21 April 2014

Jangan Salah Faham Tentang Saya....

Assalamualaikum...

Tak tau camne nak mulakan kali ni...kelu...rasa nak merajuk dari tulis blog pun ada.....sedikit terkilan pun ada jugak... T__T

Apa yang saya tulis kat blog orang dah salah faham...sob sob sob.....T_T

Saya tulis blog ni dah lama...sejak dari 2009 sebelum kawin lagi...masa tu niat tulis blog sebab nak share preparation sebelum kawin...tapi lepas kawin saya tetap teruskan lagi update blog kalau ada masa terluang...sehinggala sekarang dah ada anak pun masih lagi update...walaupun sebulan tak banyak tapi tetap ada....

Disini tempat saya berkongsi cerita segala benda yang berlaku disekeliling saya...kebanyakannya saya share kisah family...kisah holiday..kisah makan-makan...kisah ragam manusia...disini jugak kadang-kadang tempat saya meluah perasaan...kisah sedih..kisah penderitaan...kisah lucu ada jugak..tapi sebab tak pandai karang lucu, jadi tak berapa lucu sangat...hehehe...

Pendek kata...blog saya ni adalah dunia saya..selain bersama family, di sini satu-satunya tempat yang boleh buat saya happy...saya happy bila dapat update blog...happy dapat berkongsi cerita dengan readers saya...walaupun saya tau saya tak ramai follower, tapi saya tau saya tetap ada readers saya sendiri...

Readers saya terdiri dari husband, family saya sendiri, kakak dan abang saya..juga anak-anak buah saya, adik beradik ipar saya..tidak ketinggalan kawan-kawan masa zaman study, kawan zaman sekolah, kawan ofis dan jugak kawan baru kenal dalam blog...

"Akak...saya baru-baru ni baca blog akak...dapat tengok anak akak..."

"Aaa yeke...camne ni dah glamor akak ni"

" Memang dah glamor la kak"..

Gurau seorang kawan lama saya....bila sorang-sorang mesej cakap baca blog saya dalam dia...wah rasa dihargai sangat..rasa happy sebab ada jugak readers kan...

" Assalamualaikum kak hani, ni ida roommate akak kat kerinchi dulu.bleh dikatakn ida buka hari-hari gak blog akak ni.seronok boleh hilangkn boring.anyway ida tumpang happy x lama lg akak nk dpt org br.apa2 pn take good care ye."

Bersyukur sangat bila orang happy baca blog saya...

Setiap kali follower bertambah, saya akan happy....lepas tu nanti sibukla bagitau husband..

"Abang...follower sayang dah tambah sorang lagi.."

Husband senyum je layan kerenah isteri dia ni...(^_^)

Dalam menulis blog...dalam happy, kadang-kadang saya selitkan sedikit nasihat dan peringatan untuk semua readers termasuk diri saya sendiri...terutama bila cerita bab ayah...automatik saya akan jadi touching..rasa seperti anak yang terlalu banyak dosa sebab tak dapat nak berbakti..ayah makin hari makin uzur...tapi apa yang saya buat? cuma mampu balik kampung sekali sekala...dalam hati menangis...takut tak sempat untuk memohon ampun..

Teringat ayah yang terbaring sorang-sorang dalam bilik termenung memikirkan sesuatu...pernah sekali saya masuk bilik ayah, tengok ada air mata mengalir di pipi dia...saya tau ayah kesunyian..mungkin ayah terasa anak semakin jauh dengan dia...

Disebabkan perasaan itu yang membuak-buak didalam hati dan jiwa saya...saya berpesan, saya menyeru, saya memberi nasihat, supaya setiap anak di dunia ni sentiasa hargai ibu dan ayah selagi masih mereka masih ada...

Tiada lansung niat walau sekelumit nak sakitkan hati sesiapa, nak tuju, nak sindir, nak perli sesiapa yang baca blog saya...apa yang saya tulis berniat baik..bukankah ustaz kata kita hidup ni perlu saling ingat-mengingati...?

Kenapa saya begitu terkesan bila bercerita bab ibu ayah?? sebab saya pernah rasa bagaimana sakitnya jiwa sebab tak sempat memohon ampun pada ibu dan bapa kandung sendiri sebelum mereka meninggal dunia...jadi siapa ayah yang saya cerita sebelum ini...

Dia juga ayah saya...ayah yang membela saya sejak dari saya lahir ke dunia..sejak saya berumur 3 hari..saya sayangkan dia seperti mana orang lain sayangkan ayah kandung mereka...dan saya tak mau orang lain rasa apa yang pernah saya rasa..SAKIT...

Begitu juga adik beradik...kenapa saya cakap hargailah adik beradik...kerana saya salah seorang insan terpilih yang tidak dapat membesar bersama adik beradik kandung...bersyukurlah anda kalau anda dilahirkan dan dapat membesar bersama ibu, ayah dan adik beradik kandung sendiri...hargailah mereka walau siapa pun anda yang tengah baca blog saya sekarang....

Saya tidak pernah menyesal dengan takdir Allah begini...walaupun pernah terasa keseorangan dalam dunia tapi saya bersyukur sebab ayah saya sekarang tetap besarkan saya dengan penuh kasih sayang...cuma saya sedih saya tak mampu nak balas jasa ayah sehingga sekarang...kalau tiada ayah, saya tak tau dimana kedudukan saya waktu ini...

Saya tidaklah sejahat yang orang lain fikirkan...hidup saya bukan untuk menyakiti hati sesiapa...apatah lagi untuk menyakiti hati keluarga sendiri...jauh lagi untuk mencari gaduh dengan orang...saya menulis untuk diri saya sendiri...untuk kepuasan diri saya sendiri....untuk ingatan diri saya sendiri...Allah tau niat saya...

Hidup kat dunia ni hanya sementara...tidak ke mana kalau saya ni hidup untuk mencari musuh...sebab saya tau satu hari nanti saya juga akan kembali kepada Dia Yang Maha Esa...

Walaupun orang selalu rendah-rendahkan saya depan-depan..dibenci..orang tunjuk pada saya mereka tak suka saya..tapi saya pendam...saya menangis seorang diri tapi lama kelamaan saya redha...sebab husband selalu cakap...biarkan mereka membenci...biarkan mereka mengata...yang penting kita tak buat kat orang....

Kalau sesiapa yang pernah terguris atau berkecil hati dengan tulisan saya dalam blog ini..saya dengan rendah diri memohon maaf dengan setulus hati...tidak pernah terlintas untuk menyakiti hati sesiapa...mungkin yang terjadi adalah kelemahan dari diri saya...sekali lagi maafkan saya....

Blog ini adalah salah satu kegembiraan saya...saya mohon jangan ragut kegembiraan saya....

Sedih bila orang salah faham........

Rasa nak merajuk terus je.....T_T

1 comment:

  1. Salam Has. Dah lama sy jd silent reader kat blog has. tersentuh hati bila baca entry kali ni. teringat mak abah kat kampung. bersyukur Ya ALLAH sy masih ada keduanya lagi. dan sy tk sangka dalam kelembutan tulisan has selama ni tersimpan 1001 kisah sedih tentang parents sendiri. pandai has simpan duka disebalik senyuman. sy doakan has tabah dan kekal bahagia bersama anak dan suami dalam mengharungi hidup yg penuh pancaroba nak kepuraan manusia...tq has untuk setiap cerita happy yang dikongsi bersama kami.

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...