12 April 2011

Kuantan-Percutian Yang Tak Dirancang..

Assalamualaikum...

Citernya tentang aktiviti hujung minggu hari tu tapi hari ni baru lah gigih nak update dalam blog...bz lah katakan...ekeke...

Sebenarnya saya dengan husband pergi Kuantan hujung minggu hari tu..tujuan utama sebab nak hantar kad kawin adik ipar..kan hari tu saya ada citer pi tempah kad kawin dekat LH Creative kat KL..so minggu lepas hari jumaat orang kedai tu call cakap kad dah siap..hari Sabtu pagi saya gi amik then terus gerak ke Kuantan..nak hantar Terengganu jauh sangat sebab cuti 2 hari je lagipun...tak berbaloi nak balik..

Sampai Kuantan, jumpa saudara yang tinggal kat sana..kebetulan dia kadang-kadang ada kerja kat kerteh so boleh hantar kat rumah kakak ipar saya..bakal pengantin nak je datang KL amik sendiri kad tu tapi husband (abang pengantin) tak bagi..bukan sebab taknak bagi datang rumah tapi dah dekat-dekat nak naik pelamin ni risau jugak jalan jauh...gitulah citernya...

Habis citer pasal kad kawin..hehe...so lepas dah serah kad, saya dengan husband tak balik KL lagi...nak jadikan citer, kami plan tido satu malam kat Kuantan..hotel tak survey lansung sebelum datang tu..kebetulan masa kat LPT kitaorang tengok ada papan tanda pasal Hotel Season View...nampak cam hotel baru..terus saya call untuk booking bilik..

Masa sampai depan hotel tu dah pukul 3 petang...memang betul jangkaan saya..hotel tu hotel baru...walaupun bukan hotel 4 @ 5 bintang tapi bilik dia besar, cantik, bersih dan selesa...alah...kalau setakat nak singgah berehat dan tido bagi saya cukuplah duk kat hotel biasa..bukan nak honeymoon bagai..kalau honeymoon lainlah..kena cari hotel yang bagus untuk mood romantik..betul tak..hehe...

Masa ni baru sampai kat depan hotel..lokasi dia dekat sangat dengan Kuantan Parade..5 minit je kalau nak jalan kaki...depan, belakang, tepi plak ada kedai makan...bfast ada disediakan..parking pun ada parking khas untuk guest yang duk kat hotel ni...pendek kata lokasi dia memang strategik...lagi satu dia punya servis pun cepat...saya nak check in cepat, nak check out pun cepat..itu yang penting kalau pegi mana-mana hotel..

Saya check in bilik standard room saja..harga RM108..murah kan..bilik dia luas sangat..kat depan tv tu boleh tidor 6 orang lagi kalau nak...nak solat pun rasa bersih je bilik..

Tilam dia empuk dan selesa bila landing...tapi janganlah ko bandingkan dengan hotel taraf 5 bintang plak dik ooii..ni kita cakap pasal hotel taraf 2 @ 3 bintang okey..dah cukup selesa kalau hotel taraf gini ada macam-macam kelengkapan kat dalam bilik..

Paling saya suka sekali bila tengok bilik mandi...masuk-masuk je...'WAAHHH'...kagum akak dik...memang dia takde tab mandi tapi besar dan bersih sangat..tempat shower dia ada dinding kaca..seksi gitu..haha....

Lepas rehat kejap..solat dulu..lepas tu keluar jalan-jalan kat Kuantan Parade..erm...sebenarnya mood untuk shopping tu tak berapa nak ada..cuma pusing-pusing tengok orang sajalah kat situ...dah puas pusing husband ajak gi Pantai Telok Chempedak..okey jugak tu...=)

Ramai manusia datang Pantai Telok Chempedak petang tu..yelah..hari tu kan hari sabtu hujung minggu...time cuti ni lah nak bawak family jalan-jalan tengok pantai..couple muda mudi pun ramai jugak duk dating..hehe...
Sempat duduk kejap kat tepi pantai snap gambar berdua...ada yang teringin nak datang tangkap ke? silakan...hehe....berlagak ek mentang-mentang dah ada lesen besar...;p.
Sebenarnya kitaorang berdua ni dah biasa dengan pantai kat terengganu...pantai kat 'kampung' kami lebih cantik..so takdelah excited sangat masa sampai kat teluk chempedak tu...hehe..sory jangan mare yer...

Sebelah malam plak kitaorang gi makan kat restoran ikan bakar ESKPY (tak pasti ejaan dia)..kedai tu bukan dalam area bandar kuantan tapi kat tepi jalan menuju ke kemaman..dekat dengan area berserah kut..dulu masa bercinta pernahlah 3 atau 4 kali singgah makan kat restoran ni.. tu yang sanggup kitaorang pergi jauh sket sebab memang dah tau ikan pari bakar kat situ best...hehe...

Dah habis makan, balik ke Kuantan semula...kitaorang sebenarnya buntu tak tau nak gi jalan mana kat Kuantan ni selain shopping mall...apa yang menarik kat sini ek?? last-last pergi teluk chempedak balik sebab dah tak tau nak gi mana..masa tu plak baru pukul 9 malam...sampai sana ada orang buat persembahan kat atas pentas..ada tarian, nyanyian..not badlah..happening jugak malam-malam kat sini..lebih kurang pukul 11 lebih balik hotel.....

Pagi esoknya turun bfast kat cafe..masa kat dalam bilik dah cakap kat husband nak makan banyak-banyak gitu..yelah kata makan buffet kan..sekali masuk je tengok ada nasi goreng, mee goreng, pancake, rendang ayam & roti je...air plak coffee & tea..huhu...lupalah plak ni kan hotel biasa saja..bfast pun biasa sajalah...tak macam hotel 4,5 bintang...macam-macam ada...makan sajalah...cakap banyak plak..janji kenyang sudah...hehehe..... Selalunya kalau bfast kat hotel mesti paling kurang pun satu jam setengah...tapi kali ni tak sampai satu jam dah naik bilik...husband sambung tido kejap sebab nak drive jauh katanya..eleh..4 jam je pun drive nanti...hehe...

Pukul 11 kami check out...tak singgah mana-mana pun..terus gerak ke KL non stop...tipulah tu.. =) berhenti kejap kat RNR Temerloh sebab nak cari toilet..hehe..petang lebih kurang pukul 4 sampai Puchong...perjalanan berjalan dengan lancar dan yang paling penting selamat sampai rumah...Alhamdulillah... =)

1 comment:

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...