06 July 2012

Kandungan 21 Minggu Sudah...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah kandungan saya hari ni ngam-ngam cukup 21 weeks...
Perut jugak dah makin besar...pakai kain atas dari perut pun rasa sendat...huhu
Berat saya naik 1kg lagi..harap-harap tak naik secara mendadaklah..1kg/ month hopefully...
Dah masuk 5 bulan ni belum jumpa doktor lagi untuk check up sebab saya tunggu husband balik dulu..
InsyaAllah malam ni dia sampai, esok terus ke klinik..

Sumber babycenter.com - Perkembangan Fetus 21 minggu
  • Berat bayi sekitar 360 gram dan panjangnya dari mercu kepala ke tumit lebih kurang 27 cm.... -oo...patutlah perut dah makin bulat..anak ibu dah panjang lebih kurang botol air mineral..
  • Bulu kening dan kelopak mata telah tumbuh sepenuhnya dan kuku jari tangan sudah menutupi jari... -bulu kening ikut siapa..ikut ibu ke ikut abah..? kalau ikut ibu tak payah bentuk dah nanti dah besar..hehe.
  • Bayi anda sekarang dah boleh mendengar perbualan anda... jika anda bercakap, membaca atau menyanyi kepada bayi anda, dia pasti boleh dengar.. -ooo....kena selalu berbual lah ni dengan anak ibu kat dalam perut..jangan lupa bagi respon tau...lagi satu kalau dengar benda-benda tak elok, sila tutup telinga yer...hehe.. (^_^)
   
Pengalaman sendiri plak, baby makin aktif bergerak dalam perut..actually pergerakan pertama dah berlaku 2 minggu lalu kut tapi saya macam tak perasan..mula-mula ingatkan asid dalam perut yang keluar...lebih-lebih lagi time baring..dia terasa ada buih-buih yang keluar tapi lama-lama baru perasan..kesian baby ku dapat ibu lambat mcm ni... =)

Sekarang ni tengah time duduk kat meja ofis pun dia bergerak..mcm ada benda menggelusur dalam perut...ada tu agak terkejut jugak tapi lama-lama jadi seronok..hehe..anak ibu main gelongsor yer kat dalam ni...takpe, main banyak-banyak yer..ibu tak kisah...janji baby sihat dan cukup zat..

Perasaan bila dia bergerak-gerak tu tak tau nak describe camne...happy dan teruja sangat-sangat...macam tak percaya ada satu lagi nyawa dalam perut sendiri...dah lama saya nantikan pengalaman begini akhirnya Allah bagi juga rasa sendiri...harap-harap semuanya akan selamat...

Semalam masa tengah buat kerja kat ofis, tiba-tiba terbayang Yong Tau Fu terus kecur air liur dalam mulut..mengidam ke namanya macam tu? entahlah...saya pun tak pasti...hehe...padahal sebelum preggy ni takde pun sampai terbayang-bayang nak makan benda alah tu...beli pun kalau dah tak tau nak makan apa sangat...so lepas balik kerja, terus ke pasar malam..sanggup tempuh traffic jem kat depan umah 2 kali semata-mata nak beli Yong Tau Fu..


Hasilnya dapat jugaklah...amik bukan banyak pun tapi time bayar " 9 ringgit kak".. nak je tanya harga satu-satu item tu tapi malas nak berdiri lama-lama kat situ kan..kesian plak baby dalam perut dengar ibu dia ni cerewet..takdelah, kalau berpatutan saya no hal...ini tak sampai separuh plastik tup-tup RM9..macam makan nasi tengahari tadilah...saya tapau kat kedai nasi separuh + ayam masak merah 1 ketul (drumstik size biasa) + ulam timun 4 ketul...air tea o ais...lepas tu buah betik + buah timun susu...

Tauke tu lelaki melayu, pakai kopiah..pak haji lah kut siap ada janggut panjang...tengok nasi saya dalam polistrin, bungkus sekali dengan buah..."10 ringgit" sambil pandang saya...amboi...takde nak kira-kira terus 10 ringgit banyak cantik meniaga mcm ni...bukan restoran yang kena tax pun cuma kedai makan biasa je...takpe-takpe...amal kan selalu, kat SANA nanti menjawablah yer wahai pak haji...

Eh, terlari topik lah plak...teremosi sket kali ni...(^_^). ..jaga diri semua..wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...