02 February 2014

Avillion Hotel Port Dickson, Review Chalet- Part 1

Assalamualaikum wbt...

Hai korang....masih dalam mood bercuti lagi ke?


Minggu lepas husband dah balik...so kami satu family sempatla bercuti 2 hari 1 malam kat Port Dickson..

Rasanya dah lama sangat kami tak gi bercuti mana-mana..kali ni ke PD sempena Anniversary kami yang ke 4...terlewat satu bulan dari tarikh asal..takpe...janji ada dari takde....kan..kan..kan...^_^

Saya gerak ke PD  sehari sebelum cuti CNY....saja saya amik cuti awal sket sebab taknak bersesak-sesak dengan orang balik kampung hari jumaat tu...

Alhamdulillah perjalanan lancar ....Shah Alam ke PD bukannya jauh sangat kan..so husband drive kereta pun rilek jer ala-ala makan angin....sempat singgah bandar Seremban kejap nak tengok tempat orang...

Lebih kurang pukul 1 sampai Port Dickson, kami berhenti lunch dulu kat deretan kedai tepi jalan..kuah masak lemak mak aiiiiii pedas yang amat...huhu...

Jeng..jeng...pukul 2.30 petang kami tiba di Avillion Hotel Port Dickson itu..nasib baik masa saya sampai takde orang lain nak check in jugak...so saya dengan bersenang lenang boleh check in tanpa perlu beratur tunggu giliran....

Dah check in, tiba lah masa untuk tengok chalet plak..okey..bagi yang tak tau, Avillion Hotel ni ada dua jenis chalet..satu  Garden Chalet dan satu lagi Water Chalet...Garden Chalet kat darat dekat dengan taman... manakala Water Chalet plak kat atas air...

Oh yer..kat sini kedudukan parking kereta dan lobi hotel agak jauh dengan chalet....lobinya  kat atas...nak gi bilik kena turun sebanyak 3 tingkat plak...so make sure sebelum turun chalet semua barang-barang dah diambil..kalau tak menapaklah kamu dari chalet ke parking dengan ketiak berpeluh...




Hujung sana ialah lobi hotel tempat check in dan check out...dah check in kena lalu sini untuk turun ke chalet...


Dari atas dah teruja bila nampak pemandangan ini....hujung sana pantai...yang bumbung-bumbung tu calet...

Sampai je tingkat bawah..samada guna lif atau tangga terus nampak laluan ke Garden Chalet...tapi saya tak stay sini...

Di sini lah penginapan kami...Water Chalet....

Laluan ke bilik...saya stay kat Wing Cochin..



Jauh Khasif jalan tapi tak sampai-sampai lagi bilik..


Tada....dah sampai bilik...tapi sedikit kecewa sebab dapat 2 katil single...sepatutnya masa booking saya mintak katil double..

Katil single camne nak tidor 3 orang..nak rapat katil tak boleh sebab katil dah di paku kat dinding...

Antara facilities yang terdapat dalam bilik...

Bilik yang selesa...jangan risau ada free WIFI...TAPI bila dah terlalu ramai check in..malam tu terus takde connection...

Pangkin..salah satu port yang paling best...tempat untuk bersantai dan relaks sambil-sambil tengok view laut dari dalam bilik...

Balkoni...masa ni air tengah surut...lebih kurang pukul 4 baru air pasang...

Lagi satu part yang paling best kat Avi ni ialah bilik mandi yang besar..shower yang takde bumbung...so kalau ada kapal terbang lalu kat atas,  bolehla  tengok anda tengah mandi...hehe...

Sambil mandi, sambil tengok air laut kat bawah, layan bunyi ombak debush-debush ..

Bathtub...berendam la puas-puas selagi mampu..nak tidor dalam tu pun ok...















Antara facilities yang terdapat dalam bilik mandi...


Toiletries yang disediakan...

Dah habis dah tengok bilik...sambil-sambil tunggu hari petang sket, sempatla kami anak beranak posing dalam bilik...

Yahooo....dapat bercuti dengan ibu dan babah....

Aksi Khasif bermain atas katil...dia kan terlampau excited .habis satu bilik dia buat survey dan spot check...tak duduk diam...nak tinggal dia atas katil memang takla......takut dia terjun..bukan tau bahaya budak kecik ni...

Paling best dia bukak almari yang bawah TV tu main cawan, main gelas, main peti...huhu..stresss.....kita bukan kat rumah dik....kalau pecah gelas maka bayarla jawabnya sayang ooii.....

Itu saja citer untuk Part 1...nanti saya sambung lagi part yang seterusnya okey.......

Ada berapa part?? entahlah....banyak ni gambar nak share...hahaha...tunggu.... (^_^)

Wassalam...

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. berapa harga untuk satu malam ?

    ReplyDelete
  3. Kalau duk kat water chalet memang dekat ek nk ke pantai?

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...