13 December 2010

Saya Nyaris Kemalangan....

Syukur Alhamdulillah..Allah masih panjangkan umur saya hari ni...selama bawak kereta, inilah kali pertama saya hampir-hampir terlibat dalam satu kemalangan....

Incident tu berlaku pagi tadi masa on the way nak datang kerja...seperti kebiasaan..sebelum drive baca doa naik kenderaan dan ayat qursi dulu sebelum gerak...hantar mesej kat husband...

"abang..sayang gerak dulu.."

" ok..sayang hati-hati bawak keta..jangan buat abang risau.."husband reply mesej saya...

Drive seperti biasa...semuanya berjalan lancar sepanjang highway..dari puchong ke bukit jelutong lebih kurang 30 minit saya drive...bila keluar je dari tol terakhir kat Bukit Jelutong...ada satu kemalangan ngeri yang baru berlaku...bas dengan motosikal..polis dan ambulan pun belum sampai...


Masa tu jalan tak jem lagi...cuma ada beberapa buah kenderaan yang berhenti nak tengok keadaan mangsa...saya drive sebelah bas tu tak berhenti sebab takut nak tengok...sempat saya tengok keadaan motor yang dah separuh hancur kat bawah bas..saya tak nampak keadaan mangsa camne...wallahualam..tunggu berita malam ni keluar kat tv...


Saya teruskan perjalanan seperti biasa..selalunya bila dah sampai area bukit jelutong, dah keluar dari highway..saya lega...maksudnya dah kira selamat...tapi itulah...accident tak kira jalan besar ke jalan kecik..kat mana-mana boleh berlaku kalau pemandu tak berhati-hati....


Lebih kurang 500 meter lagi nak sampai ofis...saya jalan straight..kat selah kiri saya ada simpang masuk..banyak kereta dari sebelah kanan cuba nak cross jalan saya lalu sebab nak masuk simpang saya cakap tadi tu...dari jauh saya dah tengok ada beberapa buah kereta yang cuba cross...kalau ikutkan ofis saya memang masuk ke simpang tu jugak..tapi saya biasanya akan masuk simpang yang kat depan satu lagi sebab nak beli bfast dulu..so saya straight jelah...


Tiba-tiba ada sebuah viva warna putih yang cross jalan nak masuk simpang tadi...saya dah dekat dengan kereta dia...nasib baik saya cepat bertindak...saya mengelak ke kiri, tekan brek kaki kuat-kuat..grr..grr..gr...kereta saya langgar divider tepi jalan..terus berhenti...nasib baik takde lori atau kenderaan lain kat depan saya...


Ya Allah...aku selamat..syukur dalam hati..saya sempat pusing tengok kereta viva yang jadi punca kereta saya terbabas..ingatkan dia nak berhenti..tapi dia terus blah macam tu je..saya tau orang tu kerja kat area sini jugak tapi malangnya saya tak sempat nak catat no plat kereta dia...


Lepas kejadian tu, saya rasa di awang-awangan...separuh sedar...saya cuba drive kereta pelan-pelan..tangan masa tu dah ketar...bila dah parking kereta kat tempat yang selamat..saya keluar tengok keadaan kereta..nasib baik tak kemek apa-apa...cuma kat bahagian bumper depan kereta calar teruk...


Saya call husband btau pasal benda ni...saya tak boleh...bila dengar je suara husband..terus rasa sebak..saya ketakutan...kalaulah saya tak sempat mengelak..kalau saya tak sempat brek tadi..apa yang dah jadi kat saya..camne keadaan saya sekarang ni...Syukur Ya Allah..Kau masih panjangkan umur ku..Kau selamatkan aku dari malapetaka buruk ni...syukur alhamdulillah..


Saya agak kecewa dengan pemandu kereta viva tadi...takde peri kemanusiaan lansung nak berhentikan kereta...datang tengok keadaan saya...camne dia boleh buat bodoh pergi macam tu je...takde ke perasaan belas kasihan, perasaan bersalah...takpe...kita tak jumpa kat sini..tapi kita akan jumpa kat SANA nanti....


Kepada semua yang baca entry kali ni...berhati-hatilah semasa memandu..sentiasa peka dengan keadaan sekeliling..kita mungkin dah drive elok tapi pemandu lain boleh mendatangkan bahaya pada kita jugak....ramai sangat pemandu kat Malaysia ni yang takde etika semasa memandu...sebab mereka,dah ramai orang yang tak bersalah jadi mangsa..ingat!! jangan sesekali kita lupa untuk baca doa setiap kali nak drive....

2 comments:

  1. betul Has mmg kita kena hati2 selalu sbb malang tak berbau.....syukur Has selamat....

    Has amik award kat blog teman yeak....sudi2 lah..

    ReplyDelete
  2. LeeAneem- syukur Alhamdulillah..ingatlah orang yang tersayang ketika memandu...hehe..

    Time kasih banyak-banyaklah sudi bagi award..nanti saya amik..=)

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...