29 October 2012

Chek Up 37 Minggu dan CTG

Bismillahirahmanirahim.....

Assalamualaikum....

Ya Allah susahnya saya nak start menaip satu entry..padahal cuti raya haji kat rumah bukan buat apa pun...citernya kat rumah kan TV asyik memanggil-manggil je..bila on laptop, dalam masa yang sama on TV, mata lebih tertarik pada TV..itu sebab entry asyik tertangguh...:)

Okeylah, hari ni nak share sket pasal checkup last week...pagi khamis lepas saya gi klinik kejap ada appoinment check up dengan doktor...

As usual sampai klinik check berat, tekanan darah dan urine..semuanya ok...nurse ckp tekanan darah cantik...alhamdulillah.. (^_^).

Cuma yang tak bestnya kena amik darah 1 botol untuk cek Hb..kalau gov setakat chek Hb rasanya takdelah sampai 1 botol..alkisahnya last check up sebelum ni, Hb saya kan rendah (9.4)...so doktor nak check lagi sekali  dah ok ke belum sebab doktor ada bagi ubat suruh makan...tapi  result yang latest tak dapat sebab pekerja kat lab tu dah cuti raya...fuh..nasib baik....

Berat plak naik 1kilo jadi 63kg..pergh....tak pernah seumur hidup berat macam ni..total kenaikan berat setakat ni adalah 17kg..jadi sila bersedia untuk turunkan berat lepas bersalin yer Puan Has...berat baby plak 2.7 kg..maybe minggu ni naik lagi sebab berat baby akan naik secara drastik dah akhir-akhir minggu ni...

Lepas dah check up & scan, saya ada tanya doktor ada kemungkinan tak saya bersalin dalam masa terdekat ni? doktor kata, YES sebab kandungan dah nak masuk 37W..so dalam keadaan sekarang anytime saja boleh bersalin sebab baby dah matang..saya kena bersedia dari sekarang...

Bila doktor cakap macam tu, apa lagi saya pun informlah sekarang saya kat rumah sorang-sorang sebab husband masih bekerja luar..maybe balik 7hb..

Doktor cakap tak boleh mcm tu..sekarang kritikal time tak boleh duk sorang-sorang kat rumah..so doktor buat surat support suruh bagi kat office bagi kelonggaran pada husband balik awal...insyAllah husband akan balik 2hb ni..harap-harap masa tu baby belum kuar lagi okey....

Ingatkan dah habis dah check up..rupanya doktor suruh saya ikut nurse gi bilik lain plak...saya blur-blur ikut nurse masuk bilik labour room...ahh sudah..nak cek jalan ke...saya tak bersedia okey..nurse ketawa je...rupanya dia cakap buat CTG..kalau tak silap saya prosedur ni untuk monitor kadar denyutan jantung baby dan kadar kontraksi yang berlaku..bila dah masuk 37 minggu akan buat CTG every weeks...

Oh...tidaklah ku tahu semua itu...maklumlah 1st time...dahlah sorang-sorang.......mula-mula kena baring lepas tu nurse lilit satu alat kat perut...nasib baik tak sakit apa-apa....hehe...

Ingatkan sekejap je...rupanya dekat setengah jam jugak saya kena baring kat katil tu...inilah dia nurse yang temankan saya buat CTG tu...

Inilah mesin yang digunakan untuk monitor kadar denyutan jantung (graf atas) dan kontraksi (graf bawah)..nurse cakap kalau bacaan graf dalam kawasan hijau, itu dikira ok..yang tak ok kalau diluar kawasan hijau...alhamdulillah kadar denyutan jantung baby ok..sesekali  nurse tekan perut saya kacau baby suruh bergerak..bila baby bergerak, bacaan graf akan naik lebih dari kawasan hijau dan mesin tu akan bunyi tet tet tet....tak taulah apa tujuannya maybe nak cek kadar pergerakan baby jugak...

Yang graf kat bawah nampak kan ada naik mendadak tinggi sekali..itu masa kontraksi berlaku..memang betul, time graf tengah naik tu perut saya tengah mengeras..sejak akhir-akhir ni banyak kali kontraksi berlaku...

Dah habis buat CTG baru boleh balik..lama lah plak kali ni tersadai kat klinik...pukul 9 lebih sampai, pukul 11 lebih baru setel semua sekali...macam gi klinik gov plak...nasib baik saya gi awal sket..kalau tak agaknya pukul 12 tengahari tak siap lagi..tak tau kenapa hari khamis lepas ramai giler ibu mengandung datang check up..servis pun agak lambat..

Ini masa dah balik ofis..tengah makan tiba-tiba kontraksi berlaku...perut mengeras sebelah kanan..

Selit citer lain sket...hari Jumaat kan raya...saya sorang-sorang je kat rumah...tak masak special pun cuma masak spageti je sket..elok je baru nak mulakan suapan pertama, bunyi orang ketuk pintu pagar (loceng rumah rosak)...saya gi jenguk..rupa-rupanya bibik sebelah rumah datang bawak makanan..katanya puan doktor suruh bagi...oh baiknya jiran saya ni...terima kasihlah banyak-banyak kak mas...tapi saya tak balas apa-apa pun..malu nak bagi spageti sebab masaknya sket je..hehe...

Sempatlah ajak bibik masuk dalam borak-borak dulu...boleh tahan jugaklah bibik ni bercerita...petang tu tengah tido, tiba-tiba bunyi orang ketuk pintu pagar lagi...rupanya bibik datang bawak rezeki lagi..puan doktor suruh bagi daging korban..ya Allah terharu betul lah saya...susah tau nak jumpa jiran yang kaya tapi baik hati macam ni...

InsyaAllah hujung minggu ni husband balik..lepas tu nak ajak cari barang masak, nak  mintak tolong mak masak sedap-sedap sket boleh bagi kat jiran saya yang baik hati tu..oh lupa nak cakap, semalam mak (MIL) dah sampai rumah saya..semata-mata nak temankan saya sampailah my husband balik....beruntungkan dapat MIL yang baik macam mak....(^_^)

3 comments:

  1. Assalamualaikum k.hani, ni ida roommate akak kt kerinchi dulu.bleh dikatakn ida buka hr2 gak blog akak ni.seronok bleh hilangkn boring.anyway ida tumpang happy xlama lg akak nk dpt org br.apa2 pn take good care ye.

    ReplyDelete
  2. W'salam Ida...ya Allah lamanya tak dengar kbr brt..last contact masa ida nk jemput kenduri dulu kan..thanks sudi singgah bc blog yg tak seberapa ni..alhamdulillah akak tengah berdebar menunggu hari ni..hehe..ida dh berapa org anak dah? kl ida ada blog, jgn segan2 share link kat akak sekali..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Br sorang je.baby boy.letih jaga dia aktif sgt.Blog online business ade la tu pn dh berhabuk sbb lama xupdate.hehe...http://giibookids.blogspot.com dan http://cottonmagika.blogspot.com
      K.hani relax n bykkn berdoa supaya semua slamat.tp kene sentiasa alert, klau rase lain mcm je terus p hospital.jgn tunggu lama2 tau.

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...