27 February 2013

Lebih Baik MERAH Daripada MENIPU DIRI SENDIRI

Assalamualaikum...

Pagi ni datang kerja kan.....masuk ofis punch card....

"TEEET" bunyi mesin punch card.........

Lepas punch, macam biasa saya akan tengok kad dulu sebelum letak kat tempat gantung tu...

Tengok-tengok tulisan bertindih...

Ok, saya tau seseorang dah tolong punch card untuk saya sebelum saya sampai....



Hati tiba-tiba jadi sedikit geram...

Disini biarlah saya buat sedikit penjelasan....saya tau, sejak masuk kerja awal bulan Feb hari tu, card saya MERAH tiap-tiap hari....tidak seperti sebelum saya bersalin dulu..pukul 8 saya dah terpacak kat ofis...kad saya dulu memang susah nak tengok merah...

Walaupun sekarang SETIAP HARI MERAH, tetapi saya lebih "suka" begitu daripada menipu diri sendiri dan menipu majikan....saya lebih suka bersikap jujur...kalau bos tengok dan tanya kenapa MERAH, saya boleh bagi explanation...saya tak suka orang lain tolong punch hanya semata-mata nak elak warna MERAH itu......itu menipu namanya...saya tak nak makan gaji yang tak berkat...

Sekarang ni saya masih dalam proses "menguruskan masa"...saya perlu uruskan baby dulu sebelum datang kerja..saya perlu uruskan rumah dan anak tanpa husband di sisi...namun saya tak mengeluh...cuma saya perlukan sedikit masa untuk kembali normal seperti dulu...saya rasa bos pun faham...so itu explanation saya kenapa kad saya MERAH setiap hari...saya dah bersedia jika bos tanya...saya sikit pun tak kisah dengan warna MERAH itu...masa yang saya dah "curi" tu akan ditebus balik selepas semuanya dah kembali normal....

Saya berterima kasih kepada anda yang telah punch card untuk saya tanpa pengetahuan saya itu...tapi saya dengan rasa rendah diri meminta supaya selepas ini jangan "tolong" saya dengan cara begitu...saya tak mau makan dengan gaji tak berkat...

Lagi satu, kita memang nampak kecik perkara punch card tu kan..tapi sekiranya apa-apa berlaku terjadi kat saya masa on the way ke ofis (mintak dijauhkan)...secara automatik saya tak dapat pampasan dari pihak socso sebab ada bukti mengatakan saya dah berada di ofis masa kejadian berlaku..sedangkan masa tu saya tak sampai lagi kat ofis...anda nak bertangungjawab ke kalau sekiranya terjadi perkara yang complicated begitu? saya taknak ada apa-apa kesusahan di masa akan datang..please................

TOLONG JANGAN PUNCH CARD UNTUK SAYA..BIAR SAYA TANGGUNG SENDIRI APA JUA KELEMAHAN DAN KEKURANGAN SAYA....

Sekian terima kasih...

16 comments:

  1. Replies
    1. W'salam..peha ke ni?lamanya tak dgr kbr berita..akak mcm ni la, sihat alhamdulillah..peha apa citer skrg?

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha...sorry tak niat nak tuju pada nini...

      Delete
  3. aaa.. dah lame bace entry akak cume jadi silent reader jek.. sy skrg fulltime housewife je kak.. duk ganu.. klu blk ganu dtglah umah...tahniah dh ade baby... :)

    ReplyDelete
  4. oo..senyap-senyap dah jadi wife org yer.. :)isyaAllah nanti kalau balik ganu, akak singgah..peha duk kt area rumah dulu lagi ke?

    ReplyDelete
  5. aah.. selang sebuah rumah dr umah mak.. ayah kite dh xde kak thn 2010...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Innalillahiwainnailahirajiun....akak tak tau lansung...ayah peha sakit apa?

      Delete
    2. peha, sorry sangat-sangat..akak tak bukak blog 2,3 hari ni...ni email akak. ivyhas23@gmail.com

      Delete
  6. seeloknya biar mcm tu.. xde la nt kite rs bersalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahlah tina..tak faham apa tujuan dia sebenarnya...

      Delete
  7. ada juga yg mcm tu yer... dgn rela hati menolong punch card.ini meolong ke jalan yg salah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka, maybe sesetangah org anggap perkara tu tak salah..

      Delete
  8. ada yg bermurah hati membantu...
    tapi ada kebenaran jugak apa yg has cakap tu...kalau berlaku apa2 yg tak diingini mmg susah nk claim...sebab takde bukti...

    ReplyDelete
  9. Baiknya kawan awak tu tolong punchkad.
    saya pulak pening bila staff saya punch/thum in masuk opis.. tapi jasadnya tiada di opis. tapi ada pulak thumb out . nak ditegur, dah bapak orang. Nak marah saya tak reti.... T__T

    http://undermousearrest.blogspot.com
    http://apelagibest.blogspot.com

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...