26 August 2015

Sawadeeekap.....Holiday Krabi - Part 5

Assalamualaikum...

Aku sambung lagi kisah hari kedua di Krabi....

Lepas naik bot kat Tup Island, bot membawa kami ke sebuah lagi pulau yang sangat popular dengan bentuk uniknya..tak lain tak bukan Chicken Islands..

CHICKEN ISLAND


Disebabkan rupa bentuk pulau itu macam kepala ayam maka ianya diberi nama Chicken Island..

Ok, gambar ni bukan aku snap...ni aku google je...hari tu aku memang tak dapat view macam ni...bot lalu kat belah sana cuma nampak sipi-sipi kepala je...

Itu pun tak lama dia berhenti untuk snappy...bila tour guide tu cakap.."ok, there is Chicken Islands"..semua pakat nak bangun tengok...aku ni dah la tak berapa nak tinggi...baru terjenguk-jenguk, bot dah bergerak..belum lagi nampak kepala ayam....


Inilah tour guide dalam boat aku..perempuan...aku tak ingat nama dia...aku tak berapa faham sangat dia speaking..kadang-kadang clear, kadang-kadang tak clear apa yang dia sebut...kena tanya lagi sekali..

So kat sini, bot berhenti untuk aktiviti snorkelling plak..kat area Chicken Island jugak tapi ke belakang sket dari kawasan kepala ayam tadi...


Waktu yang diberi untuk snorkelling adalah lebih kurang 30-40 minit..aku lupa..semua pakat turun dalam air kecuali aku bertiga dan family dari indonesia tu..

Sebelum turun, tour guide tadi bagi sorang satu mask dan snorkel..lepas dah guna kena pulangkan balik...

Dalam bot ni kan ada sepasang couple india...aku tak tau pasangan baru kawin ke apa...punya la nak romantis sampaikan segala benda kat badan perempuan tu laki dia kena buat..bukak baju, pakai jaket, ikat jaket, pakai snorkell...orang dah 15 minit dalam air tapi mereka berdua ni masih kat atas bot lagi...aku tengok yang lelaki sabar je melayan kerenah pasangan dia....apa saja untuk mu dinda...^_^


Husband ku yang tengah menahan loya...hehehe...

Kalau takde Khasif, nak je aku turun snorkelling skali...bukan selalu dapat peluang macam ni...tapi ada anak kecil ni lupakan dulu hajat itu...

Dah habis bersnorkelling, masing-masing pakat naik bot..ada yang pedih kulit naik merah-merah..aku tak tau kena gigit apa..nasib baik aku tak turun..lagi satu kena berhati-hati masa snorkelling takut terpijak landak laut...boleh berdarah kaki kalau kena...

PODA ISLAND


Lepas tu kami dibawa ke sebuah lagi pulau iaitu Poda Island..
Kat sini masa yang diberikan 2 jam...dan yang penting ada buffet lunch..


Tour guide tu cakap lunch akan ready pukul 12 kat bawah pokok...masa tu lagi 15 minit nak pukul 12...rasa lama sangat menunggu...maklumla perut dah berkeroncong tak makan apa pun dari pagi..

Sementara husband ke toilet, aku sempat singgah kat sebuah gerai nak beli jajan..harga sebungkus 60 baht (RM6)..huhuhu...kalau kat malaysia tak sampai RM2..tapi disebabkan aku kesian kat anak, beli la jugak...tu la sape suruh tertinggal bekal...


Kesian..lapar sangat sampai makan pun bertinggung...hmm...tak boleh share yer...dia punya sorang je....ibu dah la lapar..T_T


Yei...dah boleh beratur nak amik makanan...yang penting makanan adalah halal...
Kat belakang aku tu la couple romantis...ooppss...sorry gambar ni terseksa sket...'o'


Dah amik makanan, duduk la mana-mana ko nak duduk..janji boleh makan...tapi aku bagi cadangan la sape-sape lepas ni kalau nak ke pulau, sila la bawak tikar lipat tu..senang nak makan ke nak baring berjemur bentang je kat mana-mana...

Aku hari tu takde tempat duduk sebab pondok ada satu je...orangnya ramai...duduk kat bawah tu 2 minit kena gigit dengan semut..huhuhu..lepas tu ke hulu ke hilir cari port nak makan...kalau ada tikar selesai masalah...

Hari tu makan nasi putih, tomyam ayam, ayam goreng dan sayur..setiap agen/ bot tak sama lauk..macam aku mini buffet...ada yang bot lain aku tengok agen dia dah siap-siap packing sorang satu bungkus..bagus..senang dan tak payah nak bersenduk lauk bagai...


Dah makan, perut dah kenyang..baru la boleh menikmati keindahan Poda Island ni...


Yang pastinya pulau batu besar sebijik depan sana tu memang menjadi trademark Poda Island..nak snap gambar itula backgorund dia...


Kat sini pemandangan memang superb...


Ramai yang amik peluang mandi manda...


Laut yang kebiruan menggamit perasaan...


Ada yang berjalan sehingga ke hujung pulau...

 
Pulau batu kapur...


 Dua beranak dengan pose berbeza...


Sempat hantar sekeping dua gambar untuk family di malaysia...apa yang bagusnya kat pulau pun ada line..itula bestnya kalau beli sim card kat sana..

Layan beberapa keping gambar kami kat Poda Island...


Amazing view...

 
Superb...


Berdua lebih baik... 


Aku cuma perhati dari jauh je sambil duduk-duduk makan jajan..lapor lagi...hahaha..


Lepas tu husband panggil baru aku turun..


Bukan tengah solat yer...tengah tunggu ombak...


  Berendam dalam air sekejap...sekadar amik syarat...aku bila cuaca panas rasa perit mata dan sakit kepala..tu tadi malas nak turun...
 

Alhamdulillah berpeluang dapat menikmati keindahan pemandangan di sini...


Nikmat apa lagi yang mahu aku dustakan?


Masing-masing dah penat..cuaca pun dah start panas..duduk bawah pokok je menunggu giliran naik bot..

Kat sini susah nak jumpa walau secebis sampah sarap..sangat bersih..memang ada papan tanda tulis kena bawak sampah masing-masing naik bot tak boleh tinggal kat pulau..


Sempat bergambar sebelum naik bot...


Ada pondok pasukan ranger kat Poda Island ni..so jangan buat onar kat sini yer...hehehe...

Dah...lepas tu naik bot bergerak ke destinasi terakhir...


RAILAY EAST BEACH/ PHRA NANG CAVE

Actually pakej aku sepatutnya pergi ke Phra Nang Cave...tempat ni adalah sebuah gua yang terkenal dengan lagenda 'tuuut'..

Menurut sejarah, gua Phra Nang ini di dedikasikan untuk seorang dewi puteri yang bernama Phra Nang..ada lagenda mengatakan Phra Nang tu seorang puteri India yang terbunuh dalam tragedi kapal laram..

Ada jugak cerita lain mengatakan Phra Nang ni isteri  kepada seorang nelayan yang hilang di laut..dia tinggal sepanjang hari di dalam gua tu menunggu kepulangan suaminya...entahla..tak tau yang mana satu cerita betul..


Apa yang pasti kat dalam gua tu penuh dengan arca-arca "tut" yang diletakkan oleh nelayan sebagai persembahan kepada dewi memohon supaya perjalanan mereka di tengah lautan selamat..gitu la sedikit sejarah aku selitkan..dan aku tak faham kenapa letak benda tu nak persembahkan untuk dewi...kenapa tak bagi benda lain...T_T

Sampai kat sini, bot berlabuh di Railay East Beach..tak tau kenapa berlabuh di si sini..kenapa tidak depan gua terus..maybe sebab beach ni bersambung dengan gua Phra Nang la kut....

Kami diberi masa 40 minit di sini sebelum naik bot balik...
Berjalan masuk ke dalam mula-mula jumpa kedai..sempat beli air kelapa fresh untuk hilangkan dahaga...nampak ada satu group tengah buat aktiviti hiking...


 Jalan lagi mengikut laluan...nampakla segerombolan monyet-monyet berkumpul kat atas pagar...awas yer jangan sesekali pegang makanan nanti monyet sambar..


Sempat monyet ni pose-pose sendu masa aku snap...


Terus berjalan lagi tapi sepanjang jalan asyik berjumpa sang monyet je...


Tengah menyusu...


Gua tapi bukan gua Phra Nang...nampak signboard tulis view point kat depan lagi..


Tengah membebel kat monyet...


Marah sebab monyet ikut dia..


Sang monyet tengah makan manggis...pandai plak tu dia kupas..


 Berjalan sambil anak bergayut kat perut...


Duduk sambil belai-belai anak...monyet pun tau sayangkan anak...tapi manusia buang anak dalam tong sampah..-_-


Satu family monyet...


 Disebabkan monyet-monyet ini, misi untuk berjalan ke view point dan ke gua tak kesampaian...

Masa tu aku tengok lagi 15 minit je ada masa...erm..macam tak sempat je..so patah balik...


Acara snappy gambar monyet je la kat sini..hehehe..


"Monkey..stop! Eisya nak gambar monkey ni.." dia cakap kat monyet...(maksudnya dia nak tangkap gambar)

Macam la monyet tu faham..^_^


"Stop la monkey..."


Erm...layan...
 Mat salleh kat belakang sana pun semua duk layan monyet... 

Lepas tu jalan menuju ke bot..takpela tak jumpa gua Phra Nang pun...nanti satu hal plak aku nak menjawab kalau si kecik ni tanya..

"Ibu..ni apa?"

Dia jangan...sekarang dia tanya apa sahaja yang dia nak tau...
Apa tu ibu? kenapa ibu? ye ke ibu? ibu faham eisya cakap? haaa...jangan main....^_^


Railay East Beach..


Sebelum naik bos, sempat posing bertiga dulu sekeping dua..hehehe..


Dalam bot dah bergerak balik ke jetty...

Dalam perjalanan balik, kami dihidangkan dengan buah tembikai dan nanas..makanla beberapa keping...oohh ada air pepsi jugak sorang sebotol tapi aku tak amik pun...

Berakhir sudah aktiviti menjelajah 4 Island di Krabi...alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang...

Selamat tiba di jetty lebih kurang pukul 3.30 petang...lepas tu follow tour guide aku  tadi pergi ke trak untuk dihantar balik ke hotel..

Elok je sampai kat trak, hujan turun lebat sekali dengan angin kuat...fuh..nasib baik dah ada kat darat..kalau kat atas bot lagi aku tak taula nak kena melambung-lambung dalam bot tu..mau ada yang muntah..masa pergi pun nyaris-nyaris nak muntah katanya...hahaha....itula husband aku...suka aktiviti adventure tapi daya ketahanan tak berapa kuat..

Okeyla...dah panjang lebar aku bercerita...nanti aku sambung lagi....bye...
 

1 comment:

  1. bestnyeeee....nak tunggu anak kecik akak beso sikit sambil tu kumpul2 duit dalam tabung nak pegi sini...kikiki...mesti anak2 akak suka kalau dapat datang sini...yg "tut" dalam gua tu memang tak faham....hahaha

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...