28 September 2014

Catatan Perjalanan: Malam di Batu Feringghi, Penang- Part 9

Assalamualaikum...

Tak boleh jadi...saya harus kuatkan semangat untuk habiskan story mory yang berbaki lagi beberapa part...kalau tak, nanti jadi citer tergantung yang tiada ending macam citer ke Langkawi 3 tahun lepas..tak boleh..tak boleh....

Lepas naik dari kolam, saya tiba-tiba diserang sakit gigi...alkisahnya sebab rakus sangat makan jajan masa  tengok anak dan husband mandi kolam...huk huk huk....sakit gigi adalah sakit yang paling saya taknak sekali time bercuti macam ni...sebab bila sakit gigi, akan effect ke ke seluruh badan terutama ke kepala..berdenyut-denyut...

Sementara dua beranak tu tengah mandi kat bathroom, saya baring kat katil kejap..tenangkan minda...dua kali gosok gigi..nampak macam berhasil tapi masih ada rasa sakit gak la...mood pun ntah ke mana dah masa tu...

Lepas husband mandi, solat, setelkan Khasif..then kami siap-siap untuk keluar dinner...saya pun dah terbayang-bayang nak cari ubat...tak sanggup nak tidor dalam keadaan berdenyut-denyut macam tu...confirm tak boleh tidor..

Keluar ke area situ-situ jugak..kat area Petronas Batu Feringgi tu ada kedai-kedai dan farmasi..singgah 7E je..dah masuk  kedai, sedar-sedar sakit gigi dah hilang..waaah...seronoknya.........tapi alang-alang beli jugaklah ubat untuk backup..kang lepas makan kalau sakit balik takdelah rasa gundah gelana sangat kalau dah standby ubat...yer dok?

Lepas tu cari kedai makan....naik ke area Hard Rock Hotel..kat situ ada beberapa kedai makan melayu..nampak macam menarik...


Nama kedai makan tu Slow Rock Cafe...amboi..mentang-mentang kedai dia kat depan Hard Rock Hotel...
Slow Rock VS Hard Rock..^_^


Masa saya sampai tu takde orang pun kat kedai tu..cuma satu meja amoi jepun kat belakang ni..so yang datang amik order pun cepat la...


Husband order nasi goreng USA.. husband pelik..macam ni ke nasi goreng USA? 
bukan sepatutnya Udang Sotong dan Ayam ke? (U.S.A)

Entah la by..macam-macam versi saya jumpa...ada tu lagi hebat letak buah apple.. letak sosej 2 batang kat tepi nasi...ada yang letak fries kat tepi nasi..USA la katakan...hehehe...

Husband dah makan separuh, tapi makanan saya tak sampai-sampai...tengok kat dapur takde orang masak pun..hai...dah siap ke atau tak buat lansung..

Panggil pelayan...rupanya lupa nak masak? boleh??


Char kuey tiaw special...apa yang special?
Sepatutnya abang  kedai yer...kalau special kena ada udang dan kerang...
Lagi satu char kuey tiaw tak sesuai letak ayam...pelik rasanya....

Yang pasti rasa biasa-biasa je...tak boleh lawan char kue tiaw kat setapak dan kerinchi...


Pose paling kiut dari husband...bukan senang nak tengok..hahahaha.....
Husband tolong habiskan char kuey tiaw...


Khasif yang berselfie...pantang....

Dah habis makan, husband park kereta kat hotel...
Lepas tu sesi jalan-jalan pusing night market kat area Batu Feringghi...
Keluar je dari kawasan hotel dah ada gerai-gerai jual baju dan seluar....


Salah sebuah kedai makan kat area Batu Feringgi..
Golden Thai...kalau nak rasa makanan pure Thai kat sini la kut..
Tapi saya tak makan sini pun...tak tau halal ke tak...


Suasana pasar malam di sepanjang jalan Batu Feringghi..

Gambar 3 ke bawah bukan saya punya..amik dari google..






 Night market kat area batu feringghi ni lebih kurang macam uptown kat KL jugakla...tapi ada gak la yang menarik perhatian saya..

1. banyak kedai jual seluar batik, sarong batik, maxi dress..teringin nak beli..tapi kebanyakannya size untuk orang-orang tinggi...size "kecik molek" macam saya ni susah nak jumpa..huhuhu...

2. banyak restoran timur tengah ..rasanya owner restoran pun memang orang sana jugak..salah satu restoran yang femes ialah Restoran Tarbush..yang ada gambar unta kat luar tu..sorry saya tak snap gambar..

3. Ada spa untuk urut kaki..sape yang urut? ikan yang urut..hehehe...serius..spa tu dipanggil Fish Spa..nak tau best ke tak kena la pergi sendiri...saya tak masuk sebab Khasif dah tidor...hehehe...

4. Handbag berjenama tiruan banyak di jual di sini....BONIA, LV, COACH.saya saja buat-buat tanya harga satu beg LV tu..taknak beli pun, saja nak compare harga..tauke tu fikir dulu baru cakap RM280...nampak sangat menipu....padahal beg sama jual kat online RM150 je...so berhati-hati lah yer... 

5. Saya cuma beli FM je kat sini..itupun souvenier untuk ofismate..

Lepas dah habis pusing, menapak la kamu balik ke hotel..kesian husband kena dukung Khasif yang dah pun lena di ulit mimpi...konon-konon nak naik beca time balik tu tapi jalan-jalan tak sedar dah dekat nak sampai hotel...lain kali je lah yer pakcik beca...

Sampai hotel..tak sempat tengok TV pun..semua kepenatan...letak kepala kat bantal terus tertidor....

Bersambung....

2 comments:

  1. salam singgah..saya pun asal terengganu. skrg duduk Penang hihi pernah gak gi jalan2 area night market tu dedulu

    ReplyDelete
  2. penang banyak tmpt makan best..tapi kalo tak reti cari macam ni la kesudahannya

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...