19 September 2014

Catatan Perjalanan: Nurul Ikan Bakar, Penang - Part 4

Assalamualaikum wbt....


Hari ni saya akan sambung lagi kisah percutian ke Penang...walaupun dalam keadaan takde mood tapi saya tetap akan cuba....

Lepas turun dari BUKIT BENDERA, dah pukul 7.30 malam baru sampai kat kereta..tak balik ke hotel dulu...alang-alang dah ada kat luar, kita cari tempat makan malam la plak...

Kali ni salah satu tujuan ke Penang sebab nak serbu tempat makan best sekitar Penang...banyak jugak dalam list saya tempat makan yang wajib singgah..salah satunya RESTORAN NURUL IKAN BAKAR SPECIAL....ooohhh...I LIKE IKAN BAKAR....

Kedudukannya adalah di Batu Uban, Gelugor...so mohla ke sana...mr.waze..tolong tunjuk jalan yer....^_^

Nasib baik ada waze...kalau tak mesti saya sesat..jalan nak masuk ke restoran gelap gelita..dah hujung-hujung husband siap tanya betul ke ada tempat makan kat dalam ni? huhuhu...follow je la bang....

Sebenarnya kedudukan restoran ni tak jauh pun dari Jambatan Pulau Pinang..tapi sebab first time nak ke sana, gerak dari bukit bendera plak tu, campur plak malam gelap..tu yang rasa jauh ntah ke mana-mana perginya....


Bila dah sampai nampak restoran,baru lah lega...

Fuh nasib baik betul , tak sesat jalan...kalau tak,  ada yang balik hotel terus malam tu..hehehe....

Saya sampai agak awal jugak...customer tak ramai lagi...tempat duduk pun banyak lagi...


Satu yang saya suka tentang restoran ni ialah ada banyak meja...pilih je nak duduk mana...luar, dalam, meja batu, meja bulat, bersila makan kat meja jepun..makan kat pondok atas pokok pun ada....sila jangan segan-segan...

Tapi yang ada anak kecik tu rasanya better makan kat bawah jelah..buatnya tengah makan anak-anak main kejar turun naik tangga..kan bahaya...


Kami duduk bersila la best...boleh makan banyak..hahaha...senang tak payah nak amik kerusi baby untuk Khasif...dia kan rendah kepala tak berapa nak lepas meja lagi...kalau duduk kat kerusi biasa nanti makan terjenguk-jenguk kepala..kesian...

Masa ni babah muka stress..."adik yak ke?"

Rilekla babah...anak yak jer...hal kecik...dia punya stress macam anak sakit...^_^

Apa-apa pun kita order makan dulu...tak tau la kenapa susah sangat pelayan nak datang amik order kat meja saya..halimunan ke kami ni? terkapai-kapai panggil pelayan nak order makanan...

Orang lain sibuk duk bersesak-sesak pilih ikan dan seafood..saya rilek je suruh pelayan tolong pilih...lagipun dia memang nak tolong..saya cuma cakap nak jenis ikan, size amik yang sedang-sedang tak besar sangat, tak kecik sangat...senang I duduk je tunggu kat meja...


Sementara tunggu makanan sampai, saya gi basuh yak Khasif dulu...lepas tu husband take over pakaikan seluar...ada anak kecik ni korang kena standby bila-bila masa yer.... kalau dia rasa nak yak, bila-bila masa je dia yak..walaupun sedang tunggu makanan...-_-


Tuan blog yang happy tak sabar nak tunggu ikan bakar...


Saya cam biasa..minuman fav nescafe ais....

Makin lama makin ramai orang..pukul 9 malam ke atas adalah waktu peak hour...penuh meja...tapi tunggu makanan sampai takdela lama sangat..lebih kurang 20 minit je...itu order masa orang tak berapa ramai lagi yer..tapi time dah penuh baru nak order tak sure lama ke tak nak menuggunyer pun..


Kailan Ikan Masin..sedap..


Tomyam Campur...
Kalau ikut selera saya biasa-biasa je..agak masam sket..tapi masih boleh diterima tekak...


Kerabu Sotong...recommended.
Sedap...sotong pun fresh..cuma husband komplen terlampau banyak sangat cili..
Dia punya cili tergigit sket je, sampai ke kepala terasa pedas...


Pari Bakar...my fav..
Not bad la..sedap..tapi sebab pernah makan yang lagi sedap..so tak boleh nak cakap perfecto...
Ohh tapi air asam dia memang sedap...cukup rasa pekat, masam, pedas..


Kerang Bakar..
For me biasa-biasa je sebab isi kat dalam kecut dan kering..
Tak tau maybe dia bakar lama sangat..


Makanan dah terhidang..apa lagi...jom santap...

Makan tak tengok kiri kanan dah...kalau mak mertua lalu pun tak sedar agaknya.hehehe...Khasif pun masa makan behave je tunggu ibu suap sambil tengok video...

Nasi tak habis lagi ni..husband dah cakap nak order nasi tambah... makan besar nampak? ^_^ 

Saya pun malam tu makan bertambah uolls....tak pernah-pernah makan bertambah...

"Sayang tambah nasi? selalu tak pernah pun" husband terkejut pelik bin ajaib...

Ala by..sekali sekala...apa salahnya...lagi pun misi holiday kali ni memang nak makan banyak-banyak...balik rumah nanti ikat perut balik..hehehe....

So kesimpulan makan kat NURUL IKAN BAKAR NI dari 10 saya bagi 8 bintang...recommended...harga pun sangat affordable..saya makan malam tu tak sampai RM50..murah kan..^_^

Maybe kalau korang ke sana boleh try jugak ikan siakap bakar, ketam dan sotong goreng tepung..

Lepas habis makan, ingat nak jalan-jalan waktu malam kejap tapi tak jadi...semua macam dah letih...so terus balik hotel...habis hari pertama di Penang..

Nanti sambung citer keesokan hari plak yer.....^_^

2 comments:

  1. assalam kak ,kak taw x dia buka dan tutup hari apa ? ^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..tak pasti la..kena tanya orang Penang la dik..

      Delete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...