30 March 2011

Sebuah Cahaya Harapan...

Kita hanyalah manusia biasa yang tak mampu melawan kehendak Dia Yang Maha Esa...apa jua suratan yang dikehendakiNya kita harus terima dengan tabah dan redha...sesungguhnya Allah lebih mengetahui hikmah disebalik apa yang telah, sedang dan akan terjadi...


Izinkan kali ini saya berkongsi sebuah cerita tentang harapan dan takdir...harapan yang bisa buat kita tersenyum setiap masa..namun tiada siapa yang mampu melawan takdir Allah...

18 March 2011


Saya masih takde tanda-tanda nak datang period..cuma 3 hari sebelum tu ada tanda sket tapi satu hari saja..lepas tu stop, bersih dan suci..pagi tu saya buat pregnant test ..tapi result negative..

Kebetulan mak dan ayah mertua sampai dari Terengganu...mestilah happy sebab dah lama tak jumpa..seronok kalau jumpa mak mertua sebab dia ada banyak cerita yang nak disampaikan..

19 March 2011

Hari sabtu, saya cuti..bangun awal sebab mertua ada.. =) kalau takde mertua, confirm lepas subuh tido balik...bertuah punya menantu..


Petang sket gi amik adik ipar kat UIA Gombak sebab malam tu kitaorang planning nak gi makan steamboat satu family..pukul 5.30 gerak ke maeps serdang untuk makan buffet steamboat...dah puas makan, lebih kurang pukul 9 malam balik rumah...


Sampai kat rumah tiba-tiba hati beria sangat nak buat pregnant test sekali lagi...padahal masa tu dah pukul 11 malam tapi saya dah tak sabar nak tunggu esok..period saya tak pernah lambat satu hari pun sebelum ni..ini dah 5 hari memang pelik..


Lepas buat test, hasilnya saya dapat result positive...=). ya Allah!!..rasa macam tak percaya...kalau lah saya dengan husband je kat rumah time tu...agaknya melompat sakan saya lepas tengok result tu..tapi memandangkan mak mertua, ayah mertua, adik ipar lelaki pun ada...terpaksalah control ayu..hehe..


Panggil husband masuk bilik sebab nak tunjuk result tu...husband lagi lah teruja..sebenarnya kalau ikutkan saya taknak bagitau lagi kat mak mertua, tapi husband beria suruh tanya mak..saya pun panggil lah mak masuk bilik..maklumlah mak dah berpengalaman 8 orang anak mestilah dia tau...bila mak tengok, mak cakap alhamdulillah kalau dah ada....


20 March 2011


Buat keputusan nak jumpa doktor biar doktor yang sahkan..pagi tu saya tak buang air lansung..sanggup tahan sebab nak simpan untuk buat pregnant test kat klinik..sampai klinik saya kena register dulu..lepas register, staff tu bagi bekas untuk isi sampel urine...


Sementara nak tunggu result, saya dengan husband kena tunggu kat luar dulu...Tuhan saja yang tau perasaan berdebar masa tu..dalam masa 5 minit, staff panggil masuk jumpa doktor...


Bila dah masuk dalam..doktor tanya bila hari 1st day last period..so saya bagitau 14 February lepas...so doktor pompuan tu kira-kira..."tahniah..awak dah hamil lebih kurang 5 minggu.."


Ya Allah...tak dapat nak gambarkan camne perasaan saya masa tu..rasa terbang di awang-awangan...doktor tunjuk pregnat test yang positif tadi..memang ada 2 line cuma satu line tu agak terang sket dari yang satu lagi..saya tanya doktor...confirm ke ada 2 line? doktor cakap confirm ada..confirm awak memang mengandung..


So doktor bagitaulah apa yang saya perlu saya jaga masa awal kandungan ni..kena banyak rehat..tak boleh bergerak banyak..dan yang paling penting tak boleh 'bersama' dengan suami dalam tempoh 3 bulan...doktor bagitau kena makan asid folik untuk elak kecacatan janin..lepas tu kena makan vitamin untuk bagi tenaga kat ibu..


I'm going to be a mother?? saya macam tak percaya tapi bersyukur sangat-sangat ya Allah..husband lagilah happy...balik rumah bagitau mak mertua doktor sahkan kandungan dah 5 minggu...Alhamdulillah..semua orang happy...


Tengahari keluar makan kat Pantai Dalam ayah mertua nak belanja...berselera saya makan..yelah..doktor cakap masa boleh makan ni baik awak makan je apa yang awak rasa nak makan..nanti dah masuk bulan ke 3 selera makan dah kurang sebab saya akan rasa loya, pening nak muntah..mak dengan ayah mertua pun perasan rupanya saya berselera makan..hehe..malu..;)


Dah habis makan terus pergi sogo..sakan saya berjalan petang tu..turun naik, pusing situ sini...masa tu saya rasa ada sakit kat bahagian ari-ari...tapi tak lama...sekejap-sekejap je rasa...dah puas pusing pergi UIA dulu hantar adik ipar...masa on the way balik rumah dah start rasa sakit kepala...badan rasa lemah sangat...


#bersambung....

4 comments:

  1. iskk nape jln2 turun naik pusing situ sini sume.. kn baru lg.. dbr sy baca entry ni. apa sambungannya? hrp2 semuanya ok..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah....semoga semua selamat..:)

    ReplyDelete
  3. Mrs Azhar- masa jalan-jalan tu tak ingat lansung dah ada "isi"..dah balik rumah baru perasan banyak gerak, tak ikut nasihat doktor...

    Fit- Alhamdulillah dapat berita gembira...tapi berita gembira tu cuma sekejap je dapat rasa...

    ReplyDelete
  4. Fit-bila nak invite masuk blog fit plak? tak acilah tak boleh masuk blog dia...huhu...

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...