02 October 2012

Kerja-Kerja Pindah Rumah...

Sambung lagi citer pindah rumah....

Lepas agen rumah lama balik, saya masih lagi dengan kerja-kerja packing barang..
Barang-barang besar takde problem..
Yang jadi banyak dan makan masa adalah barang-barang kecik nak masuk kotak tu...

Saya ni sebelum masuk mana-mana kotak, saya suka berfikir dulu...
Kotak ni untuk barang apa...nak kena ada arrangement....
Bukan main campak-campak je..
Nanti barang campur-campur susah kita nak cari balik...

Pukul 2 lebih orang lori call katanya dia maybe sampai lewat sket...
Dah dekat pukul 5 barulah lori sampai...
Saya tak kisah pun lewat sket sebab petang tu baru kami siap packing...
Itupun ada jugak sket-sket tapi boleh bawak dengan kereta...
Angkut-angkut barang masuk lori pukul 6.30 petang baru siap kut....


Sampai rumah baru dah dekat pukul 8 malam...
Sebenarnya kami dah sampai awal tapi tunggu lori sampai lambat plak....
Malam itu bermulalah kerja punggah barang turun dari lori masuk rumah baru...
Nasib baiklah rumah atas tanah senang kerja mengangkut...
Kalau rumah apartment macam rumah sewa sebelum ni, adoi tak dapat bayang pukul berapa baru boleh siap...


Semua barang dilonggok kat ruang tamu kecuali almari baju yang berat terus angkut naik atas....
Kebetulan malam tu ada bola..apa lagi husband dan fahmi semangat pasang tv siap-siap...
Malam tu jugak kami bertiga tido kat rumah baru tanpa kemas satu barang pun..
Penat packing dan angkut barang pun tak habis lagi...
Mana mak buyung larat nak buat kerja banyak-banyak sekaligus...
Huhu...

Keesokan pagi bangun nak solat air tiba-tiba takde...
Adoi ujian apa plak ni...baru satu hari masuk rumah baru dah ada problem ke...
Memang saya tengok ada bil air penyewa sebelum ni tertunggak tak bayar..
Tapi takkan hari ahad kut nak potong...
Nasib baik master bedroom ada keluar air tapi slow sangat...
Saya mandi ala kadar  jelah..

Bersiap sebab nak gi amik motor husband kat rumah lama..
Sebenarnya planning nak angkut dengan lori sekali tapi malangnya tak muat...
Terpaksalah husband bawak sendiri motor tu walapun bimbang dengan keselamatan diri sendiri..
Bawak motor masuk highway sangatlah bahaya..
Nasib baik pagi ahad tak banyak kenderaan sangat....
Saya plak follow dengan kereta sambil baca doa banyak-banyak dan tawakal pada Allah..
Alhamdulillah setengah jam selamat jugak sampai kat rumah baru motor husband tu...

Sampai rumah sambung rehat lagi..
Tiga-tiga tergolek tak sedar diri depan tv termasuk mak buyung sekali...
Hahaha....letih tu....
Tengari bangun nasib baik ada air...
Mandi bersiap keluar cari makan...
Lepas tu hantar Fahmi kat stesen LRT kelana jaya...

Kerja kami tak habis sampai situ saja...
Rumah lama masih belum setel...
Masih ada sket lagi barang-barang yang belum dibawak..
Lepas tu cuci, basuh, mop lantai bagi bersih-bersih sebab petang tu owner nak datang cek rumah dan amik kunci rumah sekali...
Lebih kurang pukul 5.30 setel semuanya..

Sebenarnya berat hati sangat nak keluar dari rumah tu...
Hampir 3 tahun kat situ banyak sangat kenangan yang terukir..
Sayang nak tinggalkan puchong sebab kawasan tu semua benda senang nak dapat..
Semua dekat dengan rumah..
Tapi apakan daya demi kemudahan di masa hadapan (demi baby)..
Saya terpaksa tinggalkan puchong...
Huhu...selamat tinggal puchong...

Sekarang dah jadi orang shah alam plak...
Malam tu tido dalam keadaan penat sangat-sangat sebab 3 hari berturut-turut buat kerja tak berhenti...
Dan hasilnya adalah...

Kaki bengkak giler sampai sakit-sakit kat kawasan sendi...
Hari isnin semalam terpaksa amik EL sebab sakit satu badan, kaki bengkak macam belon okey....
Rehat kat rumah sampai tengahari...
Tak boleh rehat satu hari jugak sebab banyak lagi benda yang tak setel kat rumah baru ni...
Bersambung lagi...

1 comment:

  1. klu pindah umah mmg memenatkan...mcm kenduri..sehari 2 bukan leh siap.....

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...