24 September 2014

Catatan Perjalanan: Pantai Batu Feringghi, Penang - Part 8

Assalamualaikum.....

Korang..semalam birthday saya tau..hehehe....dah tuo dah....orang pertama yang wish sudah tentulah my husband...kata isteri tercinta kan..tepat pukul 12 malam, masuk je 23/09 husband call...

Malangnya saya masa tu tengah tidor..angkat phone tapi tak sedar sangat masa husband wish dalam telefon tu...mamai dah ke bulan ke bintang mana ntah....

Esoknya tengok ada mesej kat wasap dari husband wish birthday...lepas tu teringat macam ada cakap phone dalam mimpi.....tanya husband,  abang ada call ke malam tadi?

Husband cakap...
"patutla abang perasan sayang cakap ntah apa-apa...tak dapat tangkap.."
Hahahaha..menagis dapat isteri macam ni...T_T

Thank you semua yang wish my birthday, yang mendoakan kesihatan dan kesejahteraan saya....malam tadi kat group wasap berduyung-duyung dapat mesej..terima kasih sangat2 atas ingatan korang...^_^

Okeylah...nak sambung balik citer ke Penang hari tu...tinggal beberapa part je lagi..bertabahlah yer....hehehe...

Petang tu kat bilik hotel, tengah bersiap-siap nak turun bawah...tiba-tiba cuaca kat luar bertukar gelap...angin datang kuat macam ribut uolss...nampak dari bilik orang tengah jalan kaki bawak payung, payung tu dah berlipat-lipat kena tiup angin...amboi..berlipat-lipat tu...hehehe...lepas tu hujan lebat...

Alamak...camne nak jalan-jalan kat pantai ni...tak boleh nak swimming la adik...kesian anak aku....takpe...tunggu kejap..rasanya tak lama kut hujan...


Sambil tunggu hujan berhenti, dua beranak ni main-main dulu kat bilik...
Tengoklah si kecik tu dah siap sedia pakai swimming sut..tak sabar nak berenang...

Tak lama dalam 15 minit cuaca kembali okey..hujan lebat dah berhenti...tapi masih ada rintik-rintik gak la.......


Turun bawah tengok payung pun ada yang terbalik...
Kuat betul ribut tadi...
Nasib la tak hujan lebat masa dalam perjalanan ke Balik Pulau tadi...
Tak boleh bayang jalan berliku-liku, tambah hujan lebat dengan angin kuat tu..T_T



Usyar-usyar sekitar kawasan hotel...banyak kerusi boleh duduk santai...
Pondok hujung sana tu tempat massage...
Macam best je....tapi tak nampak orang pun kat pondok tu...
Maybe sebab lepas hujan ribut kut...


Jalan-jalan ke depan menuju ke pantai...
Kat pantai depan hotel pun tak ramai orang..
Ombak macam garang jugak petang tu..maybe sebab angin masih kuat...



Khasif yang kegelian bila pijak pasir...hahaha...
Dia rela berdiri tegak, tak bergerak lansung...sambil jerit-jerit suruh datang kat dia...
Lagi seronok nak usik si kecik ni...hehehe...:p

Lepas tu bila dia pusing belakang, tengok ada pompuan arab berdiri kat tangga tengah tengok dia...
Lagi kuat menjerit-jerit takut orang tu amik dia..hahaha....


Babah dukung bawak gi dekat dengan pantai...
Tapi tak dekat sangatla sebab ombak macam kuat je...
Tak berani tanggung risiko nak main air...

Belakang sana couple arab tau..bukan orang tempatan...
Maybe datang honeymoon kat sini...
Mostly yang stay kat hotel ni orang arab dan mat salleh...


Seronok kan dapat  layan perasaan tepi pantai...
Pandang laut yang terbentang luas rasa tenang je...
Dah lama tak dapat saat-saat macam ni....
Dulu-dulu masa zaman tak kawin lagi..selalu jugak kalau balik kampung lepas-lepak tepi pantai makan keropok lekor..
I kan orang terengganu..^_^

Sekarang ni sejak ada anak, jarang berpeluang pijak pantai...
Entahlah...tak berkesempatan sangat...


Khasif si penggeli..
Kat rumah ke kat mana-mana la... kalau dia jalan tanpa alas kaki..
Tiba-tiba kalau dia rasa tak best macam ada pasir ke...nanti dia jalan jinjit kaki...
Kalau cebisan kertas ke, tisu ke melekat kat kaki pun dia boleh menjerit-jerit tak suka...
Penggeli sangat..

Orang kata..bukan saya kata...kalau anak geli pasir...ajar dia main pasir biar dia terbiasa..
Masalahnya ibu pun penggeli pasir jugak...hahaha....


Demi anak ibu buat-buat tak geli okey...
Pegang-pegang pasir pantai buat-buat seronok..
See. bila dia tengok, dia macam excited nak join sekali...



Lepas tu babah join main-main sekali...
Gali lubang masuk kaki dia...
Pasrah je...


Lepas tu hamik ko....
Kaki pun dah boleh pijak pasir...


Seronok sangat la tu...
Ingatkan lepas tu balik umah okey la...
Tapi tetap lah jalan jinjit jugak kalau pijak lantai berpasir...
T_T

Apa pun best jugak dapat bersantai tepi pantai batu feringghi ni...
Pasir pantai bersih takde sampah sarap...
Tapi tak taula sebab kat area hotel so pantai terjaga...

Lepas main kat tepi pantai....
Masa untuk swimming....


Sebelum masuk kolam, bilas badan dulu..
Supaya nanti masuk kolam takdelah badan terkejut beruk terkena air sejuk dalam kolam tu...^_^


Mereka berdua je mandi kolam..
Saya kali ni tak bawak swimming sut...
Lagipun kali ni memang tak excited nak mandi sekali...
Lebih kepada nak rilek-rilek je...


Khasif tengah belajar swimming dengan babah..
Pelampung dia tertinggal kat umah...
Risau la jugak takut husband terlepas tangan...ish..ngeri..
Dengan kita memang la tak dalam...tapi dengan si kecik tu dalam okey...


Amboi...happy nyer dia...


Siap nak kuak lentang lagi tu...
Bila babah stop, taknak...nak kuak lentang jugak...


Nampak? 
Mata ke atas sebab nikmat sangat...
^_^

Saya tak sedap hati Khasif mandi kolam tak pakai pelampung..
Husband pun macam dah sakit bahu duk pegang dia dalam air..hehehe...
So saya ke kedai kejap kat dalam hotel nak beli pelampung...
Tapi untuk budak kecik takde..dah habis...yang ada pun untuk budak besar...

Nak beli life jacket pun takde untuk budak kecik...
So tak beli semua..beli jajan je untuk saya..hehehe...
Bila gi kat kolam balik terkejut tengok husband dah tak pakai baju...
:O

Rupanya husband cakap staff yang jaga kolam datang kat dia tadi suruh bukak baju..
Tak boleh pakai baju masuk kolam...

Hello!!
Agak-agakla wei..ingat kami ni jakun sangat ke...
Memangla tak boleh pakai t-shirt masuk kolam mandi...
Tapi husband pakai jersi...
Sah-sah ada tampal kat pondok towel tu, jenis kain apa yang boleh pakai dan tak boleh pakai...

Awak baru kerja semalam ek?
Ke mata tak clear..
Tak boleh nampak ke kain jenis apa orang pakai tu...

Saya siap bagi jelingan maut lagi...
Besar kecik besar kecik je saya perati pekerja tu tengah duk atas bangku tepi kolam...
Tak puas hati okey layan husband I macam tu..
Siap la ko...
Hehehe...acah jer....


Dah habis mandi kolam...
Tersenyum girang nampaknya dia... ^_^
Naik tu pun sebab dah sejuk gigil-gigil kan...
Selagi tak sejuk selagi tu la taknak naik si kecik ni....

Lepas mandi kolam, naik bilik...masa tu dah nak magrib dah...
Tiba-tiba saya sakit gigi....
Adoila....makan jajan tak ingat dunia la ni tadi...
Tengah-tengah syok bercuti tiba-tiba sakit gigi...
Korang tau kan sakit gigi ni seksa jiwa dan raga..huhu...

Dua kali gosok gigi...baring kejap kat katil...terus takde mood...
Sementara tu dua beranak syok mandi kat bilik air plak....

Nanti sambung lagi yer....bye-bye.....^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...