18 February 2013

Ragam Khasif Dalam Kereta..

Assalamualaikum...

Tak jawab dosa.....eh tiba-tiba je kan....(^_^)

Time idea masih banyak ni, baik saya story cepat-cepat..nanti takut idea dah kering, segala gambar akan tersimpan dalam draft untuk selama-lamanya...begitu...

Pagi selasa 2 hari selepas kenduri SIL, tiba lah masa untuk bergerak balik ke Shah Alam...Khasif bangun awal pagi itu..ibu dan babah  belum mandi lagi dia dah bangun...lepas minum susu pukul 6.30 pagi,  dia dah tak nak tidor...sibuk nak belajar meniarap..

Planning nak turun awal sebelum hari cerah...tapi biasa lah kalau dah ada anak ni...(anak jugak dipersalahkan..hehe...). pukul 7.30 baru gerak dari rumah MIL...orang duk sibuk babai-babai, Khasif plak sambung tido...elok lah tu dik...

Khasif belum mandi lagi...lena sungguh dia tidor...yang kelakarnya bila babah stop kereta kat traffic light, dia menangis dan meraung tapi mata tak bukak..ibulah jadi tukang pujuk..bila babah dah gerak balik, dia stop nangis sambung tido..boleh tak macam tu?? baru 3 bulan dah pandai protes...


Dah puas tido, bangun kejap mintak susu..lepas kenyang dia main sorang-sorang...dia gerak-gerak kaki lepas tu dia tengok kaki dia...gerak-gerak lagi tengok pelik kat kaki sendiri..funny lah adik ni...


Dah puas main, merengek mintak susu....lepas dah kenyang sambung tido balik sambil mulut nyut-nyut hisap apa ntah...bukan ada puting pun kat bibir tu..singgah rumah kakak ipar kat Paka lebih kurang pukul 10.30 pagi sebab nak mandikan Khasif...Kak La masak nasi ayam...sedap sangat-sangat...thank you so much Kak La..

Bila perut dah kenyang, boleh direct ke Shah Alam tak perlu singgah makan mana-mana lagi dah..cuma singgah untuk masuk toilet (stop banyak tempat), isi minyak dan solat kat Petronas Bentong...


Si kecik bila dah puas tido...dia merengek suruh angkat tapi saya tak angkat pun...NO. duduk diam-diam dalam kerusi awak...last-last dia main dengan tangan plak..kejap angkat..kejap letak..sambil tengok tangan sendiri..angkat..letak...tengok lagi...main puas-puas ek...bila dah puas ibu bagi tido plak...hahaha..kejam dapat ibu macam ni...

Alhamdulillah perjalanan lancar takde sangkut kat  mana-mana...cuma bila dah masuk highway karak baru kereta start slow..sampai rumah lebih kurang pukul 9 malam...saya tak mandikan Khasif pun..cuma lap-lap air suam dengan kain basah, tukar baju lepas tu dia tidor...senang...

Begitulah cerita kami sepanjang perjalanan balik dari cuti CNY....menarik sangat tu tidaklah...cuma bila dapat lihat keletah anak di depan mata, hilang segala penat walaupun badan tak cukup rehat sangat...(^_^)

Wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...