21 September 2010

Cerita Balik Kampung Raya...

Waduh waduh waduh...udah lama benar ngak masuk blog sendiri...orang dah habis raya barulah sibuk nak cerita pasal raya kan..nak buat camne..asyik tak berkesempatan je..masa shopping raya hari tu bukan main berangan nak snap gambar banyak-banyak nak masuk blog..tapi kesudahan kamera ke mana, tuan ke mana...haha...tunggulah tahun depan...itu pun kl tak bz dengan anak lagi...hehe...


Entry kali ni saya nak start dengan cerita balik raya...dah basi ke ek? tak kisahlah..janji ada tercatat kat sini buat kenang-kenangan di hari tua..kan kan kan...;D..boleh dikatakan saya cuti agak awal jugak berbanding org lain...ramai staff kat ofis tak puas hati sebab 6hb saya dah start cuti okey..habis dah bos sendiri tak ckp apa-apa masa apply, saya cuti jelah..:). sebelum balik kampung tu, hujung minggu saya dengan husband shopping dulu kat Jalan TAR..orang tak payah citerlah kan..pukul 10 pagi tu dah sesak-sesak..nasib baik baju raya dah shopping awal-awal puasa lagi...kl time tu jugak baru nak cari, tak sanggup eden..nak bersesak sesak dengan org mcm hape aje...huhu...


Malam sebelum balik kampung tu, saya barulah terhegeh-hegeh nak packing barang..alahai letihnya..tapi takpelah demi raya tak kisahlah letih sket pun...disebabkan husband yang akan drive, saya dah suruh dia rehat awal-awal lagi..tak perlu tolong saya packing sebab nanti dia kan nak jadi driver...so, driver perlulah rehat secukupnya..betul tak..my hubby apa lagi..ibarat org mengantuk disorong bantal lah dia..maka berusahalah saya sorang-sorang packing barang sampai pukul 12 tengah malam..hasilnya 3 beg okey..satu beg baju pakai hari-hari, satu beg baju raya kami dan satu beg lagi baju raya untuk anak-anak buah, mak ayah dan barang sket untuk adik beradik kami..maklumlah jadi perantau ni kenalah bawak balik sesuatu untuk family..barulah syok raya kan!!..:). itu yang bahagian beg baju sahaja !! yang bahagian kuih muih, lain plak begnya..campur dengan bunga yang kakak ipar kirim suruh beli lagi..haha..


Dah siap packing barang, saya ada satu lagi kerja yang perlu di lakukan..kemas rumah..tak suka tinggal rumah sepah-sepah..nanti lepas balik raya dah penat, mana nak rehat lagi, nak kemas rumah lagi...lepas dah setel semua kerja barulah saya masuk tidur..pukul 4 pagi dah bangun panaskan lauk sahur..lepas sahur, mandi, pakai baju siap-siap then tunggu subuh...habis je semayang subuh terus keluar rumah dan gerak..boleh tahan sendat jugaklah kereta..nasib baik berdua je lagi..kl ada anak tak taulah camne citernya pulak yer..:)


Maka, bermulalah perjalanan kami menuju ke Terengganu Darul Iman...biasalah kat highway KL lagi-lagi bila lalu cheras..kereta dah banyak time subuh-subuh mcm tu..saya mulanya ingatkan orang lain pun dah nak balik raya jugak..husband pun mcm dah rasa risau sketlah bila tengok jem..rupanya orang keluar pergi kerja..alahai awalnya org-org KL keluar pergi kerja yer....dah masuk highway dekat gombak barulah jalan clear..adalah jugak kereta, bas, lori tapi tak banyak lagi masa time saya balik tu...


Sepanjang perjalanan, cuaca baik...redup je..tak panas..maklumlah pagi lagi...masa dah masuk Highway LPT, hujan sekejap..itupun tak lebat sangat...


Besalah sejuk-sejuk ni..perasaan nak masuk toilet tu menjadi-jadilah kan..so, singgah kejap dekat R&R untuk menunaikan hajat..hehe...sambil tu layan lagu-lagu raya..saya siap burn kat cd tu lagu raya..semangat giler kan..haha...bukan apa..saya dah geram sangat kat dejay-dejay radio ni..raya tinggal lagi berapa hari je tapi lagu raya haram...susah benor nak dengar kat radio..itu yang sampai sanggup burn kat cd tu..puas hati..haha...


Bila agak-agak husband mcm ngantuk sket, saya pun nyanyi kuat-kuat untuk dia..kah kah kah..tau suara memang tak sedap tapi demi taknak bagi dia layan perasaan ngantuk tu baik saya nyanyi kan..terus hilang ngantuk dia dengar suara sumbang saya ni...betul tak by? ;p..
[kesian kat sin chan..balik raya hari tu mak mertua tengok dia ada dalam kereta kami, terus bagi warning awal-awal..katanya, nanti kl saya dah peggy tak boleh letak sin chan lagi..:(..saya suka tengok tapi org-org tua lebih mengetahui..maka saya akan turut perintah..baik mother..:( ]


Lebih kurang pukul 11 tu kami dah sampai Kemaman..singgah kat centre point kejap sebab nak cari barang sket..susah yang amat nak dapat parking...pusing-pusing lebih kurang dua jam, kami pun gerak teruskan perjalanan...sampai Kijal, husband ajak singgah rumah kawan sekolah kami dulu sebab masa dia kawin hari tu tak dapat balik..lepas dah puas dengar mak dia bercerita (org yang nak dijumpa tu takde), kami teruskan perjalanan lagi...


Sampai paka, saya dengan husband berhenti rumah kakak husband..kakak ipar sayalah...mcm2 dia masak untuk berbuka hari tu...kakak ipar saya ni memang rajin masak..lagi-lagi kl ada tetamu datang rumah dia..macam-macam dia akan masak..bertuah sungguh husband kakak ipar saya ni yang ada isteri macam tu..so, malam tu saya dengan husband tak teruskan perjalanan lagi..mak mertua suruh rehat dulu, jangan balik malam..yelah orang tua risau jugak kan..kl ikutkan rasa rugilah cuti eden mcm ni sebab satu hari perjalanan tak sampai-sampai rumah lagi.. (haha...tak berani lah ckp kat husband)..jangan marah abang...gurau je...;p..kat sana, boleh main dengan anak-anak buah husband...ada gaya seorang ibu tak gambar kat bawah ni? hahaha...



Keesokan paginya pukul 7 pagi barulah gerak ke destinasi yang sebenar...our hometown..hehe...jalan pun smooth lagi takde jem..pukul 11 pagi dah sampai rumah..disebabkan dah plan raya pertama kat rumah husband tahun ni, so kami terus menuju ke rumah mak dan ayah husband dulu..kepulangan kami di sambut oleh ibu mertua ku..hehe...biasalah mak mertua saya ni..kl anak-anak dia balik, happy sangat-sangat..


Itu saja cerita balik raya..cerita raya akan menyusul di entry lain pulak..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI semua...:)


1 comment:

  1. sin chan oh sin chan...habis la riwayat ko lepas ni..hehe...menurut perintah yer sayang...cakap2 org tua kene ikut tau...ada betulnya... :)

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...