23 September 2010

Cerita Hari Raya

Selang berapa hari baru boleh sambung balik cerita tentang Raya..huhu..takpelah..janji ado dari takdo lansung..kan kan kan.?? :)..raya tahun ni sangat bermakna buat saya sebab pertama kali beraya sebagai seorang ISTERI ...haruslah persiapan dibuat dengan lebih meriah berbanding dulu kan...hehe...


Setelah perbincangan dibuat bersama husband yang tercinta...maka kami dah sepakat, raya tahun ni beraya kat rumah husband..ala..bukan jauh pun rumah kami sebenarnya...tengahari balik rumah saya plak..saya nak rasa riuh rendah suasana malam raya kat rumah husband memandangkan ramai yang berkumpul malam raya tu...berbeza dengan suasana kat rumah saya yang sunyi je sebab adik beradik semua datang pagi raya...lagi satu saya kesian kat husband..tahun lepas dia tak dapat raya dengan family sebab berada nun jauh di atas laut...tahun ni bagi peluang kat dia beraya dengan family dia plak..tahun depan rumah saya plak...:)


Ok..masa ni tengah bz sket kat dapur..sory gambar terpaksa di edit atas sebab-sebab aurat yang perlu dipelihara dari tontonan umum..hehe...ketua chef mestilah kakak ipar saya yang pakai baju kurung tu..menunya ialah laksa penang..sebenarnya masa ni bukan malam raya pertama tapi malam raya kedua..malam raya pertama takde photographer yang snap gambar rupanya..tengoklah budak tu..org lain sibuk je tangan kan..dia duk pegang pisau je tak tau nak buat apa...isteri sapelah tu...:D



Itu kat dapur..kat bahagian atas rumah plak, bz jugak..bz main game..apalah...malam2 raya main game...where is my husband?oo...dia terlibat jugak main game tapi turn dia bukan masa ni kut...suami sapelah tu...:D


Pagi raya lepas dah balik semayang raya..dah siap salam ,mintak ampun dengan suami (banyak dosaku..huhu..)...sempatlah jamah makanan sket..pagi raya mak mertua saya masak nasi minyak lauk ayam kurma..menu lain mcm bisalah satay, rendang, lemang, tapai dan ketupat...


Tema raya pertama tahun ni adalah warna purple..see my tudung!! kl boleh diundur masa..saya taknak beli tudung mcm ni..sangat-sangat tak sesuai dengan saya..huhu..tapi dah terlambat...ceritanya bukan sengaja nak beli tudung ni tapi memandangkan nak matching dengan baju raya terbelilah..masa beli pun try gitu-gitu je, lansung tak tengok cermin..sekali bila pakai macam hape je...buruk..huhu..


My husband yang sempat posing dengan adik-adik dan sepupu-sepupu..BIG BROTHER yang kena pow duit raya..hehe...


Raya kedua plak, tema warna merah..tak pernah-pernah dalam sejarah hidup suka baju warna merah...tak tau kenapa kali ni tiba-tiba nak cari warna merah...lepas tu teringin plak pakai tudung yang belit-belit mcm ni..masa ni kat rumah husband lagi sebelum gerak keluar beraya...kesian baju suami ku..sekali terbeli yang besar da...



Raya kedua ikut mak mertua pergi beraya rumah family-family sebelah ayah mertua..wajib pergi sebabnya lepas kawin hari tu tak pernah pergi pun rumah sedara mara...jumpa dan berkenalan pun masa time kenduri hari tu jelah...mak cakap ada yang dah bising-bising jugaklah anak menantu tak pernah datang rumah mereka...hehe...nak buat camne dah keje husband mcm tu..


Raya ketiga, tema hijau plak..masa ni beraya rumah sedara belah husband jugak..plan asalnya lps tu nak beraya rumah kawan-kawan..tapi yang ada cuma sebuah rumah je..yang lain takde kat rumah..kena plak, jalan jem teruk raya ketiga ni...habis masa kat tengah jalan je..nasib tak berapa baik hari tu...



Itu jelah raya kami tahun ni..gambar tak banyak...cuma gambar candid je...takde gambar formal..semuanya sebab pagi raya pertama tu adik ipar tiba2 sakit perut sebab gastrik..mak dengan ayah kena bawak pergi hospital masa tengah sibuk nak gi semayang raya sebabnya dah teruk sangat keadaan dia..lepas tu kena tahan plak kat wad sampai petang baru boleh keluar..jadinya kelam kabutlah kat rumah bila mak takde..


Raya keempat, saya dah kena balik Puchong sebab husband keesokan harinya dah kena pergi offshore...syukurlah boleh jugak kami beraya bersama tahun ni..tahun depan tak tau lagi nasib husband camne..huhu...so...tamatlah cerita raya saya untul tahun 2010 ..:)..SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRTRI & MAAF ZAHIR BATIN..

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...