01 August 2013

Cerita Puasa Dan Juadah Berbuka..

Assalamualaikum...

Sedar atau tidak, dah 23 hari kita umat Islam menjalani ibadah puasa...masyaAllah sekejap sangat masa berjalan kan.sampai dah nak masuk minggu terakhir Ramdhan sudah..

Teringat Ramadhan tahun lepas, saya tengah preggy 5 bulan lebih..walaupun sorang-sorang kat rumah tapi rajin gak bangun sahur sebab fikirkan keadaan baby..risau dia lapor keesokan hari..saya tak makan berat pun..biskut Jacob 3/4 keping cicah air milo dah cukup mengenyangkan... 

Ramdhan tahun ini saya sedikit berbeza dengan tahun-tahun sudah...puasa tahun ni saya dah bergelar ibu kepada seorang puteri yang berusia 8 bulan lebih...

Bukan itu sahaja..tahun-tahun sudah saya memang lebih banyak berbuka seorang diri tanpa suami..eh..bukan suami saya ada isteri lain...hehe...dia kerja jauh..so jarang-jarang ada kat rumah...tu sebab selalu kena bukak puasa sorang-sorang..

Tapi tahun ni time berbuka saya ada teman..Kak Siti (baby sitter Khasif) dan my puteri yang jadi peneman saya..so,  takde la sunyi..nak masak dan cuba resepi baru pun rajin jer..

Saya bukan jenis yang suka beli lauk kat bazaar ramadhan..tahun-tahun sudah pun kalau malas masak, saya berbuka dengan laksa atau mee hun sup pun dah ok..kalau nak berat sket beli spageti kat pizza hut atau SR...dah cukup..

Tahun ni sebab ada orang kat rumah..so saya rajin la masak...masak simple-simple je tapi puas hati...jom tengok  juadah berbuka saya selama 23 hari berpuasa...


Juadah hari pertama saya masak AYAM PANGGANG BEREMPAH..time ni masih belum masak...atas dapur lagi...bila dah masak, lupa plak nak snap gambar..ngap masuk mulut dulu...(^_^)

Juadah hari ke 4 AYAM MASAK KICAP SIMPLE..tumis bawang je lepas tu campak bahan-bahan lain..tak tumis lada bagai..kata pun simple kan...hehe...


Juadah hari ke 4 jugak..SOTONG BAKAR...menu ni husband yang request kebetulan dia baru balik bercuti..disebabkan menu ni percubaan pertama so rasa dia tidaklah membanggakan..hehe...namun begitu, husband tetap makan laju jugak sebab dia suka makanan dari air tangan isteri dia ni...hahaha..over akak puji diri sendiri...


Juadah hari ke 4 jugak, KUBIS GORENG..disebabkan kesian tengok isteri bertungkus lumus kat dapur, husband ku yang tercinta dengan rela hati tolong goreng sayur..kejap je...tung tang 2-3 minit siap..


Hari ke-5 puasa, baru je 2 hari husband balik bercuti dia dah kena travel ke Miri sebab ada training..kalau ikutkan nak je hati ku mengamuk kat orang yang arrange schedule husband tu..tapi bila fikir nanti nak lembutkan hati orang tu supaya husband dapat raya tahun ni..so terpaksa lah mengalah...

Bagus tak bagus suami ku...dia dah beli awal-awal sehari sebelum tu ayam segera dan serunding..takyah susahkan wife dia masak tengahari bulan-bulan puasa ni..padahal dapat je makanan dalam flight tu untuk berbuka tapi nak jugak dia bawak bekal..kan saya dah cakap..husband memang suka makan dari air tangan wife dia...goreng ayam hangus pun sodap....hehe...



Juadah hari ke 6 saya masak SINGGANG SOTONG...berselera betul Kak Siti makan lauk macam ni...husband kat Miri lagi masa tu..dia call tanya saya masak apa? bila tau je saya masak singgang sotog "sedapnya.."

Jadi, sebelum husband gi kerja balik, lagi sekali saya masak singgang sotong untuk dia...amboi-amboi..dia hirup kuah macam hirup sup...sampai licin kuah dalam periuk...thank you dear sebab sentiasa menikmati masakan isteri mu yang tak seberapa ini...


Juadah hari ke 15, MASAK LEMAK IKAN TERUBUK MASIN DAN NANAS..hambik ko panjang tak nama menu kali ni...hehe...masa husband gi Miri dia bawak balik ikan terubuk masin...rasanya tidak mengecewakan cuma personally saya rasa ikan terubuk tak berapa sesuai kut masak lemak mcm ni..sebab ikan ni bersisik,boleh terlekat kat anak tekak sisik dia tu...


Juadah hari ke 15 jugak, IKAN SIAKAP GORENG BERLADA..tapi saya tak letak lada fresh banyak takut pedas...


Juadah hari ke 17, IKAN SINGGANG PEDAS..menu asli dari Ganu Kiter...this is my fav menu...lagi-lagi kalau guna ikan kerisi...lauk ni sihat sebab tak perlu minyak dan tak perlu tumis..cuma letak semua bahan dalam air  then tunggu sampai masak..senang kan..masa zaman sekolah dulu duk asrama sesekali balik kampung mesti suruh kakak masak singgang pedas...


Juadah hari ke 18, SAMBAL SOTONG UDANG..saya memang suka masak berkuah sket..tak tunggu sampai kering macam sesetangah orang suka sambal tu jadi kering...#hahaha boleh saya tak perasan type sotong..


Haha...tembikai pun nak masukkan jugak..ini ulam dimakan dengan sambal udang tadi...kalau orang Ganu memang biasa makan nasi berulam tembikai..memang slurp-slurp jadi laju je makan.. 




Menu hari ke 21, SAMBAL DAGING...jarang sebenarnya kat rumah saya masak daging...tiba-tiba bulan puasa ni teringin plak kan...masak sekali dengan ubi kentang..tak taula sekarang nimacma obses sket dengan ubi kentang...masak sayur pun nak masuk ubi kentang...


IKAN TERUBUK MASIN GORENG makan sekali dengan sambal daging tadi..sedap...


Makan plak sekali dengan COLESLAW...memang delicous menjilat jari lah...pedas, masin, manis, lemak semua ada...hehe...COLESLAW simple je nak buat...hiris kubis, carrot dan bawang..gaulkan dengan mayonis, yogurt kalau ada dan garam sket..lepas tu perah limau sket...sedap..nak lagi sedap letak dalam peti..

Okey...itu sahaja beberapa juadah untuk berbuka sampai hari ke 23 ni...ada beberapa menu yang saya tak snap gambar sebab tak ingat..takpe, kalau ada lagi lepas ni saya letak lagi...

Korang berbuka ni masak sedap-sedap tak? ke masak kat PARAM je..hehe...takpe..Param ke hotel ke Restauran ke masak sendiri ke janji happy...saya faham, kadang-kadang ada yang tak sempat nak masak..mana nak amik anak kat sekolah lagi...jem kat jalan lagi...

Apa-apa pun tak sabar nak tunggu husband sampai malam esok...^_^
Wassalam..

1 comment:

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...