11 September 2014

Catatan Perjalanan: Penang - Part 1

Assalamualaikum...


Hujung minggu hari tu saya dan family sempat berholiday selama 3 hari 2 malam kat pulau mutiara..mana lagi kalau tak PENANG!! sebuah negeri yang kaya dengan pelbagai pilihan makanan yang sedap-sedap...

Sebenarnya percutian ke Penang saya plan bulan 4 dulu lagi..masa tu saya dah booking Hotel Hard Rock Penang konon-konon nak buat suprise untuk husband..tapi terpaksa cancel sebab kesihatan Khasif tak begitu baik..Khasif masuk ward beberapa hari sebelum tarikh bercuti..nasib baik tergerak hati nak cancel awal seminggu..

Now, alhamdulillah Khasif dah sihat takde sakit-sakit lagi..2 minggu sebelum husband balik offshore dah plan  nak gi holiday dan booking hotel siap-siap.....SO LET'S GO ON VACATION..saya nak relax dan  enjoy betul-betul moment bersama family...

Planning gerak dari Shah Alam pukul 5 pagi tapi biasa la janji melayu..hehehe....5.30 baru gerak...berhenti Subuh kat RNR...lepas tu baru teruskan perjalanan ke Penang..



Hari dah cerah...Khasif masih lena diulit mimpi...cuaca sejuk apa lagi memang best la dia tidor...siap tongkat pipi lagi....bantal Hello Kitty tu orang lain tak boleh pegang tau...nanti dia marah...hak peribadi...



Mercu tanda Jambatan Pulau Pinang...finally....seperti yang dirancang saya sampai kat jambatan lebih kurang pukul 10 pagi...Penang, here we come again...!!!

Selepas 4 tahun kita berjumpa lagi....tapi kali ni saya bawak anak tau..dulu berdua..kini bertiga....^_^


Dah sampai kat pulau, husband nak gi Petronas nak isi minyak siap-siap sebelum jalan-jalan...nasib baik waze tunjuk jalan..so cepatla sket sampai...


Lepas dah isi minyak, singgah Masjid Negeri nak mandikan Khasif yang belum mandi pagi lagi...busyuk la dik....

Gambar sendiri lupa nak snap..sumber gambar: mr.google..

Masa sampai kat dalam kawasan masjid rasa lain sangat...dulu-dulu zaman sekolah pernah beberapa kali datang Penang dengan family..rasanya ada perbezaan kat persekitaran masjid...biasala zaman pun dah berubah...


Appa, Omma,  Ae-gi...^_^

Tengah mandikan Khasif...ada beberapa orang makcik yang keluar masuk toilet...sempat la bertegur sapa sepatah dua...

"Ooo..dari Shah Alam ka...mai sini bawak anak-anak jalan...anak acik pun ada duk belajaq lagi kat kolumpo.."

Lagu tu ka loghat? mampuih kena marah dengan orang Penang....ampun...sorry kalau silap....hehehe...

Dah setel Khasif, mula-mula plan nak gi Bukit Bendera sebab alang-alang dah satu jalan...tapi masa tu dah dekat pukul 12 matahari dah atas kepala...risau jugak Khasif panas-panas macam tu..

Perut pun dah berbunyi sebab tak breakfast..apa lagi masuk Goergetown dulu cari nasi kandar...pusing-pusing last-last parking kat area jalan Masjid Kapitan Keling...


Khasif yang sentiasa happy kalau dengan babah..cuaca panas terik..takut gak panas-panas nanti dia demam..topi plak tertinggal kat rumah..tutup kepala dia dengan towel..senang...


See..tak habis-habis gelak kalau dengan babah...tak tau babah tu nak tercabut tangan dukung dia...hahahaha....

Jalan-jalan takde arah tujuan sebab masih blurr....tau satu je kat area situ Kassim Mustafa...tapi husband macam nak taknak je...saya ni dah lah risau bawak anak jalan tengah matahari atas kepala ni...

Tup-tup nampak la tempat makan....


Resotaran Kapitan..
Macam pernah baca kat blog..tapi tak sure makanan sedap ke tak..takpelah...jom la masuk dulu usyar tengok-tengok lauk dulu...

Dah masuk dalam kedai...hmm....bau tak berapa nak best sangat...sorry kalau ada yang tak suka tapi nak cakap jugak..bau kemenyan macam kedai india...tak selesa...tapi kedai mamak...ada ayat quran tergantung..

Duduk jela....


Sementara babah gi amik makanan...kita selfie dulu yer dik...Khasif pantang okey...terror giler bab-bab selfie ni...maklumlah anak zaman moden kekdannyer....

Semangat husband ku memulakan suapan pertama nasi kandar ke mulut....
Tiba-tiba muka dia berubah....kenapa bang?

Rupanya tak sedap...takde rasa..tawar....kari cair...
 Mula-mula saya ingat husband yang terlalu cerewet...tapi bila masuk ke mulut sendiri pun memang tak sedap...aduhai...salah pilih kedai makan lagi...huhu....

Saya makan tak habis...satu sebab tak sedap lansung..dua sebab tak selesa bau kedai....huhu....
So, pendapat peribadi saya...nasi kandar kapitan not recommended..

Tapi lepas tu baru saya tau...kat situ banyak blogger cakap roti naan ayam tandoori dan nasi beryani claypot yang sedap...so maybe korang plak boleh cuba.. saya dah terlambat..T_T


Dah makan kena la bayar yer..walaupun 1000x mulut cakap tak sedap dan tak habis..itu bukan urusan tuan kedai...^_^


Dah habis makan...masuk Little India jalan-jalan sambil menuju ke parking kereta...
Kat area sini mostly kedai jual baju dan peralatan traditional india..rempah ratus dan makanan india pun ada...

Sari cantik-cantik jugak..ada satu kedai tu patung yang berdiri kat luat pakai sari diaorang tutup dengan kain selimut ke kain apa ntah..nampak kepala je...motif?? takut orang curi idea kut....lupa nak snap gambar...


Husband dan kembar Raveena Tandoon..


Dah sampai kat parking kereta...cuaca panas so saya bagi la upah minum air kotak...
Tangan tu stop sebab takut ibu amik air kotak dia...sedap sangat la tu...

Dah siap makan terus ke hotel untuk check in...nak mandi, solat, segarkan badan lepas tu baru keluar jalan-jalan...nanti sambung lagi yer...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...