27 October 2014

Jejak Sejarah: Hotel Beverly Taiping, Perak - Part 1

Assalamualaikum semua...


Saya nak ucap selamat menyambut awal muharram kepada semua umat Islam baik di Malaysia mahupun di luar negara...semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sudah...dan juga semoga perjalanan  hidup kita di tahun baru ini akan dipermudahkan, diberkati dan diredhai Allah hendaknya..SALAM MAAL HIJRAH...

Hari ni saya nak sambung lagi kisah percutian tempoh hari....dah berkurun dah ni..ada lagi ke? yer...ada lagi adik-adik....hehehe..maklumlah usia dah meningkat..ada hari idea laju..ada hari idea kelaut..hehehe...

So destinasi seterusnya adalah Perak...sebenarnya tak plan pun balik dari Penang nak singgah Perak..encik husband la  yang plan last minit..masa hari last kat Penang tu husband cakap nak singgah Perak, nak gi beberapa tempat yang dia tak pernah sampai..lagipun otw balik, satu jalan jugak...baiklah tuan..saya ikut aje...lagipun saya memang amik cuti 2 hari, isnin dan selasa...bolehlah berjimba dulu sebelum balik Shah Alam....

Sebenarnya husband nak menuju ke Kuala Kangsar tapi memandangkan masa  kat highway hari dah gelap..badan pun dah penat...so kami exit ke Taiping menuju ke pusat bandar Taiping dulu..nak cari hotel, nak rehatkan badan dulu sebelum sambung perjalanan esok harinya...

Konon-konon bila dah sampai bandar nak walk in je mana-mana hotel yang jumpa..lagipun bukan hari minggu..confirm banyak hotel yang kosong...sekali bila dah sampai bandar Taiping, bukan setakat kosong..sunyi, sepi, lengang...baru pukul 8 malam kebanyakan kedai dah tutup..cuma beberapa buah kedai je yang masih beroperasi...

Ish...betul ke nak stay hotel kat area sini..macam takut je...pusing-pusing jumpa la hotel tapi hotel bajet sangat..takut la plak nak stay hotel macam tu...selamat ke? kalau jadi apa-apa ada orang datang tolong ke? sampai macam tu sekali saya fikir..hehehe...

Kalau boleh nak cari hotel yang selesa sket, dapat tidor dengan aman......stop kereta kejap, google senarai hotel kat area Taiping..nasib baik jumpa terus booking siap-siap..dah booking terus gerak ke hotel yang terletak di Jalan Istana Larut..

Oleh kerana hari dah gelap, konon-konon nak memudahkan perjalanan saya minta bantuan dari Mr.Waze tolong tunjukkan jalan...sekali dibawaknya masuk ke jalan kampung mana, hutan belantara mana tak taulah...rasa nak hempuk je..GRRR...padahal jalan utama senang giler straight je..apa hal yang ko bagi jalan susah benor ni?


Beverly Hotel Taiping...gambar dari google...

Pukul 9 malam sampai kat lobby hotel...penat giler..nasib baik staff hotel yang menyambut ketibaan kami malam tu baik dan sweet je...check in tak lama pun, dapat kunci terus naik bilik..

Hotel ni hotel baru..so memang bersih..kawasan persekitaran pun baru dan happening..takdela sunyi sepi macam kat bandar tadi...

Kemudahan lain macam bisasa WIFI free dan jugak parking free kat bawah bangunan...so takyah risau bayaran parking...kat depan hotel ada banyak kedai makan tapi semuanya non halal...tapi takpe...kat bangunan sebelah ada Pappa Rich..kat seberang jalan ada Tesco Mall, Taiping Centrall Mall..banyak kedai makan kat situ..ada Nasi Kandar Pelita, mc Donalds, Kenny Rogers, Old Town pun ada..pendek kata tempat makan tak susah.. 

Sebenarnya sederet kat bangunan sebelah tu ada Tune Hotel..hotel tu pun baru dan selesa tapi memandangkan pernah stay kat Tune Hotel Johor, semua benda nak berkira...nak guna air cond, nak bukak TV pun berkira kena bayar harga lain..terima kasih je lah..


Suasana malam kedai kat bawah hotel...semuanya pun non muslim tengah minum air kuning..so kepada yang muslim sila cari kedai lain yer...


Standard Double Room yang besar dan luas...bukan setakat nak solat, nak berguling-guling pun lebih daripada muat..

Simple je furniture yang ada dalam bilik..tapi takpe...yang penting bersih...


TV kecik tergantung di dinding bilik..percaya atau tak..selama percutian kali ni, dari Penang ke Taiping..kami lansung tak sempat nak tengok TV walau 5 minit sekalipun...apa taknya, siang penat berjalan dan layan kerenah Khasif..malam naik je katil terus lena...^_^



Sebab dah penat sangat, beg pun main campak-campak gitu jer...tak kuasa dah nak menyusun...
Almari takde tapi nasib baik ada tempat gantung baju...


Mana-mana parents yang ada anak kecil memang suka sangat kalau time travel, hotel sediakan kettle dalam bilik..senang nak panaskan air nak buat buat susu anak..

Tune Hotel, ko ado?? dahlah water dispenser duk kat lobby hotel..rosak plak tu...jeng kreng..


^_^

Sejarah berulang....
Khasif main-main tekan password lepas tu tak boleh bukak..
Nasib baik takde simpan apa kat dalam tu...


Toilet dan shower yang bersih...
Gabungan putih dan hitam ni menawan kan....


Amik ko selak je langsir terus terpampang pemandangan kat luar...tak main lah tingkap-tingkap kecik ni...kita bagi cermin besar terus...
Tapi bahaya gaklah...kalau tengah seksi takut orang luar nampak dalam bilik camne?

Sorry yer..gambar tak clear....


Haa..ni clear sket...
Seberang jalan sana Taiping Central Mall...dekat boleh lintas jalan jer tapi untuk safety rasanya better pergi dengan kereta...
Kat bawah sana kedai makan non halal...

Perut sebenarnya masih kenyang lagi petang tadi makan kat RNR...tapi biasalah dah ada kat tempat orang ni nak jugak lepak-lepak sambil minum-minum..

Bersiap then turun cari kedai makan...



Aney..kasi roti telur satu..tea tarik satu!!
Siap! 

Lepak kat Nasi Kandar Pelita lebih kurang 1 jam...


Husband order mee goreng mamak...
Saya order roti telur je....
Nak makan berat perut masih kenyang lagi....

Nyum..nyum...Khasif pergi mana-mana mamak pun mesti dapat kawan baru...
Cubit pipi, cium tangan dia tu biasa sangat dah tengok...
Yang mamak kat umah pernah snap picture Khasif masuk dalam FB lagi dasyat...
Nak tunjuk pada family kat kampung katanya...T_T

Dah siap makan dan lepaking kejap, balik hotel terus tidor...


Pagi sudah...bersiap-siap untuk check out...
Khasif pakai baju baru beli kat Penang...



Saya yang masih mengantuk...


Kat lobby hotel sementara menunggu urusan check out..
Saya ni jenis kalau check in hotel memang bersusun-susun beg walaupun sekadar untuk bermalam sekejap..
Tak taulah..maybe fikir senang kalau nak apa-apa semua ada dalam beg..
Beg hitam baju saya dan husband..
Beg pink baju dan pampers Khasif..
Beg hijau segala peralatan toiletries..
Beg purple untuk bekas susu dan termos air panas Khasif...
Itu baru sorang anak..kalau tiga anak agak-agak berapa beg?
Hehehe.... ^_^

Kesimpulan tentang Beverly Hotel ni saya tak banyak nak komen sangat..semuanya ok berjalan lancar...mungkin sebab check in pun time takde orang...keadaan bilik bersih dan selesa..
Walaupun bilik dilengkapi perabot basic je tapi dengan harga RM100 untuk satu malam saya rasa dah  berbaloi...lagipun memang singgah untuk bermalam sahaja...
No regrets...

Lebih kurang pukul 10.30 pagi gerak dari Taiping, kami teruskan misi menjejak sejarah...
Tunggu yer....

2 comments:

  1. Menarik jugak hotel ni. Nanti bole bermalam kat sini. Mmg ingat nak ke taiping ehehehe.

    ReplyDelete
  2. Ha elok la tu Eka..lagi pun hotel ni tak jauh dari taman tasik taiping..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...