24 September 2012

Lagi Emergency Check Up..

Assalamualaikum.....

Wah..tajuk macam serius je kan...actually memang serius pun cuma saya cuba taknak terlalu fikir negative sangat...kalau negative sangat nanti diri sendiri jugak yang akan stress, murung dan takde semangat nak buat kerja... 

Mulanya saya rasa tak perlu kut share benda ni kat blog..malu sebab topiknya agak sulit...tapi bila difikirkan, saya sanggup buang perasaan malu tu..lagipun bukan saya ada penyakit kelamin ke, HIV ke...apa salahnya berkongsi pengalaman dengan pembaca terutama mereka yang bakal bergelar ibu..dan sudah tentu ada ibu-ibu yang pernah melalui pengalaman yang sama ingin turut berkongsi dengan saya...so harapnya dengan cara begitu boleh saling bantu membantu dan kongsi maklumat...isnyaAllah...

Citernya begini...

Last week on Thursday, lepas dinner saya rasa nak buang air besar..okey sejujurnya saya akui dah banyak hari saya tak buang air besar..so saya tau kali ni saya mesti kena sembelit..naluri hati saya boleh rasa...sebelum masuk toilet saya cuba minum air banyak-banyak dengan harapan dapat membantu...

Yes, bila masuk toilet saya memang sembelit....sejak saya disahkan pregnant, inilah kali pertama saya hadapi masalah ni..sebelum ni saya cuma dengar je orang cakap ibu mengandung mudah kena sembelit...kali ni memang betul-betul terjadi pada diri saya..huhu...maybe sebab kurang makan buah dan minum air masak sejak akhir-akhir ni...

Malangnya saya bukan sembelit semata-mata tapi ada buasir yang keluar sekali..benda yang paling saya takut..saya tak pasti besar mana sebab saya tak berani nak sentuh lama...saya dapat rasa ada something yang terkeluar kat situ..nasib baik takde darah..

Malam tu saya tidur dalam keadaan hati tak tenang, tak keruan...macam-macam bermain difikiran..saya tak usap pun perut main dengan baby..selalu kalau nak tidur saya main-main dulu dengan baby..kesian baby.. :(

Esoknya saya ke ofis seperti biasa...bila husband call, saya citer apa yang dah berlaku...husband suruh tunggu dia balik then jumpa doktor untuk confirmation..saya cuba cari maklumat mengenai buasir yang berlaku pada ibu mengandung dan ternyata ramai jugak yang alami nasib macam ni...cuma apa yang membelenggu fikiran saya, boleh ke bersalin normal kalau ada buasir...

Macam-macam cerita dan pengakuan yang saya baca...mostly boleh bersalin normal cuma lepas tu buasir akan keluar lagi...ada tu setiap kali mengandung akan alami penyakit ni..bila tak mengandung keadaan kembali normal...

Malam tadi tiba-tiba saya teringat, masa saya teran untuk buang hajat tu...ada keluar air yang banyak...bila saya stop teran, air tu stop...bila teran lagi dia keluar lagi..dalam kuantiti yang banyak..bila baca-baca lagi saya jumpa pengalaman seorang ibu yang tak sedar air ketuban dia dah bocor..baby meninggal dalam kandungan dah 2 hari sebab lemas...saya risau...banyak jugak kes-kes yang saya baca baby lemas dalam perut sebab air ketuban bocor..ya Allah...air apa yang keluar masa saya teran malam tu??? .

Risau pasal buasir dan risau pasal air ketuban..

So hari ni saya buat keputusan saya nak jumpa doktor untuk check up....sepatutnya saya check up minggu depan tapi demi keselamatan baby dalam kandungan, saya tak kisah dah berhabis duit tiap-tiap minggu kat klinik private...duit boleh dicari...tapi baby....:(

Sampai klinik, nasib baik saya boleh jumpa doktor yang sama buat VE tempoh hari....saya cerita dengan doktor satu persatu..pasal buasir dan pasal air ketuban...doktor kata takpe...kita cek dulu...lepas doktor cek, memang ada buasir sket...tapi doktor cakap jangan risau...buasir adalah normal bagi ibu-ibu mengandung tapi untuk mengelakkan ianya makin jadi teruk.doktor suruh saya jaga makan..doktor bagi ubat jelly dan ubat untuk disumbat kat kawasan "itu"...

Air ketuban plak, mula-mula doktor scan kat perut..semuanya kelihatan ok..tapi untuk make sure tak bocor doktor kena buat VE jugak...masa buat VE tu saya dah pejam-pejam mata dah sebab sakit...doktor suruh saya batuk 3 kali nak tengok ada air keluar ke tak...nasib baik takde...so saya tak perlu risau pasal air ketuban sebab semuanya  okey...alhamdulillah...rasa hilang satu beban yang saya tanggung...yelah, kadang-kadang kita rasa semuanya okey tapi apa yang berlaku sebaliknya pulak.lega sangat-sangat.:(

Tentang buasir pulak, saya taknak terlalu fikirkan sangat...saya akan cuba buat seperti yang diajar oleh doktor siang tadi...cuma perlukan sedikit masa untuk kumpul keberanian..huhu....doktor kata tak sakit tapi tak taulah betul ke tidak..saya belum buat lagi..ada sesiapa tak yang boleh bagi tips atau panduan cmne nak hilangkan buasir tu...huhuhu...

Sekarang ni saya tak berani nak makan pedas...saya banyak makan benda-benda lembut dan buah-buahan...minum air mineral banyak-banyak alhamdulillah ada kesan...tak sembelit dah..harap-harap kekal begini sampai bersalin nanti....

Oh yer...result darah saya pun dah keluar tadi...HB saya 9.6..sepatutnya 11 ke atas kan..so doktor suspek saya tak makan OBIMIN yang dia bagi...hehe..bukan tak makan doktor cuma tak disiplin sangat...ada hari terskip jugak...banyak hari jugaklah...doktor risau nanti HB drop lagi...bahaya dah dekat nak bersalin darah merah kurang...okey doktor, saya janji lepas ni saya akan makan obimin tiap-tip hari...

Perkembangan lain alhamdulillah semuanya okey...
Berat Baby= 1.75 kg
Kedudukan Baby=normal (kepala ke bawah)
Uri= ok
Berat ibu= 58.5 kg (naik 2kg..huhu)
Urine test ibu= ok

Saya tau, selama pregnant ni banyak sangat ujian dan dugaan yang saya kena tempuh...tapi takpe, selagi saya mampu, insyaAllah saya akan hadapi dengan cekal dan tabah...saya redha sebab bukan ke sakit itu penghapus dosa...Allah takkan bagi ujian kalau dia tau hambaNya tak mampu nak hadapi...betul tak...semoga semuanya dipermudahkan hingga saya selamat bersalin nanti..amin....

3 comments:

  1. salam..sorry..baru pasan komen awak..
    boleh je bersalin normal kecuali buasir tu sangat terus iaitu smpi keluar nanah atau pon berdarah..masa saya kene tu teruk jugak lah...tp takde kuar darah..then ada ambil ubat buasir..
    masa bersalin mmg ada keluar..tp jgn risau nnt nurse akan masukkan balik...just jaga2 la..klu leh elakkan makan pedas2...mmg tak best kan kene buasir time ngandung..huhu..

    ReplyDelete
  2. akak mmg pernah smp kuar darah...mmg byk giler smp menitik2 xhenti..tp rasanya bkn buasir sbb xkuar benda alah tu...mayb luka dalam...

    akak semalam pun buat emergency medical check up...pi scan smp xtgu asben balik outstation...sbb rasa cam bb xgerak..tp bila scan xde pape ;)...uri dok atas sbb tu xrasa dia gerak.. risaukan sbb kita xnampak dia kt dalam tu mcna...

    ReplyDelete
  3. mcm2 pengalaman time hamil dn bersalin kan..tp kene buasir time pantang mmg sakit

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...