04 July 2012

Rahsia Disebalik Kehamilan Saya...

Manis bicara tutur kata tak seindah rupa pengertiaanya..
Lembutnya lidah mengata nista..
Lidah yang tiada bertulang mengadu domba..
Serta menfitnah sesama saudara...

Cewah..tiba-tiba teringat lagu kumpulan Inteam time-time saya nak tulis blog ni..
Sama-sama lah kita muhasabah diri supaya jadi insan yang lebih baik...
Sebenarnya takde kaitan pun dengan tajuk entry ni..nak citernya benda lain hari ni...hehe...

Family dan kawan-kawan terdekat memang tau usia perkahwinan saya dengan husband dah lebih 2 tahun..
Kalau sesiapa yang ikuti blog saya sebelum-sebelum ni pun rasanya tau jugak...
Keinginan untuk menimang cahaya mata memang tak pernah bertepi...
Air mata saya pernah tumpah sebab sindiran orang sekeliling yang tak faham...
Seolah-olah kehadiran anak tu berlaku di tangan saya...
Tapi itu citer lama, takpelah..saya pun dah maafkan orang-orang yang pandai bercakap tu...
Yang memahami pun ramai, terima kasih banyak-banyak saya ucapkan...

Semalam masa turun solat kat surau bawah, saya jumpa dengan seorang kakak yang memang tau kisah saya nak anak dah lama...
So bila tau saya tengah pregant ni, sukanya dia...
Seronok bila tengok orang tumpang happy untuk kita kan...hehe...
Saya panggil dia Kak S..Kak S ni pun dah kawin...dah ada anak..
Tapi anak dia dah besar...dia tengah berusaha jugak nak dapat baby sorang lagi tapi sampai sekarang masih belum ada rezeki lagi....
Kak S tanya saya makan apa tiba-tiba berjaya hamil...

Sebenarnya benda ni saya sendiri pun tak perasan...
Terus terang saya cakap, saya tak pernah cuba untuk makan apa-apa produk yang ada kat pasaran...
Jumpa doktor pun takde...
Yang mampu kami suami isteri lakukan hanyalah berdoa mintak pada Allah....
Seorang sedara yang pernah mengalami nasib yang sama pun bagi nasihat banyak-banyakkan mengaji Quran...

Kebetulan jugak tahun lepas kakak saya dapat tunaikan haji dengan suami dia..
Kakak saya pun takde rezeki jugak lagi nak timang anak..
Maybe sebab umur dia pun dah lanjut jadi orang tak berapa tanya dia sangat pasal anak..
Saya pernah mengadu kat dia pasal sindiran orang..
Dia kata, takpelah dik...mulut orang memang tak boleh ditutup...
Sebelum dia pergi haji, dia call saya sebab masa tu saya tak dapat balik..
Dalam telefon dia cakap bila sampai sana nanti dia akan doakan untuk saya..
Bila sampai kat Mekkah, lagi sekali dia call saya bagitau dah sampai Mekkah..
Nanti dah sampai depan Kaabah dia akan doakan..pesannya lagi saya pun kena banyak berdoa jugak...

Alhamdulillah, selesai musim haji dia balik dengan selamatnya bulan 11 tahun lepas...
Saya amik cuti untuk sambut ketibaan mereka suami isteri...
Sampai-sampai, kakak bukak kurma dan air zam-zam...
Bagi semua orang yang ada makan kurma Nabi dari Mekkah...
Saya makan dan minum dengan bacaan selawat ke atas nabi...

Lepas tu kakak bagi 3 barang pada saya..
Seperti yang boleh dilihat dalam gambar kat bawah ni....

Yang bulat tu dipanggil, buah Siti Hawa atau buah zuriat...
Yang dalam kotak hijau tu serbuk kuma (powder)
Yang dalam kotak biru tu kurma biasa tapi di packing dalam kotak...

Kakak cakap buah tu saya kena rebus dan minum air rebusan...
Yang powder plak saya kena campur dengan susu kambing lepas tu minum..
Yang kurma tu saya makan macam biasa..tapi semuanya kena baca selawat dan doa..
Nak jadikan citer, buah tu saya tak sempat nak buat apa-apa pun..
Sebabnya bila saya baca kat blog orang lain, sebelum rebus kena belah dulu amik isi yang paling dalam sekali..
Camne nak belah kulit dia punyalah keras..pakai pisau pun tak lut..
Husband plak jarang ada kat umah...
Yang powder tu plak tak tercari pun susu kambingnya...
Banyak sangat alasan kan padahal antara rajin dan malas je..hehe..

Okey, apa yang saya buat lepas balik umah tu , just continue minum air zam-zam dan makan kurma yang kakak bagi pure dari Mekkah...
Kebetulan husband masa tu ada masalah kulit, dia pun amal minum air zam-zam jugak...
Sampai habis satu botol tak pasti bila air zam zam habis...
Bila nak minum lagi, eh dah takde dah..
Yang tinggal cuma air zam-zam yang dibeli di kedai kat Malaysia ni..
Rasanya pun berbeza dari yang pure dari Mekkah..tak taulah kenapa boleh jadi berbeza..
Hanya mereka yang jual saja boleh bagi jawapannya...wallahualam...

Tup-tup dengan kuasa Allah Yang Maha Besar..
Bulan March hari tu saya disahkan pregnant...
Saya sendiri tak tau dari mana datangnya berkat ini dan takde jawapan khusus untuk soalan Kak S...
Samada doa kakak di hadapan Kaabah,..
Atau doa kami tiap-tiap hari yang tak putus-putus..
Atau berkat mengaji walaupun bukan tiap-tiap hari tapi amalkan jugak dari takde lansung...
Atau jugak berkat makan kurma nabi dan minum air zam-zam dari Mekkah diiringi doa dan selawat...
Atau jugak kebetulan Allah memang dah tetapkan dari awal bahawasanya rezeki kami tahun ini...
Semuanya mungkin bersatu dan hasilnya ku sujud syukur padaMu ya Allah...
Alhamdulillah..

Begitulah ceritanya...
Kesimpulannya rezeki itu datang dengan kuasa Allah...
Kita hamba yang lemah ni hanya mampu berusaha, berdoa dan tawakkal...
Jangan kita mudah tunding jari kat orang dan tuduh kat orang..
Alah dia tu taknak anak...sebab tu sampai sekarang takde anak lagi...
Semuanya kena berbalik pada Maha Pencipta..
Lainlah kalau memang dia bagitau satu dunia yang dia memang taknak anak...
Itu citer lain...

Barang-barang yang kakak bagi untuk diamalkan tu ada lagi kat rumah...
Saya masih simpan dan InsyaAllah akan bagi pada keluarga terdekat kalau-kalau ada yang tengah berusaha untuk dapatkan zuriat..
Perjalanan saya ni pun masih jauh lagi...ada baki 4 bulan lagi untuk bersalin...
Harap-harap semuanya selamat hingga bayi ini lahir ke dunia dengan sihat dan sempurna...
Amin....

2 comments:

  1. semoga bb selamat dilahirkan tepat ada masanya...doakan saya juga yer

    ReplyDelete
  2. Thanks eka..inysaAllah, lepas ni rezeki eka plak..jangan putus asa dan banyak berdoa ok..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...