22 October 2010

Dia Yang Bernama Kakak Kembar...

Saya pernah citer tak yang saya ni kembar? rasanya pernah kut..lupalah...kl tak pernah, meh sini saya nak bagitau..hehe..apa? nak tengok gambar? baca dulu citer nanti kat bawah saya letak gambar...:)


Saya sebenarnya dilahirkan sebagai pasangan kembar/ twin org puteh kata...masa kecik-kecik dulu seiras sangat-sangat tapi dah besar ni dah makin nampak beza..mungkin sebab kakak kembar saya ni muka dia bujur, saya muka bulat sket..masa kecik susah nak cam kalau duduk dekat..


Gambar masa kami kecik saya usaha jugak cari tapi tak jumpa..tak tau hilang ke mana..sedih jugaklah...kenangan tu..takpelah...mula-mula saya nak citer pasal nama..nama dia lebih kurang je dengan saya cuma ada tukar sket belakang..Hasnida..


Sekolah plak, kami satu sekolah..masa nak exam PMR dan SPM kami cuba bersaing..bila masuk U, dah tak sama lagi dah..dia ke Melaka, saya di Pahang & KL..bidang pun dah lain-lain...biasalah masing-masing ada minat sendiri kan..


Masa kecik-kecik dulu..biasalah budak-budak..kalau time baik, baik sangat..time cuti sekolah, awal pagi lagi dah turun bawah main depan laman rumah...kami akan kumpul tanah lepas tu bentukkan sebuah rumah sorang satu...rumah tu dari pandangan atas..so, ada bilik, ada dapur, ada tempat tengok tv..suka hatilah nak reka mcm mana pun..seronok sgt..lepas tu masukkan 'orang' dalam rumah tu..'orang' tu biasanya kami akan beli kat kedai yang ada banyak baju tu..tak pun kalau takde, buat dengan lidi je..seronok!! sampai tengahari lah duk main benda tu..pakat singgah lah 'rumah' buatan kami tu..haha...


Dah penat main tu...panjat plak pokok jambu batu..kakak kembar saya ni tak makan jambu..tapi kalau dia petik jambu tu, dia bagi saya..saya memang suka sangat-sangat..tak cukup dengan tu kami main pondok-pondok kat atas pokok tu...cari dahan yang boleh berayun sket, ha situlah port tempat buai..pernah sekali tengah-tengah main atas pokok tu...jumpa ULAR kat atas pokok jambu tu...terus kami terjun lari cepat-cepat..hehe...seminggu atau dua minggu lepas tu kami pergi balik main kat pokok tu..mana boleh tinggal..tak serik-serik kan..:D


Itu kalau time baik..kalau time gaduh memang masam muka lah..selalunya kakak kembar saya ni tak boleh tengok kalau saya bangun pagi awal dari dia..saya pun tak taulah kenapa..hehe...dia tak puas hati, lepas tu dia memang takkan tegur saya sampa satu hari...cemburu punya pasal...pernah sekali saya cuba 'cabar' dia..saya bangun awal giler..mandi pelan-pelan sampai semua orang tak bunyi..lepas tu saya pakai baju sekolah..bila bangun, dia tengok saya dah siap mandi, pakai baju sekolah semua..dia menangis sekuat hati...haha...kelakar jugak saya ingat balik...


Tapi ada satu kisah yang saya sendiri tak sedar benda tu berlaku...family yang ceritakan..masa tu kami kecik lagi dalam 3 atau 4 tahun kut..saya pun tak tau...apa yang diceritakan pada saya..ada sekali kakak kembar saya ni guna PISAU BESAR hentak atas kepala saya...berdarah teruklah..saya rilek je tapi kakak kembar saya plak yang meraung kuat...saya tak tau saya masuk hospital ke tak..family pun dah lupa..tapi yang pasti memang ada parut jahitan kat atas kepala saya..dasyat kan...haha..;p.


Semua tu kenangan masa kecik..sekarang masing-masing dah dewasa..dah ada family sendiri...dia kawin awal tahun lepas..saya plak hujung tahun lepas...kami tak pernah pun bincang warna apa untuk tema majlis kawin..tapi dah nama KEMBAR..tengok-tengok warna lebih kurang sama saja...

Masa ni majlis persandingan kakak kembar saya..nampak tak saya kat mana?hehe..masa tu saya anak dara lagi...bila tengok kakak kembar kawin..gedik jugaklah perasaan masa tu nak cepatkan majlis saya jugak...haha...


Inilah husband dia...nasib baik kami tak kawin dengan kembar yang muka seiras jugak kan..sebenarnya saya ada sedara kembar lelaki..umur pun lebih kurang...nasib baik tak 'jadi' dengan diaorang kan...:). (abang jangan mare...ekeke).



Lebih kurang 3 bulan dia kawin..dia disahkan mengandung...masa majlis kawin saya, dia dah sarat sangat masa tu..kesian masa tengok dia bawak perut tu..macam tak larat sangat-sangat...tapi Alhamdulillah bulan 2 hari tu dia selamat melahirkan seorang baby girl yang sangat-sangat sihat...:)



Batrisya nama diberi...tak tau ikut muka sape...:). muka ibunya kah atau muka abahnya kah...masa mula-mula dia bagitau nama anak dia tu, saya menjerit terkejut..sebabnya saya dah simpan nama tu untuk anak saya nanti..tak pernah bagitau kat sape-sape pun kecuali husband saya sendiri...tapi tak sangka sama dengan kakak kembar...kecewa jugak mula-mulanya tapi lama-lama saya dah tak kisah..takpelah..saya boleh cari nama lain lagi untuk anak saya nanti...hehe...


Sekarang Batrisya dah besar dah..dah 9 bulan dah kut..:). manja sangat-sangat...agaknya ibu dia masa pregnant manja kut dengan husband dia....haha....geram saya tengok kalau jumpa budak ni...rasa nak cubit-cubit je pipi dia...mata dia macam guli..menawan gitu...;p.


Alhamdulillah..kakak kembar saya dah selamat jadi ibu kepada seorang puteri...sekarang dia tengah tunggu giliran saya plak kut...:D..haha...tunggu tahun depan yer Isya..insyaAllah...itu saja kisah saya dan kakak kembar..:)

3 comments:

  1. azzey-dulu masa kecik lagi seiras..sekarang dah besar lain sket..hehe..

    ReplyDelete
  2. teman dh nk masuk 3 dah nih...anak ler...

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...