23 September 2014

Catatan Perjalanan: Mencari Laksa Janggus, Penang- Part 6

Assalamualaikum....

Lepas keluar dari BUTTERFLY FARM, perut berkeroncong tanda dah lapor...kalau ikutkan saya nak patah balik ke Batu Feringgi dulu sebab booking hotel kat area situ...tapi husband bunyi dulu macam nak makan laksa...so saya pun ok je la....

Orang cakap laksa yang paling femes sekali kat Penang ni Laksa Janggus...masa tu map takde..mr.waze cakap dalam 22km...ooo ok la...22 km ibarat Shah Alam ke Puchong..takdela jauh sangat....

So gerak la kami tiga beranak ke Laksa Janggus yang terletak di Kampung Perlis, Balik Pulau dengan bantuan Mr.Waze...ingatkan dah habis butterfly farm, jalan seterusnya ok la...rupa-rupanya jalan nak ke balik pulau ni dua kali mencabar dari tadi...T_T..


Dah balik hotel baru tengok kedudukan tempatnya kat mana...rasa nak nangis..huhu....

Saya gerak dari Butterfly Farm (B) ke Laksa Janggus, Balik Pulau (C) dengan perasaan yang begitu teruja nak makan Laksa Janggus...tapi tidak la ku sangka jalan ini berlekok-lekok, berliku-liku, turun naik bukit..jalan yang penuh mencabar......

Husband yang tengah drive pun pening..apatah lagi passenger kat belakang ni...nasib dia tak muntah je...hehehe...Khasif dari aktif terus senyap...tak taulah dia menahan perasaan loya ke, tengah pening ke tapi duduk senyap..-_-

Setelah mengahrungi perjalanan hampir 40 minit, sampai lah ke Kampung Perlis, Balik Pulau..tapi tak nampak lagi Laksa Janggus...dengan arahan Mr.Waze kami teruskan lagi perjalanan..

Sedang saya dan husband mencari kedai laksa, Khasif yang tertidor dalam perjalanan tadi terjaga..dia menangis, meraung...

waaa...waaa....waaaa...

Rupanya nak susu....masa tu air mineral plak dah habis..ingatkan lepas check out hotel pagi tadi nak beli kat kedai tapi terlupa...

Khasif sekarang sejak dah besar dia punya ragam boleh tahan MAHA HEBAT...dia bukan setakat meraung...dia mengamuk..dia baling apa saja barang yang dekat dengan dia...selagi tak dapat benda yang dia nak selagi itulah dia takkan berhenti...

Husband drive cari kedai nak beli air tapi boleh dikatakan semua kedai tutup..hari Ahad kedai runcit pun tutup ek...aduh..camne ni...

Tiba-tiba mr.waze cakap...

"You have reached your destination on your left" tengok kiri bukan kedai laksa janggus tapi surau...gilo apo waze ni?

Alang-alang berhenti dalam kawasan surau, buat susu untuk Khasif..nasib baik ada air masak sket dalam botol minuman dia...

Dah dapat susu..baru la dia senyap sambung tidor balik....baru lah saya lega....baru lah boleh fokus cari kedai laksa janggus....

Setting balik waze, pun dia cakap kat surau tadi...nak tanya orang pun macam takde orang...husband drive pusing-pusing lagi dalam keadaan kerengsaan...^_^

Husband saya ni bukanlah jenis orang yang cepat marah....even kalau barang dia orang lain buat rosak dia susah nak marah...TAPI dia akan marah kalau dia cari satu-satu benda tapi susah nak jumpa...pusing-pusing tapi tak jumpa-jumpa, dia rasa satu pembaziran masa...itu yang dia akan moody...

Saya? Rilek je...siap suruh berhenti mana-mana nak tanya orang...tapi lelaki kan memang perangai tak suka bertanya kalau bab-bab jalan...malu ke apa saya tak tau..kalau pompuan rilek je...tanya banyak kali lagi saya suka...orang cakap malu bertanya sesat jalan..betul tak..^_^

Pusing-pusing last-last nampak la sign board Laksa Janggus ke kiri...eh..betul dah tadi ke situ...tapi tak jumpa plak...rupa-rupanya depan sana lagi...waze yang salah...ngok ngek betul...

Dah dekat nak sampai...hati dah berbunga-bunga..tak sabar nak rasa laksa yang paling sedap di penang ni...

Sekali dah sampai.........

The kedai is TUTUP....


WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA............................

T_T

Menangis air mata darah...
Korang dapat rasa tak betapa frustnya hati ku ini.....dari jauh datang dengan harapan yang tinggi, tempuh plak jalan yang penuh dugaan dan berliku-liku...sekali ini HASILNYA...

Okey...memang tau kedai start operasi pukul 4pm...tapi masa tu dah pukul 3pm lebih..tapi takde pun tanda-tanda kedai akan beroperasi..takde orang lansung..takde pekerja...takde..sunyi sepi.....kerusi semua terlingkup kat atas meja...rumah pun pintu semua tertutup...(kedai kat depan rumah dia je)...

Tak tunggu lama...terus gerak keluar dari balik pulau....sepatutnya nak kena check in hotel kat batu feringgi tapi husband taknak lalu jalan tadi...dia kata jauh pun jauhlah..sanggup drive jalan lain yang lebih selamat...

Dia kata lepas ni taknak dah datang balik pulau lagi..
BUNYI MERAJUK JE....

Tapi takpe..kalau ke Penang lagi lepas ni saya tetap nak jugak ke balik pulau nak rasa laksa janggus...tapi lalu jalan bayan lepas lebih selamat...pandai-pandai la nanti pujuk husband..^_^


So keluar dari balik pulau (C) menuju ke bayan lepas (D)..

Sampai bayan lepas, singgah satu kedai makan nak mengisi perut....cuaca boleh tahan panas masa tu..lapor dan dahaga silih berganti....

Kedai tu nama Pak Mail ke Pak Din lupa dah...makan nasi dalcha...first time saya dengar dan rasa nasi dalcha...lupa nak snap gambar...


Nasi dalcha macam gambar kat atas ni...warna kuning..makan dengan kari dal, lauk macam-macam boleh pilih..ayam kurma, ayam masak merah, ayam goreng, ayam masak hitam...lepas tu ada acar timun..

Tak tau sebab saya tengah lapar sangat ke tapi memang sedap!!  licin saya makan....

Tanya husband..

"Nasi dia warna kuning dia masak dengan apa ek by? sedap.."
"Ntah..letak pewarna kuning la kut"

PITAM!!

Ada ke dia cakap letak pewarna..ingat ni KL ke main letak nasi dengan pewarna...nasi tu kalau makan saja pun dah sedap...macam makan nasi minyak..tak letak kuah pun ada rasa...

Rupa-rupanya lepas search resepi, nasi dalcha ni dia masak dengan kacang dal dan beberapa rempah lain..patutla nasi tu sedap...so next time kalau korang ke Penang, boleh try nasi dalcha...recommended!. terubat jugak lah hati ini.....

Dah habis makan, selang dua kedai ada kedai Jeruk Madu Pak Ali...korang pun tau kan jeruk ni tengah femes sekarang....so jom kita try beli untuk rasa dulu....


Usyar-usyar jeruk apa yang ada....datang sorang adik lelaki ni tanya saya nak jeruk apa...dia nak tolong letak...thank you adik...

Orang lain ramai tengah menunggu nak beli jeruk campur...kalau nak jeruk campur kena tunggu lama sebab tuan kedai yang isi...kalau nak jeruk asing-asing macam saya ni  boleh letak sendiri.....tapi bila adik tu nak tolong bungkus bagus jugak...^_^



Selain jeruk ada rojak dan macam-macam lagi makanan kat dalam kedai...kalau gambar dari tepi macam ni tau sendiri la yer sape yang tolong snap..^_^.


Asam madu..tak tau rasa camne..husband ada beli tapi saya tak rasa pun...


Jeruk yang dah siap packing pun ada..tapi macam orang tak minat je nak amik...orang lebih suka jeruk yang baru dibungkus..maybe takut jeruk lama kut...




Muka tak puas hati...adik tadi tengah tolong saya kan..lepas tu ada mak cik tu sorang sibuk nak suruh isi yang dia jugak..takpelah..tapi lepas tu sibuk suruh adik tadi isi yang lain jugak sampai adik tu terlupa dia tengah packing yang saya punya...eeiii..makcik ni...kalau aku tau aku buat sendiri tadi...lagi cepat...

Lepas dah siap beli jeruk untuk rasa-rasa je dulu....terus gerak ke destinasi seterusnya....perjalanan masih jauh...


Sorry yer adik-adik...hari ni kita belajar geografi sket...jangan jadi macam akak tau...gi travel tak bawak map so tak boleh nak agak yang mana patut pergi dulu..yang mana patut pergi kemudian...last-last jadilah huru hara samapi pusing satu pulau....

Nanti sambung lagi yer...^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...