09 July 2010

Trip ke Melaka-cerita 3

Saya sambung lagi cerita tentang trip ke melaka untuk bahagian terakhir...pagi cm besa pukul 8 turun bfast kat bawah...saya tengok ada mee kari (pelik sebenarnya pagi2 makan mee kari), bee hoon goreng (kosong), roti, sosej (tak goreng), ayam goreng, teh & kopi panas...saya masih tak boleh lupa...bila saya tuang kuah kari kat atas mee...mee tiba2 tukar jadi merah..oh my God..asid borik!!. boleh mandul suami2 kita kl makan asid borik tau tak.....isu ni pernah keluar dlm paper kenapa masih ada lagi mee mcm ni..????


Nak tak nak, kami bfast jugaklah..tapi tak habis pun saya makan mee kari tu..tk sedp..huhu..lebih kurang pukul 10.30 saya check out hotel...memang dah plan dari awal, tghari nak keluar dari bandar melaka sebab balik nak singgah nilai..so, tak banyak tempat yang boleh kami pergi last day tu..

Saya singgah di muzium samudera kjp...muzium ni merupakan replika kapal portugis Flor de La Mar yang dibina pada tahun 1990. bayaran masuk dalam muzium ni RM 3 seorang..kanak2 pulak RM1..

Saya paksa husband naik atas dulu sebab nak snap gambar...hehehe...kena paksa pun, sempat jugak bergaya ala2 model..:D



Masa ni saya dah naik atas dah...sebelum sampai kat dalam kapal tu..ada satu ruang macam anjung rumah2 lama gitu..duk kat sini boleh rasa tiupan angin kuat..best..:)



Ni masa kt dlm bahaian kapal..nak masuk dlm pun kena tanggalkan kasut jugak tau..sape2 yang nak tau sejarah pasal Alfonso de Alburquerque, laksamana tentera laut Portugis tu...silalah datang ke muzium ni...dialah yang jd penyebab keruntuhan Kesultanan Melaka dulu..


Patung Alfonso pun ada kat dalam muzium ni...dlm sejarah Portugis jugak ada tercatat, Alfonso ni jugak pernah cuba untuk MENCURI MAYAT NABI MUHAMMAD sebanyak tiga kali tapi tak berjaya sebab ada ribut taufan...wah..tiba2 saya jadi cikgu sejarah la plak..;).


Dah selesai pusing2 kat dlm replika kapal a.k.a muzium samudera ni, kami pun gerak nak balik dah..dlm perjalanan balik tu, saya singgah nilai sekejap nak cari tikar...pasal tikar tu, nanti saya post kat entry seterusnya...:)


Lebih kurang pukul 7.30 mlm, kami selamat sampai umah...itu sj cerita ceritu trip saya dn husband di melaka selama 2 hari...:). 

3 comments:

  1. Byk jugak sayang update..hmm...cakap hari tu takde masa nak update..ngular time keje la ni yer..hehehe.. :)

    ReplyDelete
  2. Sayang curi2 update...hehehe..mana ada ngular bang.. ;p

    ReplyDelete
  3. SELAMAT DATANG KEMBALI KE NEGERI MELAKA.. :)

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...