02 September 2012

Dia Sudah 29 Minggu Dalam Tummy...

Rasanya dah lama tak bercerita tentang perkembangan my pregnancy kan...kesian baby macam dah dilupakan oleh ibu sendiri...hehe....

Hari Jumaat lepas kalau ikut pengiraan doktor,  kandungan saya cukup-cukup 29 minggu...maksudnya dah berusia  7 bulan 1 minggu...sekejap je masa berjalan..tinggal 2 bulan je lagi saya akan start cuti bersalin...harap-harap semua urusan berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNya..amin...

Dengan rasminya saya nak kasi tau bahawasanya saya dah tau dah jantina baby dalam my tummy ni...my baby is a girl..(^_^). actually sebelum balik cuti raya hari tu, saya dan husband gi buat  scan 3D...sornografer yang buat scan kat perut saya tunjuk 2 belahan yang menandakan baby tu girl..kalau lelaki dia cakap nampak 'burung' dia...alhamdulillah kalau betul girl, saya memang happy sangat...sebab impian nak baby girl dah lama dah...tapi kalau ditakdirkan keluar-keluar boy saya akan terima dengan hati terbuka...mana lah tau kan kuasa Tuhan kita tak tau...

Masa scan 3D ni, baby saya baru berusia 26 minggu...dia ni pemalu sket..masa scan dia tengah tido..taknak tunjuk muka plak tu...dia cuma tunjuk muka dari sisi je...


Bila sornografer tu tekan-tekan perut saya nak kejutkan dia, terus baby tarik muka...marah orang kacau dia tengah tido..tengoklah mulut dia muncung tu...hehe....comel sangat anak ibu ni..

Lepas tu tiba-tiba saya dan husband boleh nampak dia bukak mulut tak tau tengah menguap ke atau tengah makan...tapi tak snap pun gambar masa baby tengah bukak mulut tu...sornografer tu terus alih scanner ke tempat lain...alah....rugi je...tak puas lagi nak tengok ragam baby...hasil scan 3D doktor cakap semuanya okey...perkembangan baby sepadan dengan usia kandungan...

Minggu lepas scan baby dah berusia 29 minggu...perkembangan terbaru ibu dan baby..

* berat baby = 1.05 kg
* berat ibu   = 56 kg (naik 3 kg lepas raya..huhu...)
* tekanan darah ibu = ok
* kedudukan baby = songsang (tapi doktor cakap jangan risau sebab awal lagi...baby akan sentiasa berpusing)

Minggu lepas jugak saya kena injection kancing gigi (ATT)..sepatutnya orang lain kandungan masuk 6 bulan dah buat..tapi saya 7 bulan baru nak inject...2 minggu lagi kena inject sekali lagi...sakit tau...sampai hari ni rasa sakit lagi tak boleh sentuh lansung lengan yang kena inject tu..nasib baik hari khamis hari tu doktor bagi MC..kalau tak saya memang tak boleh buat keje tangan sakit macam tu..orang cakap kebas sket-sket je...saya tak rasa kebas tapi sakit...nak tido malam kalau terpusing kena tempat inject tu, rasa nak jerit je..sob sob...

Perkembangan baby dalam perut plak, dia semakin akif bergerak...saya tengah duduk saja-saja, dush dush dia tendang sampai bergoncang badan ibu ni ha...hehe...dah kerap main dengan babah dia dah sekarang...kalau babah dia gosok-gosok perut ibu, panggil "baby..baby..."..dia bagi respon....

Ada sekali tu kelakar giler...waktu malam dah...kami tengah baring kat depan tv..tiba-tiba baby mengeras, nampak benjolan kepala dia kat perut saya...terkejut jugaklah saya tengok...husband lagi dasyat..terkejut sampai terpelanting ke belakang bila dia rasa baby mengeras...terus takut nak duduk dekat dengan ibu...boleh dia cakap "baby jangan macam tu...kesian ibu..". hehe...comel betul...padahal bukan kesian kat ibu....babahnya yang takut.....(^_^)

Baby..ibu dah beli barang-barang baby tau....tapi tak 100% lagi..nanti ibu update sket-sket yer... 

2 comments:

  1. Assalamualaikum, alhamdulillah baby dan ibu dia sihat :) injection ATT memang sakit.. jaga kesihatan dengan baik ^__^

    ReplyDelete
  2. W'salam Nisa..thanks a lot..tulah sakit sket tapi demi baby sakit banyak pun takpe...anyway, salam perkenalan..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...