04 February 2013

Khasif Inject 3 Bulan

Assalamualaikum...

Semalam umur Khasif genap 3 bulan sudah..hari ni gi klinik untuk checkup & inject..mulanya saya cam malas lagi nak gi hari ni..husband tak boleh balik rasa macam fed up je..nak postpone dalam sehari dua baru gi klinik..


Pagi tadi bangun mandi nak siap gi kerja..lepas mandi tengok-tengok Khasif dah bangun duk main dengan "kawan" dia...selalunya time tu dia masih tidor...olor sejak ibu dah kerja, selalu bangun awal yer..macam tau je nak kena tinggal...hmm...takpelah..alang-alang dia dah bangun saya tukar fikiran...hari ni saya amik half day je...gi klinik setel anak dulu, baru masuk kerja...

Pukul 9 .30 pagi gerak dari rumah...nasib baik BS dia ada...kalau tak, tak taulah camne saya nak handle anak kecik sorang-sorang gi klinik...masa dalam kereta, Khasif tidor...lebih kurang pukul 10 sampai klinik UMRA...


Sampai je klinik, Khasif bukak mata hisap lidah dan bibir...ok, ibu faham...Khasif lapar nak susu...hari ni agak ramai jugak parents bawak baby datang klinik...mostly kepala botak macam Khasif...hehe...semua tu kawan adik lah  tu...

Hisap susu sket je..lepas tu dah taknak....amboi bulat mata pandang orang...pandangan apa kah itu???mintak simpati yer... atau Khasif sedih sebab babah takde sekali...
Walaupun ramai patient tapi tak lama sangat menunggu..lebih kurang 10 minit duduk, nurse panggil masuk bilik doktor....doktor suruh saya letak baby kat meja...masa tu Khasif masih happy..sempat lagi main ultraman dengan kawan kat dinding tu..(^__^)

Doktor timbang berat, ukur lilit kepala & panjang..lepas tu doktor cek perut, pusat and pepet dia..semuanya ok..sempatla saya tanya doktor kenapa tulang rusuk dia sebelah kiri agak menonjol berbanding rusuk kanan..risau jugak kut ada yang tak kena..doktor cek lepas tu cakap its normal..

Berat 3M = 5.63kg (ala...tak sampai 1kg pun berat Khasif naik)
Panjang 3M = 58.5cm (tambah 3cm)
Ukur lilit kepala 3M= 39.5cm (tambah 0.5cm)


Now masanya sudah tiba....saya snap gambar kejap lepas tu saya pusing ke belakang..tak sanggup nak tengok baby kena inject..mula-mula dengar Khasif merengek..lepas tu dengar WAAAA kuat giler Khasif  menangis..terus bergenang air mata ibu...huhu..ibu tau adik sakit...

Nurse angkat bagi kat saya..terus saya peluk Khasif...nasib baik diam..kejap je dia nangis...

Sementara tunggu bil, duduk dulu kat luar....tak taulah dia intai sape..agaknya dah tak sabar nak balik taknak duk lama-lama kat situ..hehe..

Lepas dah setel bil, terus balik umah..risau gak takut dia demam...masa inject 2 bulan dulu, Khasif demam gak sket-sket..doktor cakap bagi ubat bila perlu je..so saya tak bagi ubat dulu...sampai umah saya cuma tuam dengan ais kat tempat kena inject..petua orang tua kalau nak elak baby demam lepas inject, sapu kapur sireh kat tempat kena inject tu..tapi takde lah plak kapur kat umah..

Tengahari saya masuk kerja...call BS tanya Khasif nangis tak..dia cakap tak nangis...lega...pukul 6 petang saya sampai umah terus gi kat Khasif..anak punya pasal pintu kereta pun tak sempat tutup...bila saya pegang dia, alamak panas...cek suhu dengan termometer..36.6 dC..walaupun suhu badan normal adalah 36-37 tapi Khasif tak pernah sampai suhu macam tu..macam ada tanda-tanda dia nak demam...badan dia panas..

Cepat-cepat bagi ubat..nasib baik dia minum ubat..pukul 8 tadi masa nak tidorkan dia dah tak panas sangat...baru kejap tadi cek suhu dia dah turun 35.8 dC...lega...tengok dia pun tido lena..alhamdulillah...

Oh yer, tadi Khasif kena inject kat peha sebelah kanan sebab last month sebelah kiri...sampai umah masa saya nak tuam ais kat peha, saya tengok kat peha kanan memang ada kesan kena cucuk..saya tengok sebelah kiri..eh apa ni? kena inject dua-dua belah ke? peha sebelah kiri dia ada luka macam tertoreh dengan jarum...alahai anak aku...tak taulah nak cakap apa...doa jelah harap takde effect apa-apa...(!__!)

2 comments:

  1. Awak. Anak saya punya tulang rusuk belah kiri pon mcm tejonjol... betul ke tu tak de apa? sbb sy baru perasan .. saya try picit2 kot2 lah dia sakit n nangis. tapi xde response dia mcm ok je mcm tak sakit time sy tekan2 tu... Ade apa2 info?

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...