 minit husband masuk...

"Sape bang?"

"Dia cari orang nama farid...rasanya penyewa sebelum ni kut...abang dah bagi no owner kut owner boleh tolong..."

"Ooo...kenapa ek..orang nama farid tu ada hutang ke apa...sampai cari kat rumah malam-malam...eeii..tak suka la cari orang sampai kat rumah malam-malam ni.."

"Entahlah yang..abang tanya tapi diaorang tak cakap detail kenapa nak cari farid tu.."

Lega lah masa tu...tengah-tengah sembang dengan husband,  berbalas wasap dengan kak mas...



Kak mas cakap maybe kawan kepada penyewa sebelum ni...
Takpela..sempat la usik kak mas ingatkan kak mas dengar apa-apa kat umah...hehehe....


Tup-tup selang beberapa minit je Kak Mas hantar mesej lagi...ada kereta berhenti kat depan rumah saya...terus intai..nampak kereta satria neo merah parking opposite depan rumah saya..tutup lampu tapi tingkap kereta bukak...

Cuba korang bayangkan malam-malam ada stranger tengah perhati rumah korang..takut tak? kecut perut tak? of course la meremang bulu roma..tak sedap hati...

Husband naik atas intai dari master bedroom, tutup lampu takut diaorang perasan....



Kak Mas pun tak sedap hati..tak tau diaorang aim rumah sape...


Adoila....masa tu rasa bengang la jugak kat guard depan sana..kami bayar duit security tiap-tiap bulan tapi tiba-tiba macam takde safety..kawasan rumah saya ni kawalan safety agak  ketat..sepatutnya kalau visitor nak masuk kena tinggal IC, kena bagi no rumah yang nak pergi, kena inform untuk apa...


So memang pelikla kenapa boleh ada stranger duduk depan rumah..apa guard buat kat depan? kenapa boleh lepas macam tu je? sedangkan orang nak datang potong rumput siang hari pun  tak lepas kalau tak kena masa...

Husband call inform ketua security, Haji M...Haji M cakap dia ada kat luar, nanti dia terus call guard yang bertugas datang tengok..dalam masa yang sama kak mas call ketua resident, En.Kamal....

Sambil tu saya perhati kat luar ada lagi kereta stranger tadi...serius..rasa nak call POLIS..






Lepas tu Kak Mas mesej cakap ketua resident tengah checking kereta sape..rupa-rupanya kereta tu kereta anak resident kat situ jugak tapi yang tak best bila dengar En.Kamal cakap pernah kena tangkap pukul 4 pagi sebab ada kes...huhuhu...T_T

Patutla kereta tu sewenang-wenangnya boleh duduk depan rumah kami...sebabnya stranger tu pun resident kat situ jugak..so takde masalah nak keluar masuk...susah la sket guard nak tahan ke apa sebab orang dalam sendiri...

Tak lama lepas tu dengar bunyi motor guard lalu...tengok-tengok,  kereta tadi dah takde....

Tak taula diaorang tu kebetulan je duk lepak-lepak depan rumah saya sebab kat lorong rumah saya tu tak crowded macam kat lorong-lorong lain..maybe dia nak amik angin ke apa...

Tapi tak tau la jugak kalau memang ada niat tak baik...nak amik angin kenapa tak gi kat luar kawasan rumah, kat area kedai-kedai bawah sana banyak tempat praking yang sunyi..duduk jela sana..

Eeiii....mintak jauh la jadi perkara yang tak baik pada kami...

Kak Mas siap wasap no Polis Bukit Jelutong lagi...hehehe...kak mas..kak mas...cepat betul dia cemas lari keluar rumah...^_^

Haji M call husband cakap takde apa-apa..jangan risau...diaorang tu anak resident kat sini jugak...erm....mana boleh tak risau tuan haji...malam-malam orang duk depan rumah tutup lampu kereta plak tu...sape tak takut..dahlah husband selalu outstation...tinggal saya dan Khasif je kat umah...

Tapi lepas tu selalu la dengar guard ronda-ronda depan rumah...sebelum ni selalu jugak tengok guard malam-malam duk hujung-hujung perhati rumah resident..sekarang macam dah tak nampak sangat..so bila dah report macam ni harap-harap guard lepas ni lebih peka lagi la....

Malam tadi naik tidor rasa bimbang gak la...2 kali intai kat luar kut kereta tadi datang balik...lepas ni husband kena pasang balik suis emergency kat rumah..apa-apa jadi senang..tekan je suis tu..

Sebelum ni dia tutup sebab pernah tertekan suis tu, bunyi bising kuat sangat...sekarang tak kisahlah bunyi bising sekejap, tahan je la..yang penting ada security kat rumah....

Nasib baik gak la dapat jiran yang prihatin macam kak mas..at least boleh berjaga-jaga dan berwaspada..

Ya Allah...peliharakanlah keselamatan kami sekeluarga..jauhkanlah dari perkara-perkara yang tidak diingini..Amin Ya Rabbal Alamin....


No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...