06 September 2012

Dapat Cari Rumah Baru

Alhamdulillah....pencarian akhirnya berjaya jugak...

Sebenarnya sebelum puasa lagi saya dan husband dah fikirkan pasal pindah rumah....kami nak cari rumah yang dekat dengan ofis memandangkan keadaan saya makin hari makin sarat...

Rumah Sekarang
Sekarang ni kami tinggal kat Puchong Jaya...start kawin kami sewa apartment kat area sana memandangkan dulu ofis kat Puchong..jarak rumah dengan ofis masa tu tak lebih 10 minit..tapi sejak ofis pindah ke Shah Alam pada tahun 2010, jaraknya jadi jauh..kalau tak jem boleh lah lah setengah jam..tapi Puchong ni mana ada hari tak jem...tiap-tiap masa jem..jadi perjalanannya lebih kurang 1 jam..kalau jem yang sangat dasyat boleh jadi 1-2 jam...

Selama 2 tahun saya terpaksa ulang-alik dari Puchong-Shah Alam-Puchong redah jem pagi dan petang...itu tak termasuk kos 6 tol yang terpaksa dilalui tiap-tiap hari pergi dan balik kerja...4 highway saya berlumba dengan lori tiap-tiap hari...mula-mula tu rasa jauh dan penat tapi lama-lama dah tak heran dah...ko nak jem ke, nak hujan lebat ke redah saja....

Sebenarnya rumah yang saya sewa sekarang ni takde masalah pun..harga masih berpatutan..owner cuma pernah naikkan harga sekali je..itupun RM50 je...kalau ikutkan setakat tinggal berdua, dah lebih pada cukup dah rumah apartment macam sekarang ni...
  • 3 bilik dan 2 bilik air...
  • balkoni..
  • guard security ada...
  • parking kereta cover untuk tiap-tiap rumah..
  • jiran pun ok walaupun chinese tapi mereka jenis tak sombong..
  • air, eletrik tak pernah ada problem..selama 2 tahun saya tak pernah bayar air sebab bila sampai bil adalah RM0..sape tak happy..:)
  • sampah tiap-tiap hari ada cleaner datang kutip setiap tingkat..so takde problem bau busuk sampah, tikus atau lalat..semua terjaga selama saya tinggal kat sini...
Tak pernah lah selama husband takde, saya rasa tak safe tinggal kat rumah sorang-sorang...tapi make sure grill pintu rumah kena kunci setiap masa walaupun kita ada dalam rumah...sekarang ni tinggal kat mana-mana pun risiko keselamatan adalah tinggi..

Tapi sejak dah berbadan dua ni banyak benda yang kami kena pertimbangkan...satu, keadaan saya makin hari makin sarat...masa ni bolehlah saya drive lagi..tapi bila dah 8 bulan lebih nak masuk 9 bulan tak taulah boleh ke tidak drive sendiri dalam keadaan jem..sekarang pun kaki dah bengkak-bengkak..malam-malam lenguh kaki..tak campur lagi krem sampai terjerit-jerit menahan sakit...

Lagi satu kat sini takde nursery...dulu time takde anak, tak amik tau pun takpe..tapi bila dah dekat nak bersalin ni kena selalu fikir pasal nursery ni...maybe ada nursery kat kawasan lain yang berdekatan dengan rumah sekarang...tapi agak-agak pukul berapa saya kena turun hantar anak nanti kalau sekarang pukul 7 pagi pun  dah jem depan rumah...mau pukul 6.30 dah berangkut baby dalam kereta..kesian baby saya nanti awal-awal pagi dah terganggu tido...

Setelah dipertimbangkan, kami buat keputusan harus cari rumah yang dekat dengan ofis, yang tak habis masa kat tengah jalan sebab jem, yang memudahkan saya hantar dan amik baby kat nursery..kami cari rumah yang ada guard security memandangkan husband selalu takde kat umah...tapi kat area shah alam ni faham-faham sendirilah...apartment yang biasa-biasa pun harga boleh tahan...apatah lagi apartment @ condo yang betul-betul ada secutriy, yang selesa sket harga kadang-kadang tak masuk dek akal...

Rasanya membazir sangat bila bayar harga rumah sewa tinggi..lainlah kalau rumah kita sendiri, bayar tinggi bulan-bulan pun takpe sebab nanti jadi hak milik kita..cari punya cari semalam nak jadi rezeki my baby lah kut..saya dapat cari rumah sewa terrace 2 storey dekat dengan ofis...

Mula-mula masa call agen, saya tak yakin rumah tu masih kosong...tapi tak sangka agen, Mr.Jovi cakap still available..harga memang agak tinggi kalau nak compare dengan harga rumah sekarang..2 kali ganda tapi bila tengok keadaan rumah rasanya berbaloi dengan apa yang akan kami bayar..saya tanya harga dah tetap ke atau boleh nego tak..dia setuju kurangkan RM100...ok lah at least 100 boleh buat cover duit pampers baby nanti...hehe..

So saya tanpa berlengah terus cakap nak gi tengok rumah pagi semalam jugak...dia cakap ok...saya call husband suruh dia bersiap sebab saya nak balik amik dia, nak gi tengok rumah...lebih kurang pukul 11 pagi kami sampai kat area rumah tu...Mr.Jovi sampai lepas 5 minit saya sampai..dia puji lah sebab kami serius buyer bukan sekadar nak tengok-tengok...dia pun cepat-cepat datang bila customer serius macam tu..satu lagi dia sempat puji, dia cakap kat husband saya..."nasib baik wife you call cakap pun lembut..bla..bla.....".. malu saya auw.. ^__^

Masa mula-mula sampai kat guard house tu pun saya dah berkenan sebab ada 24hrs security dan memang sangat ketat peraturan nak keluar masuk...takdelah risau sangat kalau husband takde gi kerja....

Depan adalah living hall dan belakang sana dapur...sebelah dapur ada bilik untuk bibik dan bilik air....kalau mak datang senang tak payah naik atas boleh duk bilik bawah...

Tangga naik ke tingkat atas...kat atas ada 3 bilik dan 2 bilik air..tengah-tengah ada ruang untuk family...tak tau lah guna ke tak ruang untuk family tu sebab family pun kecik je kan..hehe...
View dari luar rumah..parking kereta tak perlu risau hujan panas lagi..
Ada tadika tak jauh dari rumah...tapi saya tak pasti ada ke tak nursery untuk baby yang baru lahir...itu akan di survey kemudian lepas dah pindah...
Ada playgorund dan taman rekreasi..so hujung minggu nak bawak anak jalan-jalan pun tak jauh sebab dekat dengan rumah...

Planning kami akan start masuk rumah baru 1st October ni..so akan pindah hujung bulan ni..insyaAllah hopefully semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang...husband akan jadi orang yang paling bz sekali bulan ni sebab jadual dia dah full dan padat...

Hari ni dia akan travel dan esok start keje dah..balik-balik 2 minngu lagi dah kena rushing kemas rumah untuk pindah, cari lori semua..27hb kami nak balik kampung sebab nak buat solat  hajat untuk kandungan saya ni supaya selamat hingga bersalin..lepas tu balik Puchong then dengan rasminya akan pindah keluar dari rumah sewa sekarang maybe 30hb..itu saya akan atur jadual husband one by one...hehe...

Itu saja cerita tentang pencarian rumah sewa baru kami..walaupun tak besar dan mewah macam rumah orang lain, tapi kami tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi...project untuk rumah sendiri belum start lagi...itu akan start tahun depan insyAllah kalau ada rezeki....sekian, wassalam...

3 comments:

  1. oklah besar luas ruang tamunya..nampak selesa

    ReplyDelete
  2. Mcm ne blh senang cari agen tu??skrg sy tgh usha pakai web je.bc cite,mcm petik jari je cari.blh share sikit??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun search guna mr.google jugak..try cari banyak web..antaranya iproperty, thinkproperty, mudah.my..mostly iklan sewa/ jual beli rumah kat area selangor dan KL guna agen...kalau dapat rumah yang tak guna agen lagi bagus..selalunya kalau owner sendiri yang keluar iklan boleh murah sket..

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...