02 July 2010

Honeymoon di Langkawi....

Setiap kali teringat ttg honeymoon...feeling saya mesti terganggu...bukan sebab tak best tapi bila teringt gambar2 yang ambil masa honeymoon dulu tak smpt diselamatkan...:(. sedih...


Masa honeymoon saya tk bwk kamera..sebab masa tu saya cm tak puas hati sket gmbar yang di ambil dgn kamera tu...so, saya just bawak hs jelah..kat sana snap gmbar pun dgn hs jelah...snap punya snap..balik umah saya tak transfer terus dlm gajet lain...cuma ada lah saya transfer sket2 dlm laptop sebab rasa cm mls nk transfer byk2 terus...nak dijadikan citer, satu hari hs saya buat hal...sume gmbar2, video2 kt dalam tiba2 hilang..:(


Sedih masa tu..husband pun cm agak marah sketlah lps gmbar2 sume tu hilang..kenangan berharga tu...:(. saya pun tak tau knp boleh jadi camtu...mybe memory card problem kut...nasib baiklah saya smpt jugak tranfer beberapa kpg....


Oklah nak citer masa kat sana ni...kami gi honeymoon kat Langkawi je..kami decide gi sana sebab Langkawi ada byk tmpat yang boleh dilawati...konon2 lah..takdelah asyik duk je kt bilik je kn...hehehe..boleh jalan2...lagi satu kat sana boleh gk shopping brg2 dapur..kuali, periuk, pinggan mangkuk..murah2 kat sana....


Kami bertolak dari KL ke Kuala Perlis naik bas je...sampai Kuala Perlis pukul 5 lebih..lepas smyg subuh, terus naik ferry..tak mandi pun..:p. masa naik ferry tu gelap lagi..muka pun ngantuk je lagi..:)

Tengoklah muka org yang tak mandi lagi ni..hehehe...masa ni gelap lagi..org lain sibuk cari tmpt duduk..kami dah snap gambar dah..excited punya pasal..;p. tapi tak bestnya, ferry yang kami dapat tu ferry kecik je...tak dpt ferry yang besar. tak kisahlah..janji selamat sampai sana..


Sampai kat terminal...kami bfast dulu kat restoran mamak...punyalah ramai org kat situ...boleh tahan jugaklah nak menunggu air sampai..dah siap bfast tu, gi atm dulu amik duit..hehehe..itu yang paling penting okey..lepas tu keluar dari terminal...blur blur lagi masa tu..mana nak pergi ni...nak gi hotel pun awal lagi..pukul 2 baru boleh check in..


Kebetulan masa kami pergi sana, time cuti sekolah...keta sewa pun susahlah nak dpt yang murah2 ni..setakat berdua, membazir je sewa keta yang besar2 kan...nasib kami agak baik..mula2 kami nak cari kancil je...tapi kancil dah habis..yang ada keta kecik cuma kelisa je sebuah..kami pun amik tanpa banyak soal..sewa keta kelisa untuk 4 hari...harganya?lupalah..tapi satu hari kelisa RM 90 tak silap..

Dah dapat keta apa lagi..ronda2lah dulu kenal jalan...bukak map besar2, melilau cari jalan.:) mula2 tu agak kelam kabut jugaklah...tapi lama2 terer takyah tengok map dah..:). bangga jugaklah dengan diri sendiri..hahahaha...

Tengahari kami pun check in kat Bayview Hotel...stay kat sana 3 hari 2 malam...not badlah dia punya bilik...besar..saya amik view laut..cantik sgt2...rehat kejap, mandi, semayang..lps tu bersiap nak gerak keluar jalan2...

Destinasi pertama yang kami tuju ialah makam mahsuri...

Hai..belum apa2 dah berangan nak dodoi buai anak ke...hehehe...inai kat jari pun merah lagi...honeymoon puas2 dulu okey..:).


Kat bahagian dapur rumah mahsuri...masa ni adalah couple omputih depan saya tu...takut2 nak pijak lantai kat bahagian dapur tu..takut runtuh kut...tau2 jelah dapur & anjung rumah2 melayu lama kayu dia camne kan...jarang2...macam kayu buluh pun yer jugak..saya senyum jelah tengok gelagat diaorang tu..:)

Mintak tolong dgn kakak sorang tu snap gambar kami berdua...kesian muka husband saya nampak gelap...apa da kakak ni snap gmbar cm tu..hehehe...masa ni kat telaga mahsuri...cantik kan pemandangan sawah kat belakang tu...teringat suasana kampung masa kecik2 dulu..:)

Dah habis pusing2 kat sana..nak balik dah..sempat snap dulu kat kawasan depan rumah..:)

Sampai kat dataran helang ni dah lewat petang..hari pun dah nak gelap..malam plak gi makan kat restoran apa ntah..lupa nama...restoran tu kat tepi laut..tapi serius saya cakap, kami fail cari tempat makan yang sedap2..:(. semua mcm tak best je..maybe ada tmpat yang best cuma kami tak tau kut...

Hari kedua sebelum turun bfast...sempat snap gambar dulu..hehehe...mata pun bengkak lagi...teringin sgt nak gi mandi kolam kat bawah tu..tapi berangan je lah..ramai sgt minah2 salleh yang mandi kat situ...tak rela u biarkan suami i tengok diaorang pakai bikini sexy2 mcm tu..hehehe...:p


Makanan untuk bkfast dia sedap jugak...tamak haloba jugaklah kami amik..hehehe...saya amik 2 pinggan (nafsu makan mengalahkan org pregnant je..hehehe..), husband pun 2 pinggan gak...tapi last2 tak habis jugak..lapo mata je lebih..:)

Dah siap bfast..sempat pusing jalan2 dulu kat lobi hotel..tapi gambar ni je yang sempat diselamatkan...:(. 


Masa ni kat dalam keta kabel nak naik ke Gunung Machincang...masa kami sampai kat sana, susah yang amat nak dpt parking...ramai sgt org..pusing banyak kali jugaklah..last2 dpt parking jauh sgt...dah selamat parking keta, nak naik keta kabel plak kena beratur...barisan dia takyah ckplah kan...satu jam jugak beratur baru boleh naik...kl tak naik, rasa rugi plak..bukannya selalu dtg Langkawi kan...dah alang2 sampai....beratur jelah...


Tapi sayangnya gambar2 lain dah takde, hilang dlm memory card...:(. sayang sgt2....banyak tempat yang kami pegi...huhuhu...takpelah..lepas ni kena gi Honeymoon baliklah untuk kali kedua plak..hehehe....:).


Sebelah siang kami jalan2 makan angin..sebelah malam plak kami shopping !! :D. lepas check out kat Hotel Bayview hari ketiga, kami check in plak Hotel Citin...cantik jugak hotel tu cuma kurg satu bintang jelah kl nak compare Hotel Bayview..tapi oklah..bersih pun bersih cuma bilik agak kecik sket...


Hari keempat petang, last day hantar kereta sewa...masuk terminal, tunggu kejap ferry pun sampai...sampailah masa berangkt pulang...itu saja kisah honeymoon pertama saya dan husband...antara kenangan yang paling manis, paling berharga & sgt2 bermakna buat kami...:)


InsyaAllah, ada peluang lagi...honeymoon kedua akan menyusul di lain hari...jumpa lagi..wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...