03 February 2013

Kisah Khasif dan Pencuri

Assalamualaikum...

Sebenarnya mood saya tak berapa baik sangat sekarang ni...antara sebabnya

  1. Sepatutnya malam ni husband dah sampai umah..tapi lagi sekali sejarah berulang..masalah chopper tiba-tiba cancel..tak boleh balik lagi...damn!!!
  2. Kedua, hari ni umur Khasif genap 3 bulan, esok sepatutnya ada appointment dengan doktor (checkup & inject). so apa boleh buat..nak tak nak saya kena jadi seorang ibu yang pandai berdikari..
  3. Tak puas lagi main dengan baby time cuti..esok dah start kerja balik...huhu...
Ok abaikan mood saya yang tak elok tu..off topic..kita berbalik pada tajuk asal...

Minggu lepas saya dah berani bawak Khasif jalan-jalan naik kereta...sebelum ni saya tak berani sebab kesian tengok dia duk dalam car seat..cam dia tak selesa je...tapi hari tu saya takde pilihan..saya kena jemput sedara yang akan jadi BS Khasif kat bas stop shah alam..dia sampai dari Terengganu 3 hari sebelum saya start kerja...

Katanya pukul 5 dia akan sampai shah alam..memandangkan hari tu hari kerja, pukul 4.15 saya dah keluar dari rumah..takut jalan jem sangkut orang balik kerja..sebelum keluar rumah, sempat capai duit extra RM18 masuk poket seluar..niat dihati nak beli makanan kat luar...malas nak pecah duit dalam purse...

Masa nak keluar tu Khasif tengah tido..olor..ciannya sayang ibu..letak pelan-pelan dalam car seat lepas tu angkat masuk kereta..kalau ikut safety, saya nak letak dia kat belakang..tapi risau kalau-kalau tengah saya drive, dia terjaga tengok takde orang dia menangis..tak pasal2 saya plak gelabah..so terpaksa letak kat seat depan..

Mula-mula Khasif terjaga...dia tengok je masa saya pasang seat belt semua..bila kereta bergerak, dia sambung tidor balik..saya try jalan baru dari Sunway Kayangan ke Seksyen 17..mula-mula confident je tapi bila banyak sangat roundabout saya dah risau takut salah masuk jalan..tawakal jelah...tengok sebelah Khasif masih tidor...tepat pukul 5 saya sampai..alhamdulillah tak sesat walaupun explore jalan baru...Khasif masih tidor masa saya parking...so behave lah ini budak..thank you dear...




Saya call sedara tanya dah sampai mana..katanya baru sampai perhentian bas putra..OMG..baru kat KL ke...means lambat lagi dia akan sampai..tambah plak jem orang balik kerja, tak taulah pukul bape sampai...tunggu jelah...Khasif dah terjaga...nasib baik dia tak nangis...

Saya angkat dia bagi susu...kebetulan hari tu hari selasa..ada pasar malam kat situ..saya tak berani bawak baby jalan-jalan kat pasar malam tu..main dan layan dia kat dalam kereta jelah..6.30 petang sedara mesej btau jalan jem..okey..

Saya pun keluar gi seat belakang tukar pampers baby...lepas dah tukar, saya dukung baby gi seat depan balik..masa tutup pintu kereta, tiba-tiba ada something keluar dari poket..eh, duit tadi..saya pun cuba keluarkan semua dari poket..eh, kenapa ada 6 ringgit? mesti dah tercicir ni..

Baru nak bukak pintu, saya terpandang kat side mirror ada sorang lelaki dengan anak dia jalan kat belakang kereta saya..tiba-tiba dia tunduk amik sesuatu..nampak warna merah..oohhh.duit aku...nampak lelaki tu  lalu kat sebelah kereta saya...tak jadi bukak pintu dulu...agaknya dia nak datang bagi duit tercicir..tunggu jelah..

Dia lalu kat sebelah saya kat seat driver tapi sekadar lalu..jalan sambil pimpin tangan anak..sebelah tangan lagi genggam duit yang dia "kutip" tadi jalan menuju ke pasar malam...eh eh eh..dia ni ingat aku tak nampak ke? saya pun cuba bunyikan hon kereta tapi tak kuat sangatlah..dia pusing pandang saya..tapi lepas tu buat takde apa-apa yang berlaku..saya nampak dia masih genggam duit tu...

Alahai sedara..kalau pun takde duit janganlah jadi pencuri macam tu..dahlah depan mata aku...lepas tu dengan duit hasil mencuri tu nak gi beli makanan anak kat pasar malam..bagus sangat-sangat sedara..jadi darah daging tu...aku bukan berkira sangat duit 12 hinggit tu..kalau ko mintak aku bagi je..kalau nak lebih pun aku boleh bagi sedekah..manalah tau esok lusa aku plak jadi orang susah takde makanan..tapi cara ko mencuri depan mata aku tu yang tak berapa berkenan..dahlah kantoi..lepas tu buat bodoh je..geram kat manusia zaman sekarang ni..macam dah tak tau halal haram..

Pukul 7 lebih barulah sedara saya tu sampai..letak baby kat car seat lepas tu gerak balik umah...eh, dia sambung tido...hai..mengantuk sangat ke dik..tapi tak lena macam siang tadi..bila ada lampu, dia terjaga..bila kereta masuk lubang dia terjaga..tapi tido tetap tido..hehe....


Tengoklah tu...

Ini lagi satu...hehe...

Tido pun nak senyum ke dik...hoho...

Sebelum sampai umah, singgah kedai tapau makanan..nasib baik kejap je...saya kesian kat baby menunggu..

Bila sampai, angkat car seat masuk umah...lepas buka safety belt, Khasif terjaga..senyum je pandang ibu...lepas tu tegur ibu tapi guna bahasa dia lah...yer, kita dah sampai umah dik....nanti kita gi jalan-jalan lagi okey..tunggu babah balik dulu...(^__^)

So lepas ni dah berani dah bawak dia jalan-jalan guna car seat..sebelum ni macam-macam fikir..takut dia tak selesalah..takut dia menangislah...tapi nampaknya Khasif suka je..senanglah nanti dah besar kami gi shopping berdua je..(wink wink !!!   *_^ ) babah kan selalu takde..hehe..

Kepada sedara yang amik duit saya tu kan...saya doakan anak sedara tak ikut perangai sedara...mencuri depan anak tu...bak kata nabil, lu fikirlah sendiri!

Wassalam....



2 comments:

  1. behave btl khasif ye.. bagus!!


    hurmm, ingt nk pulangkan, rupenya trus sauk.. keji perangai..

    ReplyDelete
  2. hehe..hopefully behave sampai ke besar la..^_^

    terus sauk dah masuk perut dia dah tina..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...