13 September 2014

Catatan Perjalanan: Bukit Bendera, Penang - Part 3

Assalamualaikum....

Waktu yang di habiskan kat hotel tengahari tu tersasar dari planning asal ...almost 4pm baru la nak keluar jalan-jalan..ini semua Khasif punya pasal...T_T

Masuk kereta, husband tanya destination seterusnya...I is nak ke Bukit Bendera..

Kesilapan terbesar saya ke Penang kali ni takde sediakan map...sebelum ni ada jugak map kat tangan so nampakla kedudukan kat mana...kali ni 100% bergantung kepada Waze...so navigate la Waze ke Bukit Bendera..husband cakap 11km dari hotel..

Saya macam...eh..betul ke by? tadi tengok rasa dalam 6km je...setting lagi sekali...pun 11km..ok la...ikut jela arahan Mr.Waze tu...

Dah hujung-hujung tu rasa macam tak sedap hati...rasa macam bukan jalan macam ni...sampai-sampai tau kat mana Waze bawak kami? Penang Hill Jeep Track...tempat orang jalan kaki mendaki naik ke puncak...kah kah kah....

Husband dah membebel dah...hahaha....aunty yang jual buah kat area situ cakap you pergi ke Air Itam sana...

Kali ni setting GPS baru la betul ke Bukit Bendera...nak sampai sana makan masa dalam setengah jam jugaklah campur jalan jem....dah membazir masa lagi....T_T

Dah sampai kat area bukit bendera tengok parking penuh sampai ke bawah orang parking...bas persiaran  bersusun-susun....husband pusing kejap naik atas...saya plak gatal mulut..tiba-tiba cakap nak tukar destination ke tempat lain dulu...pagi esok la kita datang balik...kita datang awal nanti boleh lama-lama sket kat atas sana...konon-konon sebab dah petang sangat takut tak lama kat atas nanti dah gelap....

Husband pun ikut je la arahan bini dia ni...last-last dah gerak dalam 4km cam tula...saya tukar fikiran lagi..suruh husband U-Turn balik sebab takut yang dikejar tak sempat..bengong...hahaha.....

Carik pasal sangat kan..tambah plak jalan plak jem...husband pun bertukar mood....tapi dia pusing la jugak ke arah Bukit bendera balik...kih kih kih.... :p

Husband drive sampai ke atas tempat beli tiket tu turunkan saya dan Khasif...dahlah si kecik tu tengah sedap tidor..guard kat situ plak tiup wesel...kelam kabut saya turun cakap kat husband nanti bawak kasut Khasif....

Tunggu la dulu husband kat tempat duduk...lama.......rasanya 15-20 minit jugak...husband sampai-sampai muka penat.....

Mana kasut adik?

Kasut Khasif tertinggal...husband plak park kereta jauh kat bawah sana...nak turun amik balik memang makan masa la..dia penat berjalan pun tak habis lagi...saya cakap takpela...dukung jela Khasif..nak buat camne lagi...try usyar kedai-kedai situ pun takde jual kasut...

Husband muka bengang...nak dukung Khasif sepanjang naik ke bukit bendera memang tak laratla...13 kg uolls...ko mampu nak dukung 2 jam paling kurang...slow-slow dia menapak ke kereta gi amik kasut Khasif...huhuhu...sape suruh abang tinggal kasut..kan dah pesan tadi...:p


Penang Hill Bukit Bendera ..setelah hampir 16 tahun..kita berjumpa lagi....


Sempat la snap gambar train yang tertampal kat dinding bangunan...

Ttrain biru start beroperasi tahun 2011 sampai la sekarang...

Train merah tahun 1977-2010

Saya tak habis-habis show off kat husband..
" sayang sempat rasa naik train merah tu bang...slow jer masa nak naik ke atas " 
Husband pasrah je la dengar citer wife dia 10 kali ulang..hahaha....dia kan first time sampai bukit bendera...

Ohhh..dah tunggu 20 minit baru husband sampai atas balik dengan muka badmood...terus gi beli tiket...kena tunjuk mykad baru dapat harga RM8..kalau tak bayarla RM30..Khasif free of charge..kecik lagi...


Sebelum naik train...dah pukul 6pm so orang pun tak ramai yang nak naik atas...
Nampak tak muka husband moody lagi...hehehe....
Khasif muka blurr baru bangun tidor....


Dalam train...muka senyum kelat cubaan untuk amik hati suami...hehehe....
Tudung pun dah serabai...


Bila sampai kat atas bukit bendera...tiba-tiba je Khasif nak jalan pegang tangan ibu dan babah...seolah-olah dia cuba untuk buat sesuatu...padahal sebelum-sebelum ni memang dia akan pilih tangan salah sorang je...

Alhamdulillah lepas tu mood husband terus elok...itulah orang cakap...anak itu pengikat kasih antara suami isteri...mood husband secara spontan terus elok....^_^


Walaupun dah lewat petang, orang masih ramai kat atas puncak bukit...mostly warga malaysia jugak...


Me and Khasif...ala..tak nampak view kat bawah....


Jalan-jalan daki tangga ke atas lagi...

Takde apa pun kat atas.ada meriam sebijik...playgorund budak-budak...then ada kuil tempat penganut hindu sembahyang..

Lepas tu turun bukit sambil saya bukak rahsia..abang dulu kan kat sini lah ada peminat lelaki  ajak sayang bergambar....opsss...itu citer lama....tutup buka sudah....jangan cari pasal okey...hahahaha....
Eh terlari topik plak yer...sorry...^_^


Kat atas food court tu nampak orang ramai naik...buat apa yer...jom la naik jugak...


Rupa-rupanya kat atas tu ada tempat pasang kunci kat pagar..alah yang macam kat SEOUL TOWER di Korea Selatan tu..LOVE KEY...amboi-amboi...Kau Kunci Cinta Ku....


Nampak tak.. L.O.V.E.
Tapi saya tak pasang pun kunci kat situ...bergambar je...cukuplah kunci cinta untuk husband dan anak dalam hati ajer....hehehe...


Pandai ke baca dik...


Banyaknya kunci...beribu-ribu lemon....

Sebenarnya takde masalah pun kalau nak pasang kunci jugak...niat untuk kenang-kenangan ok la...jangan pasang niat pelik-pelik sudah...


Sebelah sana je yang banyak kunci...yang sebelah sini masih kosong cuma ada 3 @ 4 kunci je...maybe 5 tahun lagi penuh jugak...


Food court bukit bendera...banyak pilihan makanan ada..harga pun ok tak mahal macam naik ke genting highland...

Sempat husband order laksa penang satu mangkuk...dia cakap sedap...tapi rasa macam asam laksa...saya kureng sket kalau asam laksa.....


Dah hujung-hujung nak balik, Khasif meragam..biasala dia...makin besar makin banyak kerenah...so dapat hadiah dari babah....kadang-kadang tak setuju jugak cara husband pujuk anak...T_T


Dah nak turun bawah tapi terlepas train...takpe tunggu sekejap jer..tak lama train datang balik...


Jambatan pulau pinang..


Dalam train dah nak turun ke bawah...

Untung sebenarnya ada anak kecik ni...mesti orang bagi tempat duduk walaupun awalnya saya tak dapat duduk...orang malaysia ni kebanyakan memang baik dan prihatin kan...^_^

Train gerak memang laju la kalau nak compare train merah dolu-dolu....macam naik LRT...dahla saya duduk reverse ke belakang...pening jugakla bila laju-laju macam tu...huhu....


Sampai bawah hari dah nak senja lebih kurang pukul 7pm...


Cubaan Khasif nak buat PEACE...hahaha..yang kat belakang tu tak tau la apa citer...tengah nak menari kut...



Aksi-aksi Khasif masa babah snap gambar..comel..konon-konon nak buat PEACE....padahal takde orang ajar pun..sampai ada sepasang couple yang tengah berdiri kat sebelah ketawa je tengok aksi si kecik ni...:p

Okey itu je citer saya kat atas bukit bendera....orang kata kalau bercuti ke Penang wajib singgah ke sini..kalau tak rasa percutian tu macam tak lengkap je..ibarat makan pasembur tapi tak letak kuah..begitu saya samakan...hahaha...

Nanti sambung citer lagi...bye bye.....^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...