04 April 2014

Steamboat Dataran JB, Johor- Part 2

Assalamualaikum wbt....

Kali ni nak sambung lagi citer trip ke Johor...

Masa kat Batu Pahat kami tidor satu malam kat rumah ayah su...pagi esoknya pukul 9 kami gerak ke Kulai Jaya plak..

Pukul 11 sampai Felda Bukit Ramun, Kulai Jaya...kali ni kami ke rumah mak teh (panggilan kat rumah "teh")...mak teh ni adik pompuan mak(MIL)..kami di jamu dengan mee kari...lepas tu tengahari plak mak teh masak singgang ikan tongkol...macam tau je kami rindu nak makan lauk Ganu...

Kat sini takde aktiviti apa pun..cuma stay kat rumah je...mak macam biasa la jumpa mak teh duk sembang dari dapur bawak ke ruang tamu...maklum la lama tak jumpa...

Petang tu sempat round-round felda bawak budak-budak cari ABC..kami-kami je...mak dengan mak teh tak ikut pun....sampai kedai, makcik kedai cakap ABC dah habis...last-last husband drive sampai ke bandar kulai...sempat pusing-pusing kat pasaraya COWBOY kejap..

Balik rumah,  hari dah gelap..risau jugak time balik gelap takde lampu jalan..bukan risau hantu tapi risau keselamatan...alhamdulillah selamat sampai rumah sebelum isyak... 

Pagi esoknya bersiap-siap  nak gerak ke Bandar Johor plak....


Sempat Khasif main dengan anak kucing kejap sebelum gerak...dari jauh bukan main dia berani panggil  "caaaatttttttt"....bila cat gi dekat, lari tak cukup kaki...

Pukul 9.30 kami gerak ke JB...oh yer...otw tu nampak la Felda Taib Andak...tau kan satu ketika dulu betapa glamornya nama Felda ni....tak tau? mesti tau punyer....(^_^)

Setengah jam perjalanan, kami dah sampai skudai...laa...dekat je rupanya..isk..isk...ingatkan jauh....

Disebabkan cuti-cuti kali ni tak planning betul-betul..so hotel pun saya tak cari...selalunya seminggu sebelum trip saya siap-siap booking hotel dulu...tapi kali ni memang gamble la orang cakap...

Sampai JB cari hotel dulu...citer hotel nanti saya buat entry lain...


Dah siap booking hotel, husband bawak gi Plaza Angsana cuci-cuci mata dan lunch sekali kat situ..kali ni kami makan asam pedas kat Restoran Curry Pit Stop, tingkat bawah sekali bersebelahan food court...rasa biasa-biasa je tak boleh lawan asam pedas melaka...(^_^)


Lepas makan, sempat saya lari kejap cari susu Khasif dan termos untuk isi air panas...kali ni gi holiday lupa nak bawak termos...sementara menunggu ibu shopping, khasif main dengan babah dan kak cik...

Lepas tu balik hotel rehat, solat, mandi..pukul 4.30 keluar husband bawak pusing-pusing mengimbau kenangan masa zaman dia study kat skudai dulu...

Sempat pergi stulang laut masuk The Zon cari coklat...katanya duty free zone...murah ke? rasanya tak jugak kut..murah coklat kat langkawi lagi....hehehe....



Then kami pusing ke Dataran JB belanja mak dan kak chik makan steambot johor...steamboat johor ni lebih kurang yong tau fu jugak...tapi kuah kacang...




Kami pilih gerai no 19 Majidee Steamboat..kenapa? takde sebab...hahaha....kat situ kan berderet gerai lori jual steambot...kami masuk jalan-jalan tengok-tengok dulu sampai gerai no 19 kami duduk....

Kalau korang nak tau gerai mana yang sedap kena tanya orang JB yang selalu makan kat sana....(^__^)

Makin petang makin ramai orang..kalau malam rasanya semua meja penuh...


Sila-sila makan sekali yer..jangan malu-malu....


Habis licin...untung bawak kak cik...tak cerewet dan tak membazir makanan....(^_^)




Khasif yang baru bangun tidor....pun makan steambot jugak...sedap tak dik?
Lepas tu dia jawab... "sedap..sedap"..sambil bersungguh-sungguh angguk kepala....(^__^)

  
Dah habis makan, gi lepak kejap kat dataran depan menara jam...

Sambil tengok dan layan budak-budak ni main...

Khasif yang pantang jumpa tangga....


Like father like daughter..boleh ke? (^_^)


Hotel Thistle berdekatan dengan Dataran JB..kedudukan dekat dengan Danga Bay, Masjid Sultan Abu Bakar dan JB City Centre..

Tapi saya tak stay hotel ni pun..so tak dapat la nak citer lebih-lebih...hehe....

Bersambung.....

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...