22 September 2014

Catatan Perjalanan: Butterfly Farm, Penang - Part 5

Assalamualaikum wbt...

Bila lah nak habis citer Penang ni yer dik non...nampak banyak macam banyak lagi...ye lah...sebelum ni baru habis citer untuk hari pertama..saya ke Penang 3 hari 2 malam okey...so agak-agak berapa part lagi nak kena cover...hehehe....

Takpe..pelan-pelan...tarik nafas.....hembus...okey...kita sambung citer lagi yer...^_^

Malam tu sampai hotel, mandi, solat..lepas tu kemas-kemas sket supaya pagi esok tak terkejar-kejar nak check out baru nak kemas...lepas tu naik katil, pejam mata terus lena....tv pun tak tertengok sebab letih sangat...

Paginya, check out hotel lebih kurang pukul 10 am...konon nak check out pukul 9...konon la....tapi terlajak laris....

Lepas check out, berhenti beakfast kat Kassim Mustafa...nak rasa balik kelembutan roti telur yang pernah dimakan satu ketika dulu....

Disebabkan tak jumpa parking, husband turunkan saya dan Khasif dulu depan kedai...suruh order sementara dia gi parking kereta...


Roti telur Kassim Mustafa yang dirindui setelah 3 tahun tak jumpa...jujurnya dah tak sedap macam dulu...tak taulah maybe sebab dia bagi roti yang dah hampir-hampir sejuk....


Tunggu punya tunggu..husband tak datang-datang jugak...hai manalah dia gi cari parking ni...Khasif makan sket-sket...dia kan suka roti telur...

Saya sambil makan, sambil jenguk-jenguk kepala intai husband...


Setelah menunggu hampir 30 minit...barulah nampak husband muncul dalam kedai dengan muka ketat......adoila....kalau husband muka ketat maksudnya ada la benda yang dia bengang tu....

"Abang parking mana?" tak marah..lembut je...berani ko marah husband tengah macam tu....hahaha....

Rupanya dia bengang  pusing dah berpuluh kali tapi tak jumpa parking...

"Parking atas garisan kuning..tak taulah kena tunda kereta nanti" husband tak puas hati...

Roti yang saya order untuk dia tadi pun dah sejuk..lagilah dia mood tak ok...tapi dia makan jugak...kui kui kui...lepas tu dia order satu lagi roti telur panas-panas...lepas tu barulah mood dia ok...hohoho....

Dah habis bfast...teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya....husband nak bawak Khasif tengok butterfly...kalau kami berdua je memang takla saya nak pergi...takde la minat sangat tengok binatang ni..tapi sebab Khasif I turutkan ajer.... kata nak jadi isteri dan ibu mithali....hehehe...


Dari bandar Goergetown (A) ke Butterfly Farm (B) jaraknya adalah 22 km...perjalanan mengambil masa 40-45 minit...

Bayangkan perjalanan nak ke sana kena drive jalan tepi bukit, berlekok-lekok, naik dan turun bukit...jalan 2 hala..agak bahaya..so memang kena berhati-hati takut ada kenderaan dari depan masuk lorong kita...


Selepas berjaya mengharungi jalan "Ice Road Trucker"..akhirnya sampai la ke Penang Butterfly Farm...elok je nak kuar kereta, Khasif pun cakap...

"Babah..yak.." sambil tunjuk buntut dia...


Again.....kenapa time ni adik? kenapa tak tunggu balik hotel dulu....huhuhu...



Sementara saya ke toilet cuci yak Khasif, husband snappy gambar kat luar....tapi bila tengok semua gambar yang dia snap..semua dari tepi...macam malu-malu je nak snap...tapi takpe..faham, husband I kan pemalu....^_^

Lepas dah setel semua, beli tiket..untuk MYKad holder RM18, MYKid holder RM10...tapi Khasif masih lagi free of charge..


Dah masuk dalam, jumpa taman yang dipenuhi pokok dan rama-rama yang beterbangan...Khasif yang terkejut tengok apa ntah...



Babah tunjuk butterfly dia ketakutan..
"tak nak..tak nak.." butterfly pun takut ke dik..
T_T


Snappy si cantik rama-rama...


Rama-rama yang tengah mengawan pun dapat tengok...huhu....
Saya cuba cari yang warna cantik macam pink ke, purple ke, biru ke...tapi tak jumpa..
Mostly hitam, hitam-putih dan oren...


Satu je kat taman ni saya tak berapa selesa sangat ..ada bau nanas yang dah lama...

Kat sini diaorang hiris nanas bulat-bulat lepas tu letak kat tepi-tepi pokok..maybe nak tarik rama-rama singgah atas nanas tu supaya pengunjung dapat tengok dekat...tapi tula nanas  kan kalau lama-lama bau nyer acam... -.-


Si rama-rama terperangkap di dalam sangkar...sabar yer...^_^


Sebelum masuk tadi dapat buku/ pemplet berbentuk rama-rama..kat dalam tu ada info tentang rama-rama...


Serius je muka...macam tengah fikir cari harta karun..




Adik..cepat ibu nak tangkap gambar...
Terus duduk buat peace...
T_T


Ok murid-murid...dengar sini...
Butterfly ni nama dia Cepora Aspasia Olgina..
Kerlass sangat nama ko jah....!


Khasif lebih tertarik tengok fish...T_T


Segerombolan rama-rama...


My little princess yang semakin membesar dan semakin panjang akal...



Masuk bahagian dalam ada bilik teather...tapi kami duduk sekejap je..


Gambar bertiga tak banyak dapat snap...ini pun mood Khasif tengah ok..

Gambar berdua dengan husband? lagilah takde...T_T



Dah hujung tu sebelum keluar dapat jugaklah tengok butterfly yang cantik-cantik..tapi dah diawet dan letak dalam frame..

Saya sempat beli dua ketul FM Butterfly Farm kat sini...FM penang dah banyak beli dulu..so takdela excited nak beli lagi...

Kalau korang ada anak-anak yang dah sekolah, yang minat sains dan biology..kat sini lah tempatnya...boleh tengok pelbagai spesis rama-rama, kitaran hidup, habitat, population..macma-macam lagi la..nak belajar tentang serangga dan katak pun ada...

Okeylah...lepas tu masuk kereta nak cari tempat makan plak...jam dah menunjukkan pukul 2.30 pm..patutlah perut dah lapor...

Jom gerak ke destinasi seterusnya...

Bersambung...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...