02 October 2014

Kenapa 20 sen je? RM2 kan senang ...




Kita bising minyak naik 20 sen bukan kerana kita benci Malaysia..
Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar....
Tapi..
Kita bising sebab janji tak serupa bikin..
Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen...
Memang kita berduit..
Memang kita berharta...
Namun,
Jauh di sudut pelusuk sana ada yang menghitung syiling,
Ada yang bekerja teruk terkontang kanting...
Mereka tak ada slip gaji..
Jauh sekali socso mahupun kwsp...
Kerjanya keluar pagi balik dinihari...
Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis...
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja la lebih kuat lagi?
beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?

Ya...
Sembang kalian sembang mereka yang berharta...
Sembang kalian sembang orang yang wibawa...
Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada...
Motor buruk hanya tunggu masa...
kerja lebih kuat dari si sarjana muda...
Kerja lebih ikhlas dari si PHD mahupun master...
Hanya untuk mulut mereka sekeluarga..

Ya..
Mereka tak berharta..
Salah mereka kerana tak berusaha di zaman muda..
Tapi adakah kita berilmu untuk menjadi penindas mereka?
Kalau itu sistem kehidupan..
Aku rela jadi bodoh dari kalian..
Kerana aku taknak hilang perikemanusiaan...

Sumber: facebook

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...