08 April 2014

Tune Hotel, Johor- Part 4

Assalamualaikum...

Hari ni genap sebulan pesawat MH370 hilang tanpa sebarang jejak...proses pencarian masih lagi berjalan oleh pihak berkuasa...Ya Allah permudahkanlah segala urusan mereka..

Kali ni saya nak sambung citer tentang hotel tempat kami bermalam masa kat JB...

Selalunya sebelum bercuti saya memang booking online siap-siap...sampai destinasi terus je check in...

Tapi kali ni takde preparation...dah sampai JB baru cari hotel..hotel pun cari yang biasa-biasa je...cukup la sekadar dapat rehat, mandi dan tidor...

Kereta menuju ke Danga Bay..sampai sana, parking kereta kat Tune Hotel.masuk lobby cek bilik kosong dulu kat kaunter...


Beratur menunggu giliran...sempat lagi Khasif posing-posing dulu...

Ibu sibuk, dia pun sibuk....

Bilik kosong ada lagi tapi bilik standard je yang ada..
Sebenarnya saya mintak connecting room tapi receptionist cakap dah habis...
Yer ke dah habis..ntah-ntah memang takde...
So booking la 2 bilik untuk standard room...
Satu untuk kami, satu untuk mak dan kak cik....

Disebabkan saya booking direct macam tu..so harga agak mahal sket la kalau compare booking online...
Tapi takpela...dah terlajak perahu...

Korang tau kan Tune Hotel konsep dia camne..
Harga bilik basic je...
Then kalau nak wifi + aircond + tv + towel kena tambah lagi duit RM40 untuk setiap bilik..
Hmmm.....tapi tu optional la...kalau taknak pun takpe..kipas ada je kat bilik...
Kami tambah jugak la yang lagi RM40 tu..takut kang malam terkulat-kulat plak kat bilik.. 

Lepas makan & window shopping kat Plaza Angsana baru check in hotel...
Bayar siap-siap lepas tu nanti dia bagi la satu beg kain untuk setiap bilik..
Dalamnya ada towel + remote untuk TV dan aircond...
Oh satu lagi dia bagi kertas ada ID dan PW untuk wifi...itu kalau korang pilih pakej yang ada wifi...

Sementara menunggu babah check in hotel...borak apa ntah si kecik ni dengan mak tok dia...

Dapat kunci terus naik bilik...
Bilik bersih cuma kecik takde tempat solat....ruang sangat-sangat limited..
So terpaksa solat atas katil...

Toilet dan shower..

Sinki paling stress...nak letak toiletries pun susah sebab ruangnya kecik..
Kedekut nak letak rak satu kat dinding ke...

TV kat hujung katil..ada 5 @ 6 channel sahaja...
Takde almari atau perabot lain dalam bilik..
Tau la hotel bajet...


Nampak tak budak kecik tu tengah berdiri sebelah katil...tau dia buat apa kat situ? 
Nanti dia duduk kat celah-celah antara katil dan dinding tu...lepas tu main tekan-tekan butang peti besi kat bawah tu...

Sebenarnya ada tragedi berlaku kat hotel ni okey..petang tu lagi saya tengok Khasif duk main tekan-tekan butang peti besi...bunyi tet tet tet...masa tu pintu peti besi terbukak luas lagi...saya macam tak kisah sangat la sebab bukan bahaya pun dia main benda tu kan..lain la kalau dia main suis lampu memang bahaya la...so saya biarkan je dia main sorang-sorang...

Malam tu dia main lagi...entah bila saya pun tak sedar...tengok-tengok pintu peti besi tu terkunci..Khasif dah masukkan nombor password..saya cuba nak bukak tapi tak dapat sebab hanya Khasif je yang tau nombor rahsia tu...bagitau husband, dia pun tak dapat bukak...

Terus la badmood kejap babah Khasif..bukan apa....tau kan hotel ni semuanya kena charge...matila kalau diaorang cek peti besi..berapa plak kena bayar..

Waaa....adik...berapa nombornya....????
Lagi naya kalau ada barang beharga kat dalam.....nangis tak berlagu la...tapi nasib baik takde letak apa-apa...

Esok pagi pukul 10 turun cepat-cepat untuk check out...beg hitam yang berisi towel dan remote kena pulangkan balik...bagi macam tu je kat kaunter terus setel..

Wah..senangnya...selalunya check out amik masa jugak kan..

Babah cepat-cepat suruh masuk kereta...takut diaorang naik cek bilik...hahaha....takde maknanya....
Selamat-selamat...(^_^)

So kisah peti besi tu tak tau la apa jadinya...maybe diaorang ada cara lain kut untuk bukak balik...lepas ni beringat lah yer Khasif....no more main peti besi okey... T_T

Itu saja citer holiday kami kat JB...masa yang agak limited so tak dapat nak jalan-jalan banyak tempat..Legoland pun saya tak pergi...tapi takdelah rasa kesal ke apa...sebabnya memang tak plan pun lagi nak ke sana untuk trip kali ni...


Wassalam...

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. siap ade peti besi.. tak pernah lagi jumpe hotel ade peti besi.. huhu

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...