23 September 2014

Catatan Perjalanan: Park Royal Hotel, Penang - Part 7

Assalamualaikum.....


Kali ni saya nak sambung lagi citer perjalanan mengelilingi seluruh pulau pinang....


Adik-adik dah baca dah bagaimana bermulanya perjalanan berliku akak dari

Bandar Georgetown ke Penang Butterfly Farm (A) ke (B)...

lepas tu  Cari Laksa Kat Balik Pulau..lepas tu ke Bayan Lepas... (C) ke (D)...

Sekarang nak sambung lagi dari Bayan Lepas ke  Batu Feringgi (E) untuk check in hotel...


Bukan calang-calang orang tau dapat pusing pulau dalam masa setengah hari...T_T

Dua kali isi minyak...sape nak jawab tu...huhuhu......

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit baru la sampai di Park Royal Hotel, Batu Feringgi..sebenarnya hotel ni adalah pilihan kedua...

Pilihan pertama saya hotel kat area Batu Feringgi jugak...NO..bukan Hard Rock Penang ...ada satu lagi hotel yang berjaya mencuri hati saya...bilik dan katil dia tip top cantik sangat-sangat...tapi malangnya masa hari nak booking online tu, bilik hotel tu banyak yang dah habis..cuma tinggal bilik yang harga 1K ke atas untuk satu malam....

Amboi...memang tak la kalau nak amik bilik 1K untuk satu malam...boleh je amik bilik tu tapi lepas tu menyesal la sebab membazir duit...bukannya taraf VIP sangat awak tu kan..huhuhu...

Nanti kalau ke Penang lagi wajib stay kat hotel 1st choice tu 3 hari 2 malam...balas dendam okey..hahaha....


So takpelah...Park Royal Hotel pun ok jer (pujuk hati sendiri)... view dari atas..gambar sendiri takde..sumber dari google...

Sampai-sampai parking kereta dulu, keluarkan beg semua...nasib baik parking kat depan hotel tak jauh nak jalan masuk lobby..

Tengah-tengah nak angkat beg ada la sorang bellboy datang nak tolong angkat beg dan luggage letak atas trolly..eh boleh plak husband ku ini menolak  "takpe...takpe...."

Aduii la nyer pun...tak faham betul dengan husband ni...hari tu kat PD pun macam tu jugak..orang datang nak bagi bantuan tapi dia taknak..nak jugak angkut semua beg tu sendiri...kiri kanan beg..dengan anak nya lagi...kita bayar la by service diaorang...bukan free...

Orang lain masuk lobby hotel lenggang kangkung..cuma bawak handbag je...I kena angkut semua beg sendiri U know...T_T

"Takpe yang..nanti check out kita panggi bellboy..." erm.......yolah tu bang....-.-


Front desk hotel...kali ni husband yang buat urusan check in...
 
Lounge

Eh..tapi kami tak dapat welcome drink pun...:(

I dah la penat pusing satu pulau...dengan angkut beg kiri kanan lagi...ingat nak duduk la kejap sementara husband setel check in..Khasif plak buat hal...nak ikut babah...taknak duduk situ...takpela...husband bawak la dia sekali....

Waa...!! dia meraung tunjuk saya..nak ibu ikut sekali..taknak berpisah dengan salah sorang...padahal depan tu je..bukannya jauh pun...grrr......sabor je la....

Khasif menangis...saya tunjuk kolam....


Eh...terus stop nangis..bagi beg galas dia suruh ibu pegang....


Nampak? nak buka baju tang tu jugak, nak swimming kat kolam....

Nasib baik tak lama lepas tu babah setel check in, dapat kunci terus naik bilik dulu....


Bilik kami untuk satu malam..Superior King Room...
Kali ni tak amik bilik sea view pun...rasa macam dah boleh agak bukan banyak masa sangat pun nak layan view dari balkoni bilik...


Bilik dari sudut lain..


Bantal banyak tapi ada satu yang berbau...tu namanya nasib tak berapa baik...T_T


Dressing table...
Bilik agak besar tapi pendapat pedibadi saya furniture agak "old school"...
Telefon bilik lagilah..kena charge baru boleh guna..
Satu hal nak menunggu telefon ada bateri baru boleh call frontdesk..
Dahla plug tak banyak...


Balkoni sekangkang kera...layan je la view yang tak berapa nak cantik sangat tu...
Nasiblah..kalau nak view yang cantik...sila upgrade bilik...
Tapi tak sempat pun nak duduk-duduk sebab petang tu hujan...


Cermin dalam bathroom...


Kat dalam sana tempat shower...

Masa booking bilik sepatutnya superior king ada bathtub..
Tapi bilik yang saya dapat ni takde bathtub..
Then bila cek balik kalau bilik yang takde bathtub ni sepatutnya bilik standard jer..camne tu?

Lantai bila basah tersangat licin..so dangerous untuk yang ada anak..tak sesuai..
Sepatutnya kena tukar tile lain...yang tak licin...


Lampu bilik memang banyak...yang bagus time nak tidor boleh kurangkan beam cahaya..lampu akan jadi malap...best sket nak tidor...

Hmmm..setiap kali check in hotel..Khasif akan terkam telefon dulu..maklumla kat rumah takde telefon...T_T


Apalah yang dia duk fikir dalam kepala...
 

Dua orang ni kan asyik berdating je....
Tengokla tu...borak apa ntah...siap landing-landing lagi...
Bila ibu landing sebelah babah..dia tolak okey...

Takpelah....ibu berundur diri demi kebahagiaan anak...
Batu belah batu bertangkup mana? huhuhu....


"Adik nak swimming tak?"
Terus teruja...nak..nak...

Okey..lepas dah rehat kejap...solat..
Siap-siap untuk turun ke bawah buat aktiviti apa yang patut...

Nanti la sambung citer lagi yer....
Aniyo.....^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...